Anasayfa Mobil Huawei P20 Pro İncelemesi

Huawei P20 Pro İncelemesi

Huawei P20 ailesinin en üst modeli olan P20 Pro modelini inceliyor ve ailenin diğer üyeleri arasındaki farklara bakıyoruz…

P20 Pro alacakaranlık, mavi, pembe ve siyah renklerde karşımıza çıkıyor. Pro olmayan modelde olduğu gibi 128GB depolama alanına sahip ve SD kart ile bu alan artırılamıyor. Bellek miktarı ise P20’deki 4GB’dan 6’ya çıkarılmış.

İçindeki çipset HiSilicon 970 Pro. 4 adet Arm Cortex A73 2.4 Ghz çekirdek ve 4 adet A53 1.8 Ghz çekirdek ile Mali G72 MP12 GPU barındırıyor. Bu çipset uygulamalar arasındaki kesintisiz geçiş yapmanızı ve hiç takılmadan uygulama arayüzlerinde gezinmenize imkan tanıyan üst seviye bir performans sunuyor.

180 gram ağırlığı ile hem P20 Lite hem de P20’den hissedilir şekilde ağır olan bu telefon kılıf da alacağınızı hesaba katarsanız 250gr. civarına ulaşacaktır ki bu kimine göre biraz ağır gelebilir.

Gövde özellikleri arasında IP67 su ve toz geçirmezlik özelliği de bulunuyor. Telefon 1 metre derinlikte suda 30 dakika kadar su geçirmeme özelliğine sahip.

Tasarım

Ön ve arka kısımda cam kaplama ve kenarlarda aluminyum çerçeve kullanımı P20 Pro’da da devam ediyor. 7.8mm kalınlığı ile P20’den sadece 1mm daha kalın olan Pro kullandığı 18.7:9 en boy oranı sayesinde tek elle kullanımda zorluk çıkarmıyor, ancak P20 Lite’ın tek el kullanımı en rahat telefon olduğunu belirtelim.

Diğer tüm P20’lerdeki gibi çentikte 24mp ön kamera, hoparlör ve yakınlık sensörü bulunuyor. Pro, P20 ailesindeki en büyük ekranlı telefon olduğu için küçük çentikten en fazla faydalanan da o oluyor. Çentiğin sağında ve solundaki boşluklara daha fazla bildirim ve simge sığabiliyor.

Telefonun altında buton işlevi olmayan parmak izi sensörü var. P20 ve P20 Pro’da bu sensör ortak, Lite versiyonda arka tarafa konumlandırılmış.

6.1 inç büyüklüğündeki ekran AMOLED teknolojisini kullanıyor. Bu boyutla P20 Pro ailenin en büyük ekranlı üyesi oluyor. Ekranın gövdeye oranı ise %82 ile yine en yüksek olan model. 18.7:9 en boy oranlı ve 1080×2240 çözünürlüğe sahip bu ekran inç başına 448 piksek barındırıyor. Gün ışığında oldukça okunabilir bir parlaklık seviyesine ve AMOLED teknolojisi sayesinde sonsuz siyahlara sahip ekranın kontrast oranı gerçekten etkileyici.

Alt kısım P20 ile birebir aynı, USB 3.1 destekli ters çevrilebilir USB tip C bağlantı noktası ve 2 adet stereo hoparlörler burada da mevcut. 3.5mm analog jack olmadığı için Huawei kutuya USB-C’den 3.5mm analog jack’a dönüştürücü eklenmiş.

Sol ve sağ kenarlar P20 ile yine aynı tutulmuş. Solda iğne ile çıkarabildiğiniz sim kart yuvası ve sağda ses açma & kapama ile güç butonu yer alıyor.

Kamera Sistemi

Arka tarafta telefonun en iddialı donanımı olan kamera sistemini ve flaşı görüyoruz. Profesyonel fotoğrafçılık ekipmanları üreticisi Leica ile iş birliği ile üretilen bu kamera sistemi toplamda 3 adet kameraya sahip. Ana kamera maksimum 40 megapiksel çözünürlük, f/1.8 diyafram açıklığı ile geliyor, İkinci kamera 8mp sensör ve f/2.4 diyafram açıklığı ile 80mm odak mesafesine sahip.

Üçüncü ve son kamera ise Huwei’nin üst modellerinde görmeye alıştığımız, monokrom sensöre sahip 20 megapiksellik ve f/1.6 diyafram açıklığına sahip. Kamera yazılımının menüsünden “Daha fazla” seçeneğine gelip, oradan “Tek Renk”e seçmeniz durumunda bu kameradan görüntü elde edebiliyorsunuz.

