Anasayfa Haber Kara Delikler Evrenin Genişleme Hızını Gösterebilir

Kara Delikler Evrenin Genişleme Hızını Gösterebilir

Bilim insanları evrenin genişleme hızını anlamak için nötron yıldızı – kara delik ikilisi arıyorlar.

Evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce oluşmasının ardından sürekli olarak genişlemekte olduğu biliniyor. Fakat bu genişlemenin nasıl bir sürat ile gerçekleştiği anlaşılamıyordu. Bilim insanları, bu genişleme hızını Hubble sabiti olarak adlandırıyor, fakat sabitin değeri henüz bilinmiyor.

Hubble sabitinin bulunması için pek çok farklı araştırmacı grubu teleskoplarını yıldızlara çevirerek aradaki mesafeden faydalanmaya çalıştı. Fakat grupların her biri diğerlerinden çok farklı sonuçlar elde etti. Bu da bu yöntemin işe yaramayacağını gösteriyor.

Harvard Üniversitesi ve MIT ise tamamen farklı bir yöntem önerisi sundu. Bu kurumlardaki bilim insanları, nötron yıldızı ve kara deliğin bulunduğu ikili sistemlerden gelen yerçekimi dalgalarından faydalanılabileceğini öne sürdü.

İkili sistemler, yıldızların veya diğer dev gök cisimlerinin birbirlerinin çevresinde dönmesiyle oluşuyor. Nötron yıldızları ve kara delikler ise inanılmaz bir enerjiye sahipler. Bu ikilinin bulunduğu sistemler birbirleriyle çarpıştıkları anda ışık patlaması ve yerçekimi dalgası oluşturuyor.

Araştırmayı yapan ekipteki bilim insanları, yerçekimi dalgalarının kaynağının yerinin bulunmasının son derece basit olduğunu söylüyor. Ekip, patlamadan elde edilen ışıkla birlikte yerçekimi dalgalarını da kullanarak genişleme hızının bulunabileceğini söylüyor.

Bu noktadaki en büyük sorun ise nötron yıldızı – kara delik ikili sistemlerinin çok nadir olması. Bilim insanları bu ikiliden birkaç tane bulup, Hubble sabitini hesaplayabileceklerine inanıyorlar.