Anasayfa Haber VASIMR İle Mars Seyahati 6 Haftada Tamamlanabilir

VASIMR İle Mars Seyahati 6 Haftada Tamamlanabilir

Geliştirilen yeni VASIMR iticiler, geleneksel roketlerden çok daha verimli.

NASA, Ad Astra adındaki bir roket geliştirme şirketine yaptığı 10 milyon dolarlık yatırım ile yeni bir itici teknolojisinin geliştirilme sürecini hızlandırmak istiyor. Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket (VASIMR) adı verilen itici, Mars’a yolculuğu 39 güne indirecek.

VASIMR’ın yapısı ve özellikleri ise bir hayli ilginç. Yakıt olarak hidrojen veya helyum gazını kullanan itici, öncelikle bu gazları iyonlaştırıyor. Sonrasında ise iyonlaştırılmış gaz, radyo dalgaları yardımıyla milyonlarca dereceye kadar ısıtılarak plazma haline getiriliyor. Sıcak plazma da huni biçimindeki çıkış bölümünden dışarı fırlatılarak itme işlemi gerçekleştiriliyor.

Ad Astra’nın VASIMR iticisi günümüzde uzay yolculuklarında kullanılan geleneksel roketlere göre 10 kat fazla itiş gücü sağlarken, 10 kat daha az yakıt tüketecek. Bu da 100 kat daha fazla verimlilik anlamına geliyor.

Ad Astra CEO’su Franklin Chang Diaz, VASIMR’in fırlatma işlemleri için uygun olmadığını, fakat diğer yöntemlerle yörüngeye fırlatıldıktan sonra uzayda büyük fayda sağlayacağını söyledi. Yani VASIMR iticiler, sadece uzay boşluğunda gemileri hareket ettirmek için kullanılacaklar.