Anasayfa Haber Android Sürümlerinin Güncel Kullanım Oranları Açıklandı

Android Sürümlerinin Güncel Kullanım Oranları Açıklandı

Android cihazların henüz yalnızca %12,1’lik bölümü Oreo sürümünü kullanıyor.

Android işletim sistemini bugünlere getiren başlıca özellikleri, özelleştirilebilir yapısı ve neredeyse tüm donanımlarla uyumlu olmasıydı. Bu sayede en beklenmeyecek şirketler bile akıllı telefon üretmeye başladı. Fakat bu önemli avantaj, güncellemeler söz konusu olduğunda önemli bir dezavantaja dönüşebiliyor.

Fabrika çıkışlı özelleştirmeye imkan sağlayan işletim sistemi, her güncelleme için yeniden düzenlenmeyi gerektirebiliyor. Bu da üreticilerin yazılım geliştirme bölümlerinin fazla mesai yapması anlamına geliyor. Her üretici, özelleştirdiği tüm telefonları için işletim sisteminin yeni sürümünü yeniden hazırlıyor. Bu da büyük bir vakit kaybı anlamına geliyor. Öyle ki özelleştirilmiş Android kullanan akıllı telefonların büyük bir kısmı, sürümün yayınlanmasından ancak 8 – 12 ay sonra güncelleme alabiliyor.

Google, Android kullanım oranlarının güncel listesini Dashboard’da yayınladı. Android uygulama geliştiriciler için hazırlanan listede Android Oreo’nun (8.0 ve 8.1) kullanım oranının %12.1 olduğu görülüyor. Bu dilimin de yalnızca %2’si gerçek anlamda son sürümü, yani 8.1’i kullanıyor. Bu sürümün Aralık 2017’de hazır olduğunu hatırlatalım.

Android KitKat (4.4) hala %9,1’lik bir kullanım oranına sahipken, Marshmallow (6.0) sürümünün en çok kullanılan olduğu görülüyor. %23,5’lik paya sahip olan Marshmallow’u, %21,2 ile Nougat (7.0) takip ediyor.