Anasayfa Makale PC’de HDR Video Oynatma Rehberi

PC’de HDR Video Oynatma Rehberi

K-Lite Codec Pack ile PC’nizde HDR videoları kolayca oynatabilirsiniz.

K-Lite Codec Pack özellikle temiz kurulum sonrası kullanıcıların ilk yüklediği programlar arasında yer alıyor. Genel olarak bu programın içindeki codec’ler sorunsuz çalışıyor. Ancak bazen bazı uygulamalarda ses ya da video dosyalarınızı oynatırken sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. Bu yazımızda karşılaşabilecek sorunlardan ve bunların çözümlerinden bahsedecek ve Codec paketi sayesinde nasıl HDR videoları izleyebileceğinizi göstereceğiz.

Windows Media Player’da .mkv Dosyalarıyla Karşılaşılan Sorunlar

Windows Media Player’da .mkv uzantılı dosyaları oynatırken bozuk ses çıkışı ile ya da eksik alt yazı sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bunu çözmek için başlat menüsünden K-Lite Codec Pack klasörü altında bulunan Codec Tweak Tool aracını açın. Daha sonra Media Foundation – disable for .mkv seçeneğini işaretleyin. 32-Bit Windows Media Player’ı varsayılan olarak kullanıyorsanız o sütun altındaki seçeneği, 64-Bit WMP içinse ilgili sütundaki seçeneği devre dışı bırakın. Apply seçeneğine tıklayarak ayarı uygulayın.

Bu değişiklikle ayrıca .mkv uzantılı dosyalarda karşılaşılan siyah ekran, kötü video kalitesi, videodaki titreme, videonun hızıyla ilgili sorunlar, videonun oynatılamaması sorunlarına da çözüm bulabilirsiniz.

HDR Video Oynatmak

HDR standartlarını destekleyen monitörler yaygınlaşmaya başladı. Bu monitörler daha geniş renk skalasına sahip ve HDR özellikli videolar da buna göre düzenleniyor.

HDR videoları açmak için K-Lite Codec Pack ile birlikte gelen MPC-HC video oynatıcısını kullanmalısınız. Ayrıca Madvr yazılımını renderleyici olarak kullanmanız gerekiyor. Sadece bu yazılımın HDR üst verisini monitöre ya da TV’ye aktarma yeteneği bulunuyor. Yazılım aynı zamanda videonun renklerini HDR destekli olmayan monitörler için SDR aralığına çevirme yeteneğine sahip.

Gerekli düzenlemeyi yapmak için başlat menüsünden K-Lite Codec Pack klasörü altında bulunan Media Player Classic video görüntüleyicisini açın. Görünüm – Ayarlar – Yürütme – Çıkış menüsünü açın ve DirectShow Video’su kısmından madVR‘yi seçin.

UltraHD HDR videoların oynatımı için 10-bit HEVC videoların donanım hızlandırmasını destekleyen modern grafik kartlarına ihtiyacınız olduğunu da unutmayın.

Windows 8.1 ya da 10’da madVR ile en iyi performansı alabilmek için yükleme sırasında D3D11VA donanım hızlandırma seçeneğini kullanmalısınız.

Windows 7 için ise DXVA2 Copy-Back donanım hızlandırma seçeneği seçilmeli. Eğer bu performans sorunlarına yol açıyorsa DXVA2 Native seçilmeli.

Windows Media Player’da .mp4 Dosyalarında Alt Yazıların Eksik Olması Ve Diğer Sorunlar

Eğer Windows Media Player’da .mp4 dosyalarını oynatırken alt yazı çıkmıyorsa ya da görüntü hızı, ses kalitesi, video kalitesi ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, başlat menüsünden K-Lite Codec Pack klasörü altında bulunan Codec Tweak Tool aracını açın. Daha sonra Media Foundation – disable for .mp4 seçeneğini işaretleyin. 32-Bit Windows Media Player’ı varsayılan olarak kullanıyorsanız o sütun altındaki seçeneği, 64-Bit WMP içinse ilgili sütundaki seçeneği devre dışı bırakın. Apply seçeneğine tıklayarak ayarı uygulayın.

Burada dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Media Foundation’ı devre dışı bırakırsanız, sadece bunu kullanarak video oynatabilen uygulamalarda sorun yaşarsınız. Örneğin Windows 10’daki Filmler & TV, Edge tarayıcı programlarında, birçok yeni oyunda, Techsmith SnagIt gibi yazılımlarında bu sorunla karşılaşabilirsiniz.

Edge tarayıcısında .mp4 dosyalarının HTML5 video oynatımı bozulur. Eğer 32-Bit için de bu ayarı işaretleyip devre dışı bırakırsanız Internet Explorer da bundan etkilenecektir. Firefox ve Chrome içinse herhangi bir olumsuz etki söz konusu olmayacaktır. Bu tarayıcılar .mp4 dosyalarını oynatmak için kendi düzenleyicilerine sahiptir.

Eğer WMP, ses veya video dosyalarınız için istediğiniz decoder’ı kullanmıyorsa, başlat menüsünden K-Lite Codec Pack klasörü altında bulunan Codec Tweak Tool aracını açın. Daha sonra Preferred Decoders seçeneğinden uygun dosya türleri için “Use Merit” seçeneğini işaretleyin. Birçok format için K-Lite yükleyicisi bu değişikliği otomatik olarak yapmaktadır.

Eğer halen istediğiniz decoder kullanılmıyorsa MS Codec Tweaks – Disable the Microsoft DTV-DVD Audio ya da Video decoder seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.

DTV-DVD Audio decoder, AC3, DTS, MP1, MP2, LPCM ve AAC ses dosyaları için kullanılıyor. Bu decoder’ı devre dışı bırakarak MP4 ve m2ts dosyalarında yaşadığınız ses sorunlarını çözebilirsiniz. Windows 7’de bu decoder’ı devre dışı bırakmak tarayıcılarınızda HTML5 video dosyalarının oynatımını bozabilir. WMP ve Media Center’da DVD oynatım sorunları da yaşayabilirsiniz.

DTV-DVD Video decoder ise H.264, VC-1 ve MPEG-2 video dosyaları için kullanılıyor. Bu decoder’ı devre dışı bırakırsanız Internet Explorer ve Edge tarayıcılarında HTML5 video oynatımı bozulabilir. Firefox’da eğer “Primetime Content Decryption Module provided by Adobe Systems” eklentisi yüklü değilse de HTML5 video oynatımı bozulabiliyor. Bazı Microsoft Store uygulamalarında ve Filmler & TV uygulamasında video oynatım sorunları da karşınıza çıkabilir.

Grafik Bağdaştırıcı Sürücüsüyle İlgili İdeal Ayar

Eğer NVIDIA ekran kartına sahipseniz, masaüstüne sağ tıklayarak ya da görev çubuğundaki simgeleri kullanarak NVIDIA denetim masasını açın.


3D Ayarlarınının Yönetilmesi – Genel Ayarlar – Güç Yönetimi Modu seçeneğinde Optimum Güç yerine Uyarlamalı ya da Maksimum performansı tercih et seçeneklerini kullanın.