Anasayfa Makale Vcore Değeri Nedir Ve Hız Aşırtmada Nasıl Kullanılır?

Vcore Değeri Nedir Ve Hız Aşırtmada Nasıl Kullanılır?

Vcore ya da çekirdek voltajı hakkında bilmeniz gerekenleri ve overclock işlemi sırasında bu değeri nasıl kullanacağını bu rehberimizde bulabilirsiniz.

Vcore (Core voltage), işlemcinin çalışmak için kullandığı voltaj değerini ifade eder. CPU’nun güç ve sıcaklık değerleri bu voltaj değerine göre değişir. VID (Voltage identification Definition) ise işlemciniz için varsayılan olarak gelen voltaj değeridir.

Çekirdek voltaj değeri her işlemci modeli için farklıdır. Aynı model CPU’lar aynı VID değerine sahip olsalar da, her ürün aynı saat değerlerinde ve voltaj değerlerinde aynı kararlılığı gösteremez. Bu durum kullanılan silikon kalitesindeki farklılıklar yüzündendir. Her CPU üretilirken varsayılan hızlarda kararlığını koruyacak şekilde test edilir ve VID değeri üretici tarafından belirlenir.

Çekirdek voltajı CPU kullanılırken genel olarak sabit bir değerde kalır. Ancak bazen aşırı yük altında Vcore değeri değişkenlik gösterebilir. Bu durum Vdroop olarak adlandırılır ve düzgün kalibrasyon ile düzeltilebilir. Yüksek yük altında CPU’nun kararlılığını korumak için ek voltaj uygulanır.

Vcore Ve Overclock

İş overclock yapmaya geldiğinde kararlılık sorunları yaşamadan sadece CPU frekansını bir miktar değiştirebilirsiniz. Programlar çalışmamaya ya da çökmeye başlar, oyun performansı etkilenir ve hatta bilgisayarınız açılmayabilir. Tüm bunlar işlemcinizin sistem stabilitesini korumak için yeterli voltajı alamamasından kaynaklanır.

Voltajı artırmak ideal bir overclock yapmanıza olanak sağlayabilir. Voltajı ayarlamak için anakartınızın BIOS’una girip buradan ayarları yapabilirsiniz. Vcore değeri noktadan sonra 3 basamaklı bir değer olarak karşımıza çıkar. Varsayılan olarak voltaj kontrolü otomatik olarak ayarlanmıştır. Herhangi bir değer yazılarak bu değiştirilebilir. İşlemciniz için tavsiye edilen maksimum değeri aşmadığınızdan emin olun.

Vcore değerini değiştirmeden önce belirli bir hızdaki varsayılan taban değeri bilmek önemlidir. Bu değer modelden modele değişir. İşlemciniz ile ilgili yapılmış overclock yorumlarını ve incelemelerini okumanız sizin için faydalı olabilir.

Çoğu makale, farklı hızlarda sisteminizin kararlılığını korumak için gerekli voltaj değerini listeler. Her CPU örneği farklı olduğundan, ince ayarı kendiniz yapmak zorundasınız. Ancak elde ettiğiniz bu değerler iyi bir başlangıç noktası olacaktır.

Eğer bilgisayarınızı çalıştırıp herhangi bir kararlılık sorunuyla karşılaşmadıysanız, voltajı düşürme zamanı gelmiş demektir. İş overclock’a geldiğinde kararlılığı korumak için gereken minimum voltajı bulmak isteyeceksiniz. Daha fazla voltaj, daha fazla ısınma demektir ve en düşük voltaj değerini belirleyerek sıcaklıkları kontrol altında tutabilirsiniz.

Voltajı değiştirmenin en güvenli yolu 0.01‘lik değişiklikler yapmaktır. Yük altında kararlılık sorunları yaşadığınız noktaya kadar voltajı azaltın. Intel Extreme Tuning (XTU) ya da Prime95 gibi bir uygulama kullanarak işlemcinizi stres testine sokabilirsiniz.

Eğer test hata verir ya da çökerse, voltajı bir önceki stabil noktaya tekrar çıkarmanız gerekir. Bu durumda en iyi ayarı yapmak için, stabilite testi yapmadan önce voltajı 0.005 birim artırarak tekrar deneyebilirsiniz.

Eğer taban voltaj değerlerinde overclock stabil değilse, bilgisayarınızda herhangi bir sorunla karşılaşmadığınız değere kadar voltajı artırmanız gerekir. Bu artışı da 0.005‘lik birimler halinde yaparak en iyi ayarı yakalayabilirsiniz.

Voltaj Düşürme

Voltaj değerini ayarlamak isteyebileceğiniz tek konu overclock değil. Daha önce bahsedildiği gibi, yüksek voltaj CPU’nun frekanstan bağımsız olarak daha fazla ısı üretmesine sebep olacaktır. Bazı CPU’lar varsayılan frekansta gerekenden daha yüksek VID değerine sahip olabilir. Bu durumda voltajı düşürerek sistem kararlılığını korurken, sıcaklıkları azaltıp işlemcinizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Turbo Boost özelliğini kapatmak sıcaklık değerlerinin düşmesini sağlasa da voltaj düşürmeye alternatif değildir. Voltaj düşürerek hem aynı performansı korursunuz, hem de daha düşük sıcaklık değerlerine ulaşırsınız. Voltaj ayarlarını değiştirirken overclock kısmında olduğu gibi Vcore değerlerini 0.01‘lik birimler halinde azaltın ve ince ayar yapmak için 0.005‘lik birimleri kullanın.