Anasayfa Haber NASA, James Webb Teleskobunun Fırlatılmasını Erteledi

NASA, James Webb Teleskobunun Fırlatılmasını Erteledi

James Webb isimli yeni teleskop, en erken Mayıs 2020’de fırlatılacak.

NASA, 1990’da uzaya gönderildiğinden bu yana yakaladığı görüntülerle evreni daha iyi tanımamızı sağlayan Hubble Uzay Teleskobu’nun gelişmiş bir sürümü üzerine çalışıyor. James Webb adındaki yeni teleskop, 1996’dan bu yana geliştiriliyor.

2005’te bazı sorunlar nedeniyle baştan tasarlanması gereken James Webb Uzay Teleskobu’nun 2016’da hazır olduğu ve test edilmeye başlandığı söylenmişti. Ancak gelen ertelemelerle en son 2019’da uzaya gönderileceği belirtilmişti.

NASA, James Webb’i bir kere daha erteleyerek fırlatılış tarihini “en erken” Mayıs 2020 olarak belirledi. Teleskobun yapımının bir hayli zor olduğunu belirten NASA yetkilileri, James Webb’in uzay araştırmalarına büyük fayda sağlayacağını söylüyor.

Webb’in ana aynası, 18 tane altıgen şeklindeki küçük aynalardan oluşuyor. Bu ayna toplamda 6,5 metre boyutuna ulaşıyor. Hubble’ın ana aynası ise tek parça ve 2,4 metre çapındaydı.

Aşağıda James Webb’in fırlatıldıktan sonraki aşamalarını izleyebilirsiniz. Video, teleskobun yapımının neden bu kadar zor olduğunu gösteriyor.