Anasayfa Mobil Huawei P20 İncelemesi

Huawei P20 İncelemesi

Huawei P20 ailesinin ortanca üyesi P20’yi inceliyoruz ve ailenin diğer üyeleri ile kıyaslıyoruz. P20’nin P20 Pro ve P20 Lite’a göre farkları yanında detaylı kamera özellikleri, oyun performansı ve genel artıları, eksileri video incelememizde…

Genel Özellikler

P20 alacakaranlık, mavi, pembe ve siyah renklerde karşımıza çıkıyor. 128GB hafıza ve 4GB belleğe sahip bu model biraz önce de belirttiğimiz gibi SD kart genişleme yuvasına sahip değil. Bu sebeple depolama alanının 128GB gibi yüksek bir rakam olarak belirlenmesi güzel olmuş.

P20, amiral gemisi P20 Pro’da kullanılan Hisilicon Kirin 970 çipsetini kullanıyor. Bu çipset içinde 4 adet 2.4Ghz hızında çalışan Arm Cortex A73 çekirdek ve 4 adet 1.8Ghz A53 çekirdek barındırıyor. GPU olarak Mali G72 MP12 varyantı tercih edildiği için oyunlarda akıcılık elde etmek oldukça kolay.

Telefon uygulamaları oldukça hızlı çalıştırıyor ve uygulamalar arasında hiç bekletmeden kolayca geçiş yapıyor. Bunu birçok performans optimizasyonu barındıran, gelişmiş ARM Cortex A73 çekirdeklerine borçlu.

Tasarım

Telefon gayet çekici duran ön ve arka cam kaplamaya ve aluminyum çerçevelere sahip. Ölçüler söz konusu olduğunda Lite versiyonla hemen hemen aynı olan telefon toplamda 7.7mm ile sadece 3 mm daha kalın.

Lite versiyonun aksine P20’de ekrana ince bir film uygulanmış. Yeni telefon alır almaz çoğumuzun ilk yaptığı şeydir kılıf + ekran filmi arayışına girmek. Kılıf olmasa da ekran filminin düşünülmüş olması güzel bir nokta.

Üst kısımda gördüğünüz çentik tüm P20 ailesi tarafından benimsenmiş durumda. Bu çentiğe mesafe sensörü, hoparlör, ön kamera küçük bir bildirim ışığı sığdırılmış. Ön kamera 12 megapiksel çözünürlüğe sahip ve f/1.8 diyafram açıklığına sahip.

Alt kısımda ise tuş basımı işlevi olmayan parmak izi sensörünü görüyoruz. Hatırlayacak olursanız Lite versiyonda parmak izi sensörü telefonun arkasındaydı. Huawei burada herkesin farklı zevkleri olduğunu göz önüne alarak P20 ailesinin üyelerine farklı özellikler eklemiş. Bu sayede kullanıcı arkada parmak izi okuyucu sevmiyorsa P20 ailesini tamamen göz ardı etmek yerine farklı versiyonlara yönelmesini sağlıyor.

Sensörün parmak izi okuma hızı ve oldukça tatmin edici ve Huawei’nin P20 ailesinin tüm üyelerinde bu hızlı parmak izi okuma performansını görebiliyoruz.

Ekran teknolojisi olarak Lite versiyondaki gibi LTPS IPS panel teknolojisini görüyoruz ve ekran 5.8 inç büyüklükte ve ekran gövde oranı %80.4. Kalın ekran çerçevesi sevmeyenler için bu değer oldukça iyi.

AMOLED bir panel olmadığı için malum kontrast konusunda ekran kusursuz değil, sonsuz siyahlar göremiyorsunuz ve bakış açısına da bağlı olarak ekrandaki renk değişimleri de gözlemledik. Ancak Lite versiyondaki düşük ekran parlaklığının burada giderildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. P20’nin ekranı güneş altında okunabilirlik konusunda daha iyi.

Alt kısımda USB 3.1 desteği sunan ters çevrilebilir USB tip C bağlantı noktasını ve 2 adet stereo hoparlörleri görmekteyiz. Çift hoparlör mevcut olmasına karşın hoparlörler birbirine çok yakın olduğu için stereo etkisini hissetmek pek mümkün olmuyor. Huawei Lite versiyon hariç 3.5mm analog jack’ı P20 modellerinde kullanmamayı seçmiş. Hali hazırda analog kablo ucu olan kulaklık sahipleri için kutuya USB-C’den 3.5mm analog jack’e dönüştücü eklenmiş. 4K videolarınızı ve fotoğraflarınızı topluca aktarmak istediğinizde USB 3.1’in faydası çok daha bariz olacaktır.

Telefonun sol tarafına baktığımızda sim kart yuvasını barındıran bölmeyi görüyoruz. Sağ tarafta ise tüm P20 serisinde bulunan ses tuşları ve güç tuşu bulunuyor.

