Anasayfa Makale Tüm Zamanların En Önemli 20 Yazılımcısı

Tüm Zamanların En Önemli 20 Yazılımcısı

Bilgisayar dünyasının en önemli 20 yazılımcısını bu yazımızda derledik.

Bilgisayar yazılımları sürekli gelişiyor. Bilgisayar programlama dünyasının günümüzdeki halini almasında büyük payı olan 20 yazılımcıyı ve kısaca yaptıklarını bu yazımızda bulacaksınız.

Alan Turing

Alan Turing, İngiliz matematikçi, kriptolog ve bilgisayar bilimcisidir. Yaptığı çalışmalarla bilgisayar biliminin kurucusu kabul olarak kabul edilir. Turing makinesi adı verilen ve algoritmaları hesaplama yeteneğine sahip makineyi icat etmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin çözülmesinde bu makine oldukça önemli bir rol oynamıştı. Modern bilgisayarların temel prensipleri de bunun üzerine gelişmiştir.

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee, 1989’da HTML dilini geliştirmiş ve World Wide Web (WWW) olarak bildiğimiz internet dünyasını kurmuştur. İlk internet tarayıcıyı da geliştiren Berners-Lee, ağ standartlarını berirleyen W3C (World Wide Web Consortium) kurumunun yöneticisi konumundadır. Şu anda hem Oxford Üniversitesi, hem de Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde hocalık yapmaktadır.

Grace Hopper

Grace Hopper, bir bilgisayar bilimci ve ABD donanmasında amiraldi. Programlama dilleri için ilk derleyiciyi geliştirdi. COBOL programlama dilinin geliştiricilerindendi ve “debugging” adını verdiğimiz, hataların ayıklanması kavramının yaygınlaşmasını sağladı.

Dennis Ritchie

Dennis Ritchie, “C” programlama dilinin yaratıcısı olan bilgisayar bilimciydi. Ken Thompson ile birlikte Unix işletim sistemini de ortaya çıkardılar. “C” programlama dili birçok yeni programlama dilinin de temelini oluşturdu. Açık kaynak yazılımlar ve sistem programlama da bu dil sayesinde gelişti.

Linus Torvalds

Linus Torvald, Linux kernelini oluşturup Linux işletim sisteminin doğmasını sağlayan yazılım mühendisidir. Linux Dosya Sistemlerini Anlamak: Ext4 Ve Ötesi yazısında Linus Torvalds’ın yaptıklarından bahsetme imkanı bulmuştuk.

Bjarne Stroustrup

Bjarne Stroustrup, C++ programlama dilini geliştiren bilgisayar bilimci ve araştırmacıdır. C++ programlama dili için bir de kitap yazmıştır. Bu kitabı 19’dan fazla dile çevrilmiştir. Toplamda 7 kitabı ve yüzlerce makalesi bulunmaktadır.

Ken Thompson

Ken Thompson, ünlü bir bilgisayar bilimcidir. Unix işletim sistemini yukarıda bahsettiğimiz Dennis Ritchie ile birlikte ortaya çıkardı. B programlama dilini geliştirdi. Plan 9 işletim sisteminin de ilk geliştiricilerindendi. Halen Google’da çalışıyor ve Go programlama dilinin de yaratıcılarından biridir.

Brian Kernighan

Brian Kernighan, Ken Thompson ve Dennis Ritchie ile birlikte çalışarak Unix işletim sisteminin oluşturulmasına katkıda bulundu. AWK ve AMPL programlama dillerinin geliştirilmesinde de önemli rol oynadı. Dennis Ritchie ile birlikte ilk C programlama kitabının oluşturulmasına da iş birliği yaptı.

Bill Gates

Bill Gates, Microsoft şirketinin kurucusu ve dünyaca ünlü bir iş adamı, yatırımcı ve yazardır. Microsoft şirketinde baş yazılım mühendisi, CEO, yönetim kurulu başkanı olarak görevler aldı. 2008 yılında görevden ayrıldı ve eşiyle birlikte kurduğu Bill ve Melinda Gates vakfı ile ilgilenmeye başladı.

