Anasayfa Makale Windows 10’a Yeni Özellikler Ekleyecek 10 Uygulama

Windows 10’a Yeni Özellikler Ekleyecek 10 Uygulama

Windows 10’a yeni özellikler ekleyecek 10 uygulamayı bu yazımızda derledik.

Windows 10 ile devamlı yeni özellikler geliştirilip kullanıcılara sunuluyor. Bu yazımızda bahsedeceğimiz 10 uygulama ile işlevselliği artırabilir ve aradığınız özelliklere kavuşabilirsiniz.

ShareMouse

Çoklu monitöre sahip bilgisayarlar artık yaygın hale geldi. Ancak bazı durumlarda daha fazlasına ihtiyacınız oluyor. Birden fazla cihazı aynı anda kullanıp aynı klavye ve fare ile tüm cihazlarınızı kontrol etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda ShareMouse gibi yazılımlar devreye giriyor. Farenin bir bilgisayarın ekranından ayrıldığını tespit eden yazılım, fare ve klavye hareketlerini diğer bilgisayara yönlendiriyor. Daha sonra fare ve klavyeyle o bilgisayarı kontrol etmeye başlıyorsunuz.

ShareMouse aynı zamanda tüm cihazları aynı anda kilitleyebilir, panoyu cihazlarınız arasında paylaşma imkanı sunar ve hatta dosyaları ve klasörleri Windows ve Mac bilgisayarlarınız arasında sürekle bırak ile paylaşmanızı sağlar.

QuickLook

Apple ve Microsoft işletim sistemi geliştirmesi konusunda çok farklı yaklaşımlar izliyor. Özellikle macOS’tan Windows’a geçenlerin eksikliğini hissettiği en büyük özelliklerden birisi Apple’ın Quick Look özelliği. Quick Look özelliği ile boşluk tuşuna basıp fare imlecini bir dosyanın üzerinde gezdirdiğinizde çözünürlüğe uygun boyutta hızlıca görüntülenmesini sağlıyor.

Windows dosya gezginine bu özelliği getiren çok çeşitli eklentiler mevcut. Ancak kullanımı en kolay olan ve ücretsiz olan QuickLook. Desteklenen çok sayıda dosya türü ile dosyaları hızla ön izleyebilecek ve dosya gezgininin ön izleme panelini kullanıp ekrandan mahrum kalmayacak ya da uygulamaların açılmasını bekleyerek zaman kaybetmeyeceksiniz.

QuickLook programını GitHub ya da Microsoft Store üzerinden bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Program düzenli olarak güncelleniyor.

Greenshot

Windows’un ekran alıntısı aracı oldukça az özelliğe sahip. Greenshot ve benzeri uygulamalar ise ekran görüntüsü almanın daha esnek ve güçlü yöntemlerini sunuyor. Uygulama ücretsiz ve açık kaynak kodlu.

Pencerelerin, ekranların ve bölgelerin görüntüsünü alabilir ve bir pencereye ya da bölgeyi tanımlayarak her değiştiğinde yeni ekran görüntüsü almasını sağlayabilirsiniz. Internet Explorer’da kaydırma yaparak internet sayfalarının tümünün ekran görüntüsünü bile alabilirsiniz.

Programın içinde yer alan düzenleme aracıyla ön düzenlemeleri yapabilir, metin ekleyebilir ve dosyanızı doğrudan ofis belgelerinde kullanılacak şekilde kaydedebilirsiniz. Bu bağlantıdan Greenshot programını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Paint.NET

Microsoft, yıllardır alışkın olduğumuz Paint uygulamasını yavaş yavaş emekli ediyor. Paint yerine ise başka bir görüntü düzenleyicisi ön plana çıkıyor. Paint.NET resimlerle çalışmayı kolay hale getiren güçlü bir görüntü düzenleyici. Microsoft Paint’te yer alan özelliklerden çok daha fazlasını sunuyor.

