Anasayfa Haber Yüksek Enerjili Bir Nötrino Kaynağı Keşfedildi

Yüksek Enerjili Bir Nötrino Kaynağı Keşfedildi

Nötrinolar hakkındaki yeni keşif, evrenle ilgili bazı soruları cevaplayabilir.

Nötrino parçacıkları, önüne çıkan her şeyin içinden geçebiliyorlar. Bu parçacıklar, gezegenler, yıldızlar, galaksiler farketmeksizin milyarlarca yıl boyunca yoluna dümdüz devam edebiliyorlar.

Nötrinoların herhangi bir şekilde çarpıp yansıması gibi bir özelliği olmadığı için, görüntülenmesi de son derece zor. Kuzey kutbunda sırf bu parçacıkların gözlemlenebilmesi için dev bir algılayıcı inşa edildi. Yerin 2.500 metre derinliğindeki IceCube adlı tesis, içinde 5.160 tane ışık sensörü barındırıyor.

1 kilometreküpten geniş büyük bir oda olan IceCube, içinden herhangi bir nötrino geçtiğinde bunu tespit edebiliyor. Tabii bunun için parçacığın koca evrende tam olarak o odaya denk gelmesi gerekiyor.

Nötrinoların algılanması için bunun gibi dev gözlem odaları kullanılıyor.

Bilim insanları IceCube ve diğer teleskopları kullanarak bir nötrinonun kaynağını tespit etmeyi başardı. Bu parçacık, Dünya’dan 4 milyar ışık yılı uzaklığındaki Orion takımyıldızından geliyor. Orion’da doğal bir parçacık hızlandırıcı olan bir dev karadeliğin var olduğu biliniyor.

Bu araştırmanın bilim insanlarının yıllardır kafasını kurcalayan kozmik ışınların kaynağının bulunmasında da yardımcı olacağı düşünülüyor. Araştırmacılar, nötrinoların bir şekilde kozmik ışınların yan ürünü olduğunu düşünüyorlar.

Kozmik ışınların kaynağının kozmik parçacık hızlandırıcılar olduğu düşünülüyor. Dev kara delikler ve patlayan yıldızların ise doğal kozmik parçacık hızlandırıcılar olduğu tahmin ediliyor. Araştırma, evrenle ilgili bazı soruları cevaplayarak evreni anlamamız açısından önem taşıyor.