Anasayfa Haber Uzayda Sudan Roket Yakıtı Üretilecek

Uzayda Sudan Roket Yakıtı Üretilecek

Bilim insanları uzay yolculuklarında çığır açabilecek bir buluş gerçekleştirdiler.

İnsanları uzak gezegenlere göndermekteki en büyük problemlerden biri, yolculuk boyunca ihtiyaç duyulacak olan suyun, oksijenin ve yakıtın uzay aracına sığdırılamaması. Bu problemin aşılması için bilim insanları, yerçekimsiz ortamda suyu ayrıştırabilen bir sistem geliştirdi.

Geliştirilen sistem güneşten veya diğer yıldızlardan aldığı ışık ile yerçekimsiz ortamda suyu hidrojen ve oksijen olarak ayrıştırabiliyor. Oksijen araçtaki insanların nefes alması için kullanılırken, hidrojen de itici roketler için yakıt olarak kullanılabiliyor.

Taşınan yakıt miktarı roketin fırlatılması esnasında büyük bir patlama riski oluşturuyor. Geliştirilen yeni sistem ise roket yakıtının azaltılıp, yerine daha fazla miktarda su yerleştirilmesine imkan sağlıyor. Bu durumda roket fırlatma süreçleri çok daha güvenli hale geliyor.

Bu teknolojinin bir diğer önemli yanı da, Güneş Sistemini gezecek gemilere su buldukları herhangi bir noktada ikmal yapma imkanı verecek olması. Güneş Sistemi içinde pek çok yerde suyun varlığından ya şüphe ediliyor, ya da varlığı kesinlikle biliniyor. Bu teknoloji sayesinde sistem içi uçuşların menzili sınırsız hale gelebilir.

Geliştirilmeye devam eden sistemdeki en önemli sorun, ayrışma sürecinde ortaya çıkan gaz kabarcıkları. Gaz kabarcıkları ortamda yer çekimi bulunmadığı için suyun içinde kalmaya devam ediyor. Bu kabarcıklar da ayrışma sürecinin yavaşlamasına sebep olarak verimliliği düşürüyor.