Anasayfa Video Corsair Vengeance RGB PRO RAM İncelemesi

Corsair Vengeance RGB PRO RAM İncelemesi

Corsair yeni nesil akıcı RGB ışıklandırmaya sahip Vengeance RGB PRO RAM modellerini piyasaya sürdü. Biz de 2 kutu 2×8 GB toplam 32 GB, 3200 MHz RAM ile test yaptık ve performansı, RGB’yi değerlendirdik…

Corsair yeni nesil RGB RAM’leriyle karşımızda. Vengeance serisi belleklere eklenen RGB PRO modeller, firmanın bugüne kadar geliştirdiği en güzel RGB’lere sahip. Bu yüzden önce bir RGB ne kadar gerekli ya da etkisi ne bunu konuşuyoruz.

Ardınan doğal olarak Technopat’ların performans merakını gideren teknik değerleri paylaşıyor, yaptığımız testlerin sonuçlarını sergiliyoruz. Sonuç değerlendirmede ise artı ve eksileriyle masaya yatırıyoruz. İyi seyirler dileriz…

  • 00:05 – RGB meselesi, iyi mi, kötü mü? Sevmeli mi? Sevmemeli mi?
  • 00:45 – Corsair’ın yeni nesil RGB RAM’leri: Vengeance RGB PRO
  • 01:05 – Daha önceki RGB’lerden farkı nedir?
  • 01:25 – Tasarım.
  • 01:30 – Hız ve gecikme değerleri, XMP desteği.
  • 01:55 – MSI Godlike anakart üzerinde test ettik:
  • Technopat Oyun ve Test Sistemi Toplama Rehberi: 8700K
  • 8700K GTX 1080Ti Sistem Oyun Performansı
  • 02:00 – Anakart uyumluluğu.
  • 02:20 – Yüksek frekanslara çıktık ve test ettik. Test sonuçlarına bakıyoruz.
  • 03:01 – Corsair iCUE ile RAM’lerin RGB’lerini ayarlayabiliyoruz.
  • 03:50 – Senkronizasyon.
  • 03:57 – Neden RGB RAM almalı? Artıları değerlendiriyoruz.

RGB Modası

RGB modası başladığından beri daha çok sistem bileşeninin renklere büründüğünü görüyoruz. Çevre bileşenleri, işlemci soğutucuları, fanlar derken bellekler RGB’den nasibini almasaydı olmazdı tabiki.

Ancak RGB’nin hayranı olduğu kadar çocuksu bulup sevmeyeni de var. Şahsen ben RGB’yi seviyorum çünkü RGB sürekli değişen gökkuşağı renkleri anlamına gelmiyor, istediğinizde aydınlatmayı kapatabiliyorsunuz ya da çok renkli ve hareketli şeyleri sevmiyorsanız seçtiğiniz tek renkte sabit kullanma opsiyonunuz da var. Bu sebeple iyi kontrol edilebilen RGB aydınlatmalı ürünler herkese hitap ettiği için oldukça cazip.

Bu videomuzda Corsair Vengeance RGB Pro RAM kitlerini inceliyoruz. Uzun süredir piyasada RGB aydınlatmalı bellekler var. Ve bu model Corsair’ın ilk RGB bellek denemesi değil. Daha önce Vengeance RGB modelini görmüştük. Bu modelin RGB aydınlatmalı yüzeyi daha azdı ve ızgara benzeri bir tasarıma sahipti. Bu modeli ondan ayıran taraf 10 ultra parlak LED ve bu ledler üzerine yerleştirilmiş ve büyükçe bir plastik bir dağıtıcıya sahip olması.

Az önce de belirttiğim gibi bu LED’ler Corsair iCUE ile oldukça değişik şekillerde özelleştirilebiliyor ve sisteminizdeki diğer Corsair RGB aygıtlarla senkronize şekilde çalışabiliyor. Birazdan yazılım kontrolüne detaylıca değineceğiz. Soğutucunun dış kaplaması siyah anodize aluminyumdan imal edilmiş ve belleğin siyah PCB’si ile uyumlu görünüyor.

Yüksek Frekanslar ve Zamanlama Değerleri

Elimizdeki modül Intel XMP 2.0 desteğine sahip ve barındırdığı XMP profili sayesinde kolayca 3200Mhz hızında CL16-18-18-36 CR2 zamanlamalarla çalıştırılabiliyor. Bu zamanlamalar 3200Mhz’de gördüğümüz en düşük değerler olmasa da sistem performansında fark edilebilir bir düşüşe sebep olacak kadar yüksek değil. Bellek bu hız ve zamanlama değerlerine ulaşmak için 1.35v voltaj kullanıyor.

