Anasayfa Haber Rolls-Royce, Robot Böcekler Üzerine Çalışıyor

Rolls-Royce, Robot Böcekler Üzerine Çalışıyor

Rolls-Royce robot böceklerin ve yılanların jet motoru bakımında görev alabileceğini söylüyor.

Jet motorları, hala günümüzün en karmaşık makinelerinden biri. Motorlarda yaşanan aksaklıklar yüzlerce kişinin hayatına mal olabileceği için sürekli bakımının yapılması gerekiyor. Bu da elbette ki karmaşık yapısı sebebiyle oldukça zor bir görev.

Rolls-Royce ise bu zorluğa farklı bir yaklaşım getiriyor. Şirket, robot böceklerin ve yılanların kullanılarak uçak motoru bakımında büyük kolaylık sağlayabileceklerini düşünüyor.

Bunun için çalışmalara başlayan Rolls-Royce, 10 mm çapında robotlar geliştiriyor. Bu robotlar jet motorunun iç kısımlarına giderek buradaki problemleri gözlemleyecek.

Böcek robotların yaptığı gözlemden sonraki gerekli müdahaleler ise yılan robotlar tarafından uygulanacak. Yılan robotlar, ince ve kıvrılabilir yapısıyla motorun ulaşılması zor bölümlerine ulaşabilecek. Ulaştıktan sonra yama gibi işlemleri yapabilecek.

Şirketin hedefi, günler süren jet motoru bakımını saatlere indirmek. Bu arada bakım maliyetlerinin de hayli düşürülmesi ve olası insan kaynaklı hataların da azaltılması mümkün olacak.