Anasayfa Haber Rusya, Yörüngeye İnsansı Robotlar Gönderecek

Rusya, Yörüngeye İnsansı Robotlar Gönderecek

Rusya tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek robotlar, tehlikeli görevlerde çalışabilecek.

Pek çok uzay araştırma kurumu, özel görevler için geliştirdikleri robotları uzaya gönderiyorlar. Bu robotlardan en çok bilineni ise NASA’nın Mars’a gönderdiği Curiosity. Bu tip robotlar, özel görevlerde çalışmak için tasarlanıyorlar. Bu sebepten dolayı hiçbiri insansı bir görünüme sahip değil.

Rusya Uzay Ajansı ise farklı bir yol izlemeye hazırlanıyor. Ajans, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) FEDOR adındaki insansı robotlarından 2 tane göndermeye hazırlanıyor. Robotlar, istasyona kargo olarak değil mürettebat olarak gönderilecekler.

Gönderimde kullanılacak Soyuz roketi ise ajans tarafından yönlendirilecek. Tabii bu durumda robotların kargo değil de mürettebat olarak gönderilmesinin ne anlamı var, orası pek belli değil.

Aslen kurtarma görevleri için geliştirilen FEDOR, ağırlık kaldırma, araba kullanma ve şınav çekme gibi ilginç yeteneklere sahip. 2017’de bu robota ateşli silah kullanma yeteneği de eklendi. Robota silah eğitimi verilmiş olması, Rusya’nın tepki çekmesine sebep olmuştu.

FEDOR robotları, 2019’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek. Robotların istasyonun dışındaki tehlikeli görevlerde kullanılması bekleniyor.