Anasayfa Haber Milimetreden Küçük Nano Robot Üretildi

Milimetreden Küçük Nano Robot Üretildi

Geliştirilen nano robotlar çevrelerini algılayıp daha sonra kullanıcıya bilgi verebilecek.

Küçük robotlar geliştirmek, günümüz teknolojisiyle hayli zor bir konu. Geçtiğimiz aylarda örümceği taklit edecek bir robot geliştirmeyi deneyen Manchester Üniversitesi araştırmacıları, bunun henüz mümkün olmadığını söylemişti. MIT araştırmacıları çok daha küçük bir robot geliştirmeyi başardı.

Geliştirilen robotlar yalnızca 0,1 milimetre boyutlarında. Bu kadar küçük olması, robotu neredeyse gözle görülemez hale getiriliyor. Üzerinde elektronik devreler taşıyan robotlar, güçlerini fotodiyotlar aracılığıyla ışıktan sağlıyorlar.

Bu nano robotlar bulundukları ortamı algılayarak hafızasında tutabiliyor. Görev sona erdikten sonra da bu veriler okunabiliyor.

Bu minik robotların özellikle insan sindirim sisteminin ve petrol sektöründe sıvı/gaz kaçaklarının kontrolünde büyük kolaylık sağlayabileceği düşünülüyor. Sıvı ve gaz kaçaklarının kontrolü, enerji sektöründe hala önemli sorunlardan biri olarak görülüyor.

MIT, bu robotların kablosuz veri aktarabilmesini sağlamaya çalışıyor. Robotların ne zaman kullanılmaya başlayacağı ise henüz bilinmiyor.