Anasayfa Haber NASA, Titan’ın En Net Fotoğraflarını Paylaştı

NASA, Titan’ın En Net Fotoğraflarını Paylaştı

NASA tarafından yayınlanan görüntüler, kızıl ötesi algılayıcılar sayesinde elde edildi.

Her ne kadar uzay araştırma kurumlarının ellerinde çok uzaktaki gök cisimlerini görüntüleyebilecek kapasitede teleskoplar bulunsa da, Satürn’ün uydusu Titan’ın net görüntüsü çekilemiyordu. Bunun sebebi ise Titan’ın fazlasıyla puslu atmosferi.

Titan’ın atmosferindeki pus, “aerosol” tabir edilen parçacıklardan kaynaklanıyor. Bu parçacıklar atmosferin üst kısmında toplanmış durumda ve bu katman da ışığın kırılmasına sebep oluyor. Işığın kırılması sebebiyle de uydunun görüntüsü normal bir teleskop ile net çekilemiyor.

Cassini uzay aracında bulunan Visual and Infrared Mapping Spectrometer (VIMS) donanımı, kızıl ötesi dalga boylarını algılayabilen sistemi sayesinde aerosol katmanının arkasını görüntüleyebiliyor. NASA da bu aracın 13 yıl boyunca çektiği verileri bir araya getirerek net görüntüler oluşturdu.

Elde edilen görüntülerde Titan’ın jeolojik yapısı açıkça görülebiliyor. Aşağıdaki fotoğrafın ortasında Titan’ın eski görüntüleri bulunurken, çevresine dizili olan görüntüler ise Cassini tarafından ortaya çıkarılanlardan oluşuyor.