Anasayfa Haber Yeni MacBook Pro 2018 Isınma Sorunu Yaşıyor

Yeni MacBook Pro 2018 Isınma Sorunu Yaşıyor

Yeni MacBook Pro’larda ciddi bir ısınma probleminin olduğu ortaya çıktı.

Apple, geçtiğimiz günlerde çok yüksek donanım seçeneklerine sahip, incecik MacBook Pro 2018 bilgisayarını tanıtmıştı. Profesyonel kullanıcıları hedefleyen MacBook Pro 2018’in 15 inçlik modeli, Core i7 ve Core i9 işlemci seçenekleriyle geliyor.

Bu bilgisayarın Core i9 işlemcili sürümünü satın alan çok sayıda kullanıcı, Reddit ve YouTube üzerinde ısınma şikayetlerini dile getirdiler. Yapılan testlerde MacBook Pro 15’in Core i9 işlemcisini soğutamadığı açıkça görülüyor.

MacBook Pro 2018’in i9 işlemci seçeneği, Core i9-8950HK modeliyle geliyor. Bu işlemci, 6 çekirdeğiyle 12 thread işleyebilme kapasitesine sahip. İşlemcinin Intel’de yayınlanan resmi özelliklerinde, standart saat hızının 2,9 GHz, turbo saat hızının ise 4,8 GHz olduğu yazıyor. Çarpan kilidi açık olan işlemci, istendiği takdirde daha da yüksek saat hızlarına yükseltilebiliyor.

Bu işlemcinin MacBook Pro 2018’de işleyişi ise çok farklı. Yapılan testlerde, özellikle Cinebench’te işlemcinin turbo moduna geçer geçmez 100 derece sıcaklığa ulaştığı görülüyor. Bu sıcaklık değerine ulaşan işlemci de hayatta kalmak için turbo özelliğini devre dışı bırakarak yavaş yavaş saat hızını düşürüyor. Test uzadıkça ve tekrarlandıkça, işlemcinin saat hızı 2,8 GHz ile 2,4 GHz arası gidip gelmeye başlıyor. Bu frekanslar işlemcinin standart saat hızının bile altında.

Saat hızının bu kadar geriye çekilmesiyle performans da geriliyor. Yapılan Geekbench testinde Core i9 işlemcili MacBook 2018’in, Core i7 işlemcili MacBook 2017’den bile düşük puan aldığı görülmüş. Başka bir karşılaştırmada ise buzluğa yerleştirilen MacBook Pro 2018, 2017 sürümünü ancak bu şekilde geride bırakıyor.

Apple’dan beklenmeyecek hata

Bu kadar bariz ısınma sorunlarının bulunduğu MacBook Pro’ların piyasaya neden sürüldüğü ise merak konusu. Belli ki Apple işlemcinin nasıl çalıştığını yeterince gözlemlememiş ya da gözlemlemesine rağmen görmezden gelmiş.

Apple’ın artan tepkilere ne şekilde cevap vereceği ise merak konusu. Binlerce dolar değerindeki MacBook Pro’nun bir önceki nesilden daha yavaş çalışması kabul edilebilir değil. Eğer bu sorun üretim bandındaki bir problemden kaynaklanmıyorsa (termal macunun tam sürülmemesi, soğutucunun oturmaması vs.), şirket MacBook Pro müşterilerinin güvenini kaybedebilir.

Apple’ın bu noktada “kolayca” yapabileceği tek şey, bir güncelleme ile bilgisayarın fan hızlarını artırmak. Bu işlem de elbette ki MacBook Pro’nun daha gürültülü çalışmasına sebep olacaktır. Ayrıca batarya da çok daha hızlı tükenecektir.

Aşağıda, bahsettiğimiz test videolarından 2 tanesini görebilirsiniz.