Kameranın diğer özellikleri arasında lazer otofokus ve optik stabilizasyon da mevcut.

Pil ve Şarj

4000 maH lityum polimer pil ile çok rahat 2 gün kullanım süresi elde edebiliyorsunuz.

Ayrıca telefonla gelen 5V 4.5A hızlı şarj destekli adaptör sayesinde çok kısa sürede telefonu şarj edebiliyorsunuz.

Kutu İçeriği

Kutuya dahil edilen içerikler P20 ile birebir aynı. Kaliteli bir kulaklık, USB C’den 3.5mm analog jack’e dönüştürücü ve 5v 4.5a ampere kadar destek veren şarj adaptörü.

Yazılım

Telefon Android mobil işletim sisteminin en güncel sürümü 8.1 ile geliyor. Huawei’nin özel arayüzü EMUI yine telefonda en güncel sürümünde.

Telefonla birlikte gelen Huawei Health egzersiz ve antrenman takip uygulamasını Huawei Watch 2 gibi markanın akıllı saatleri ile eşleştirebiliyorsunuz.

Yüklü gelen araç ve uygulamalar arasında ses kaydedici, pusula, tema yöneticisi ve not defteri de var.

Kamera

Kamera yazılımı P20’de kullanılanın aynısı, istendiği zaman pratik, istendiği zaman gelişmiş özelliklere izin veren ve P20 Pro’daki 3 kameradan etkili bir şekilde faydalanmanızı sağlayan bir yazılım.

Telefonun ön kamerası FHD+ çözünürlüğe, arka kamera ise 4K çözünürlüğe kadar video kaydı yapabilmekte.

Video codec’i olarak H.264 ve 265 arasında bir seçim yapabiliyorsunuz. Bilmeyenler için H.265 daha güncel bir codec ve daha küçük boyutlu dosyalar yaratırken yeni olduğu için daha sınırlı desteğe sahip.

Ağır çekim seçeneği ile P20 uzun süre 120, 240 ve 960 kare saniye videolar çekebiliyor ve 960 kare saniye hariç video dosyaları seçtiğiniz kare saniye değerlerinde kaydediliyor.

Enstantane ayarı, iso, beyaz dengesi ve manuel netleme gibi gelişmiş ayarlara Pro modu ile erişebilmeniz mümkün. Bunun yanı sıra portre, gece ve açıklık modlarıyla çekim senaryonuza göre ayarlanızı kolayca değiştirmeniz mümkün.

P20 ve Pro siz çekim yaparken yapay zeka algoritması görüntüyü ananliz edip en iyi ayarları otomatik uyguluyor. Huawei’nin pek çok farklı obje ve sahne türünü algılama yeteneği mevcut. Bunlar arasında: Kedi, köpek, çiçek, grup çekim, metin, havai fişek, mavi gökyüzü, yakın çekim de var.

Görüntüye biraz zoom yaptığınızda kamera otomatik olarak geçiş açılı lense sahip kameradan 80mm dar açılı tele lense geçiş yapıyor. Bu dijital zooma kıyasla yakınlaştığınızda daha net görüntüler elde etmenizi sağlıyor.

P20’den farkları

Kısaca bir alt modeli olan P20’den farklarına değinmemiz gerekirse;

  • LTPS IPS LCD yerine AMOLED ekrana sahip,
  • Pil kapasitesi 3400’den 4000maH’e çıkarılmış,
  • Kamera çözünürlüğü 12 megapikselden 40 megapiksele çıkarılmış,
  • Bellek miktarı 4’ten 6’ya yükseltilmiş.

Sonuç

Huawei’nin amiral gemisi telefonu P20 Pro işlemcisi, kamerası, ekranı, uzun kullanım süresi ve su geçirmezliği ile günümüz üst sınıf telefonlarından beklenen çoğu şeyi ve daha fazlasını kullanıcılarına sunuyor. Huawei P20 Pro özellikle performans ve kamera açısından tercih edilecek bir telefon.

Artılar: Başarılı tasarım, üçlü kamera sisteminin performansı, batarya ömrü ve şarj süresi, çentik gizleme imkanı, kutudan çıkan Type-C/3.5 mm dönüştürücü.

Eksiler: microSD kart yuvası ve 3.5 mm portu bulunmaması.