John Backus

John Backus, ileri sev,ye programlama dillerinden biri olan FORTRAN’ı ortaya çıkan ekibi yöneten bilgisayar bilimcidir. Backus-Naur formu adı verilen ve programlama dillerinin yazım kurallarını belirleyen kurallar bütününü ortaya koymuştur.

Niklaus Wirth

Niklaus Wirth, Pascal da dahil birçok programlama dilini geliştirmiştir. Hatta geliştirdiği devrimsel programlama dilleriyle 1984 yılında Turing Ödülü’nü almıştır. Yazılım mühendisliği konusundaki birçok konuya da öncülük etmiştir.

Anders Hejlsberg

Anders Hejlsberg, başarılı birçok programlama diline katkıda bulunmuş bir yazılım mühendisidir. Turbo Pascal yazılım geliştirme sisteminin ana geliştiricisidir. Şu anda Microsoft bünyesinde çalışmaktadır.

James Arthur Gosling

James Gosling, Java programlama dilinin babası olarak bilinen bilgisayar bilimcidir. NeWS ve Gosling Emacs yazılım sistemlerinin oluşturmasına da katkıda bulunmuştur. Bu yazılım sistemleri Gosling’in sonraki başarısına önemli bir temel oluşturmuştur.

Guido van Rossum

Guido van Rossum, Python programlama dilini ortaya çıkarmıştır. Halen Python dilinin geliştirmesine katkıda bulunmaktadır ve bu dille ilgili kararları vermektedir. Google’da çalıştıktan sonra Dropbox’a geçmiştir.

Donald Ervin Knuth

Donald Knuth, “The Art of Computer Programming” serisinin yazarı bilgisayar bilimcisi ve matematikçidir. Teorik bilgisayar biliminin birçok alanına katkıda bulunan Knuth, yazı karakterlerini dizip düzenleyen bilgisayar sistemi Tex’i ve fontları tanımlama dili olan METAFONT’u ortaya çıkaran isimdir.

John Carmack

John Carmack, Id Software şirketinin eş kurucusu ve bir oyun programcısıdır. Carmack geçmişte Doom, Commander Keen gibi popüler Id video oyunlarının ana programcısıydı. 3D grafik tasarımlarında geliştirdiği Carmack Reverse algoritması ile ünlenmiştir. Oculus VR projesinin de teknoloji yöneticisidir.

Larry Page

Larry Page bir bilgisayar bilimci ve girişimcidir. Google’ın eş kurucularındandır. Page, Google’ın üst şirketi olan Alphabet Inc.’nin CEO’su konumundadır. PageRank adı verilen Google’ın arama sıralama algoritmasını oluşturmuştur.

Ada Lovelace

Ada Lovelace, ilk bilinen bilgisayar programcısıdır. Charles Babbage’ın mekanik genel amaçlı bilgisayarı olan Analitik Makine üzerinde çalışmalar yürütmüştür. Makine hakkındaki çalışmaları, bir bilgisayar tarafından işlenmek üzere yazılan ilk algoritmayı içerir.

Richard Stallman

Richard Stallman, ücretsiz yazılım aktivisti ve bilgisayar programcısıdır. Herkesin erişebileceği ücretsiz yazılımları savunur. Herkesin yazılımları kullanmasına, çalışmasına ve düzenlemesine ihtiyaç olduğunu belirtir. Bu çalışmalarıyla Stallman, GNU projesini ve Free Software Foundation’u geliştirdi.

Brendan Eich

Brendan Eich, JavaScript programlama dilini oluşturdu. Mozilla projesinin de eş kurucularından olan Brendan Eich, Mozilla’nın baş teknik sorumlusu olarak hizmet verdi. Şu anda Brave yazılımlarının CEO’su olarak çalışıyor.