Pahalı masaüstü paketleriyle birlikte gelen düzenleme araçlarıyla kıyaslanabilecek özellikte olan bu uygulama ile birlikte verimliliğinizi artıracaksınız. Programı bu bağlantıyı kullanarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Hyper

Microsoft’un yerleşik komut istemcisi Windows 10 ile birlikte ciddi bir gelişim kaydetse de, Hyper ücretsiz bir alternatif. Microsoft’un sunduğundan çok daha kişiselleştirilebilen bu konsolda Windows’un tüm scriptleme olanaklarını kullanabilir, yazı biçimlerini, renkleri belirleyebilir ve geliştiriciler için sunulmuş birçok ek özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Bu bağlantıyı kullanarak programı bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

EarTrumpet

Windows 10 ile birlikte her cihaz için ses kontrolünü kolayca sağlayabileceğiniz hızlı bir ses kontrol menüsü sunuldu. Ancak bu sadece bilgisayarınızın ana ses düzeyini kontrol etmenize olanak sağlıyor. Eğer bir uygulamanın sesini özel olarak kontrol etmek istiyorsanız, Windows XP’den beri kullanılan eski ses düzeyi kontrollerini kullanmak zorunda kalıyorsunuz.

EarTrumpet, ses düzeyi kontrolüne bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor ve uygulamaları da kolaylıkla kontrol edebilmenizi sağlıyor. Özellikle bilgisayarınızda birden fazla ses aygıtı varsa işler oldukça kolay hale geliyor. Bu bağlantıyı kullanarak programı Microsoft Store üzerinden indirebilirsiniz.

WiFi Analyzer Tool

Wi-Fi bağlantı noktanız için en iyi kanalı ve en iyi noktayı belirlemek bazen zor olabiliyor. Wi-Fi sinyal analiz araçları oldukça pahalı ve normal kullanıcıların bu araçlara bu kadar para vermesi gereksiz.

Sinyal gücünü grafiksel olarak gösteren WiFi Analyzer Tool, alanınızda bulunan kablosuz bağlantıları analiz ederek uygun kanal boşluğunu bulmanızı sağlıyor. Farklı zamanlarda parazit oluşturabilecek bağlantıları da tespit edebilirsiniz. Düzenli aralıklarla uygulamayı kullanıp halen uygun alanda olduğunuzda emin olmalısınız.

Ücretli olan programı bu bağlantıyı kullanarak Microsoft Store üzerinden satın alıp yüklemeniz mümkün.

ClipMate

Kopyala ve yapıştır özelliğinden çok daha fazlasını istiyorsanız, ClipMate bunu karşılamak üzere geliştirilmiş. Uzun zamandır güncellenmemiş olmasına rağmen Windows 10’da sorunsuz şekilde çalışıyor. Windows 10’la gelen çok sayıda yeniliğe rağmen programa olan ihtiyaç halen devam ediyor.

35 dolarlık fiyatıyla pahalı bir ürün olsa da alanındaki en başarılı yazılım. Tüm kopyaladığınız ögeleri yerel bir veri tabanında tutan program sayesinde alıntıları saklayıp bilgisayarlar arasında kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Bu bağlantıdan programın deneme sürümünü indirebilirsiniz. Programın ücretsiz alternatifleri ise Ditto ve CopyQ.

Visual Studio Code

Not defteri, Windows’un her zaman ayrılmaz bir parçası olmuştur. Ancak kullanım kısıtlılığı vardır. Microsoft’un Visual Studio Code programı sadece programlama özellikleriyle birlikte ön plana çıkmıyor, aynı zamanda da not defterinde aradığınız ek özellikleri size sunuyor.

Kolay düzenlenebilir ve genişletilebilir özellikleriyle basit metin dosyalarından, internet sayfalarına, kod geliştirmeye kadar çoğu şeyi yapabilirsiniz. Markdown eklentisi desteğiyle blog yazımı ve diğer hafif formatlı belgeleri de kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Ayrıca dosya gezgini ile de ilişkilendirilebilen Visual Studio Code, her başlattığınızda en son açık belge ile karşınıza gelebiliyor. Aylık olarak güncellenen programa sürekli yeni özellikler ve eklentiler geliyor.

Bu bağlantıdan programı bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Ubuntu 18.04

Microsoft, Canonical ile birlikte çalışarak Ubuntu’nun Windows Subsystem for Linux (WSL) alt yapısı içinde çalışmasını sağlamak istiyordu. Ubuntu’nun 18.04 LTS sürümünün çıkmasıyla birlikte bu da Microsoft Store’da yerini aldı.

Özellikle program geliştiricilerinin işine yarayacak bu özellikle birlikte Windows üzerinden Linux terminalini ve birçok temel komutu kullanmak mümkün hale geliyor.

Bu bağlantıyı kullanarak Microsoft Store üzerinden Ubuntu 18.04’ü bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.