Anasayfa Haber DARPA, 3. Seviye Yapay Zekaya Geçiş İçin Çalışıyor

DARPA, 3. Seviye Yapay Zekaya Geçiş İçin Çalışıyor

Üçüncü seviye yapay zeka, aldığı kararların sebeplerini açıklayabiliyor.

Farklı ölçeklerdeki uygulamalarda yapay zekanın kullanım oranları artıyor. Gün geçtikçe daha farklı özellikler ve yetenekler kazanan yapay zekalar yavaş yavaş 3. seviyeye doğru evriliyorlar. ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı çalışan ve savunma teknolojileri geliştiren DARPA, yapay zekanın 3. seviyesine geçiş için düğmeye bastı.

Yapay zekanın 3 seviyesi

Yapay zekanın teknolojik olarak gelişimi, 3 farklı seviyeden oluşuyor. İlk seviye yapay zeka, çok sayıdaki veriyi kullanarak belirli sonuçlara ulaşabiliyor. Satranç oynayan veya Hollanda’da boşanma davalarında yardımcı olan Modria yapay zekaları, bu seviyeye örnek gösteriliyor.

2. seviye yapay zeka ise yapay sinir ağlarıyla özdeşleştiriliyor. Bu seviyedeki yapay zeka, istatistiksel öğrenme yöntemini kullanabiliyor. Bu sayede önceden kendini farklı verilerle eğiten yapay zeka, gerektiğinde sahneleri, nesneleri ve durumları öğrendikleriyle benzeştirerek çözüme ulaşabiliyor. İkinci seviye yapay zeka, yüz tanımlama, nesne tanımlama, otomobil kullanma ve yönetme gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor.

3. seviye yapay zekada işler başka bir hal alıyor. 2. seviye yapay zekaya bir inek gösterildiği zaman, eğitim sürecinde gördüğü resimlerden yola çıkarak “%87 ihtimalle bu bir inektir” cevabını veriyor. Bu sonuca ne şekilde vardığının ise cevabını veremiyor.

3. seviye yapay zeka ise önce 4 ayağı bulunduğu için bir hayvan olduğu kanısına varıyor. Sonra postunun deseninden inek veya dalmaçyalı türü bir köpek olduğunu varsayıyor. Sonrasında memelerini ve toynaklarını görünce “bu bir inektir” sonucuna varıyor. Yani aslında insan gibi düşünmeye başlıyor.

Yapay zekada henüz 3. seviyeye geçebilmiş değiliz. DARPA bu geçişin hızlanması ve yeni yapay zeka yöntemleri bulunması için Yapay Zeka Keşif programını duyurdu. Bu programda 3. seviye zeka üzerine yapılacak olan projelere birer milyon dolar yatırım yapılacak.

DARPA’nın bu hamlesi, daha yüksek seviye yapay zekaların geliştirilmesinde itici güç olabilir. Fakat diğer taraftan, farklı şirketler de bu yeni kavram üzerine çalışmalarını sürdürüyor olabilir. Bakalım 3. seviye yapay zeka ile ilk olarak ne zaman tanışacağız.