Anasayfa Haber Avrupa Birliği Komisyonu, Google’a Büyük Ceza Kesti

Avrupa Birliği Komisyonu, Google’a Büyük Ceza Kesti

Avrupa Birliği Komisyonu, Google’ın anti-tekel kanunlarına uymadığını öne sürdü.

Avrupa Birliği Komisyonu, Google’a anti-tekel kanunlarına uymadığı gerekçesiyle 5 milyar dolar ceza kesti. Komisyon, şirketin akıllı telefon pazarındaki liderliğini suistimal ettiğini belirtti.

Komisyonun iddiasına göre Google, bazı üreticilerin Android’i özelleştirmesine izin vermezken, büyük telefon üreticilerinden bazılarına ve mobil operatörlere Google Arama uygulamalarını dahil etmesi için de ödeme yaptı.

Komisyon Google’ın yasa dışı bulduğu hamlelerine 90 gün içinde son vermesini istiyor. Bu da Google’ın, üreticilerin telefonlara Google Play Store’u yükleyebilmeleri için Chrome’u ve Google Search’ü yüklemeleri konusunda zorlamaması gibi maddeler içeriyor. Ayrıca telefon üreticilerinin özel Android sürümlerini kullanmalarının engellememesi gerekecek.

Google kararı temyize götürecek

Google ise konuyu temyize götüreceklerini belirtti. Şirketten gelen açıklamayı sizlere olduğu gibi aktarıyoruz:

Android herkes için daha fazla seçenek yarattı, daha az değil. Güçlü bir ekosistem, hızlı inovasyon ve daha düşük fiyatlar yoğun rekabetin ayırt edici özellikleridir. Komisyon’un kararını temyize götüreceğiz.

Google CEO’su Sundar Pichai, Avrupa Komisyonu’nun Android’in iOS ile rekabet ettiğini görmezden geldiğini ve tüketiciye aslında çok fazla seçenek sunulduğunu söyledi. 1.300’den fazla markanın Android telefon ürettiğini açıklayan Pichai, üretilen telefonların tek ortak özelliklerinin aynı uygulamaları çalıştırabilme özelliği olduğunu savundu. Ayrıca hiçbir telefon üreticisinin teknik uyumluluk için gereken kuralların altına imza atmasının zorunlu olmadığını ekledi.

Pichai, Android telefonlarda çok sayıda geliştiriciye ait 40’a varan uygulamanın önyüklü geldiğini söyledi. Bunlar dışında farklı uygulamaların kullanılması istendiğinde ise önyüklü uygulamaların kolayca devre dışı bırakıldığını veya silindiğini belirtti.