Bu bellekleri MSI Z370 Godlike anakartımızda test ettik. Ancak Corsair Intel 100, 200 ve X299 serisi anakartlar ile AMD 300 ve 400 serisi anakartlarda uyuymluluğu garanti ediyor.

Elimizde modül başına 8 GB olmak üzere toplamda 16GB kapasiteye sahip ikili kitler var. Bu kitlerden 2 adet açtık ve bunları anakartımızın 4 bellek slotunu da dolduracak şekilde taktık. Toplam 32 GB 3200 MHz DDR4 RAM’imiz oldu.

Varsayılan olarak BIOS ekranından XMP seçeneğini aktif hale getirip bilgisayarı yeniden başlattığımızda bellek kitlerimiz 3200Mhz’de çalışmaya başladı.

Performans Testleri

Performans ölçüm ve karşılaştırma olarak AIDA64’ün içindeki gömülü araçları kullandık. Cache ve Bellek testi bunlardan ilki. Bellek okuma 44.556, yazma 48.367 kopyalama 42.995 MB/s seviyesindeyken 59.2ns gecikme süresi elde ettik.

Okuma, yazma, kopyalama ve gecikme üzerine yaptığımız karşılaştırmalı testlerden aldığımız sonuçlar ise şöyle:

Corsair iCue ile bellek çalışma frekansını, zamanlamaları ve modüllerin bireysel olarak sıcaklık değerlerini takip edebiliyorsunuz. Ancak bellek kitlerinizin program altında görünmesi için icue versiyonunuzun güncel olduğundan emin olun.

Aydınlatma kısmında Corsair’ın tipik RGB destekleyen aygıt yönetim şemasını görüyoruz. Bir açılır liste altında seçebileceğiniz animasyon türleri bulunuyor. Burada önceden tanımlı animasyon şablonlarını seçip, seçtikten sonra özelleştirebildiğimiz gibi, sabit renkler de verebiliyoruz. Sürekli değişen gök kuşağı renklerini çocuksu bulanlardansanız sisteminizin hakim rengi hangisiyse o renkte sabit yanmaya ayarlayabilirsiniz. Zira ben şahsi bilgisayarımdaki Pro olmayan Corsair Vengeance RGB ramlerimi benzer şekilde sabit beyaz renkte çalıştırıyorum.

Corsair icue uygulamasını destekleyen diğer tüm Corsair ürünlerle RGB senkronizasyonunu garanti ediyor.

Sonuç

Yeni sistem toplayacaksanız ya da bellek güncellemesi yapmak üzereyseniz tercihinizi RGB ramlerden yana yapmak daha akıllıca bir seçim, özellikle de sistem görünüşüne önem verenlerdenseniz. RGB efektlerini sevmeseniz dahi tek renge dönüştürülebildiği ya da aydınlatmanın kapatılabildiği düşünüldüğünde RGB belleklerin bir dezavantajı kalmıyor. İlerde sisteminizi satmanız gerekirse RGB aydınlatmalı bileşenlerin ikinci el piyasasında daha çok rağbet gördüğü gerçeğini de düşündüğünüzde RGB tercihi aydınlatmasız belleklere göre avantajlı bile diyebiliriz.

Artılar: Estetik açıdan ileri seviye, performansı yüksek, hem Intel, hem AMD sistemlerde yüksek performans, ayrı güç bağlantısı gerektirmiyor, yazılım kontrolü var, XMP profilleri başarılı.
Eksiler: CL değerleri iyi ama daha da düşük olabilirdi.

Sonuç itibariyle sistem toplama açısından bakarsak estetik açıdan önceki nesil RGB’lere göre çok daha etkileyici sonuçlar ortaya çıkıyor. Diğer Corsair RGB ürünlerle ışıklandırmaları senkronize edilebiliyor, büyük markaların anakartlarıyla ve ürünleriyle de yine ışıklandırma senkronizasyonu sağlanabiliyor.

RAM’lerin ikinci el piyasası da bu tür ürünlerde çok daha canlı. CL değerleri iyi ama daha da düşük olabilirdi. Intel ve AMD sistemlerde yeni nesil PC toplarken DDR4 RAM’ler içerisinde performans açısından tercih edilecek seçimler.