Cihazın arkasına baktığımızda sol üst köşeye konumlandırılmış çıkıntılı çift kamerayla flaşı ve lazer otofokus sistemini görmekteyiz. Kameraların ilki 12 megapiksellik ana kamerayken ikincisi 20 megapiksellik monokrom kamera. Ana kamerada kullanılan lensin diyafram açıklığı f/1.8. Bu diyafram açıklığı değeri düşük ışık çekimlerinde ideal sonuçlar almak için oldukça yeterli.

Pil ve şarj süresi

P20 3400 mah’lik lityum polimer pille geliyor ve bu kapasite günlük kullanım için fazlasıyla yeterli. Tasarruf modlarıyla bu süreyi 2 güne kadar çıkarabiliyorsunuz.

Kutudan çıkan 5V 4.5A hızlı şarj destekli adaptör sayesinde çok kısa sürede telefonu şarj edebiliyorsunuz. Test ettiğimiz ürün yarım saat içinde %70 şarja kadar ulaştı. Bu 20W’ın üzerinde bir şarj performansı demek ki Huawei’nin rekabet ettiği markalara baktığımızda bu değerin ancak yarısında şarj sunabildiklerini görüyoruz.

Kulaklık

Kutuya dahil edilen USB-C uçlu kulaklık kaliteli ses veriyor. Dış kaplaması silikon yerine sert plastik olduğu için iyi bir gürültü izolasyonu sağlamıyor ve rahatlık konusunda da silikon uçlu kulakiçi kulaklıklar kadar iyi değil.

Yazılım

Telefon Android 8.1 ve EMUI 8.1 sürümü ile geliyor. EMUI Huawei’nin Android arayüzü ve kullanım kolaylığı ve tasarım bakımından diğer arayüzleri aratmıyor.

Huawei’nin sanal klavye tercihi sıkça tercih edilen Swiftkey varsayılan olarak yüklü geliyor ve Google Playstore’dan yeni sanal klavye uygulamaları indirip kurmak oldukça basit.

Telefona yüklü gelen araç ve uygulamalar arasında ses kaydedici, pusula, huawei sağlık, tema yöneticisi ve not defteri de var.

Kamera

Kamera uygulamasına girer girmez dikkatimizi çeken ilk şey Lite versiyondan tamamen farklı bir tasarıma sahip olması oldu. Sağ taraftaki kaydırak ile kameranın modları arasında kolayca geçiş yapabilmektesiniz. Aynı yasarım bir üst model olan Pro’da da mevcut. Bu tasarımın çok daha pratik ve kullanışlı olduğu su götürmez.

Video özelliklerine baktığımızda ön kameranın maksimum FHD+ çözünürlüğe kadar, arka kameranın ise 4K çözünürlükte video çekebildiği gördük. Ön kamerada güzellik modunu devreye sokarsanız kayıt yapabileceğiniz maksimum video çözünürlüğünüz 720p ile sınırlanıyor.

Video kodlama konusunda Huawei size 2 seçenek sunuyor. Eski ve yaygın desteğe sahip H.264 veya yeni, daha verimli ancak daha sınırlı desteğe sahip H.265.

Ağır çekim seçeneği ile P20 uzun süre 120 ve 240 kare saniye videolar çekebiliyor ve video dosyaları seçtiğiniz kare saniye değerlerinde kaydediliyor. Ek olarak sunulan 960 kare saniye modunu ise çok işlevsel bulmadık çünkü videoyu normal hızda başlatıp ortalarda yavaşlatıyor ve sonra tekrar hızlandırıp 30 kare saniyelik bir video olarak kaydediyor. Ve bu yavaşlatma anının tam olarak nerede devreye girdiğini bilemiyorsunuz, dolayısıyla yakalamak istediğiniz aksiyonu ağır çekim anına denk getirmeniz biraz şans işi oluyor. Bunun yerine kayıt tuşuna basar basmaz ağır çekime kayıt yapması ve kullanıcıya 960 kare saniyelik bir video dosyası vermesi hem normal kullanıcılar hem de amatör ve bağımsız film yapımcıları için de daha kullanışlı olabilirdi.

Enstantane ayarı, iso, beyaz dengesi ve manuel netleme gibi gelişmiş ayarlara Pro modu ile erişebilmeniz mümkün. Bunun yanı sıra portre, gece ve açıklık modlarıyla çekim senaryonuza göre ayarlanızı kolayca değiştirmeniz mümkün.

P20’nin kamera yazılımdaki bir başka devrimsel yeniliği de yapay zekadan faydalanması. Bunu çektiğinizi ananliz edip ve algılayıp, ona göre en iyi ayarları otomatik uygulayan sanal bir asistan gibi düşünebilirsiniz. Huawei’nin pek çok farklı obje ve sahne türünü algılama yeteneği mevcut. Bunlar arasında: Kedi, köpek, çiçek, grup çekim, metin, havai fişek, mavi gökyüzü, yakın çekim de var.

Fotoğraf modunda pratik olan bir diğer özellik 2x dijital zoom yapabilmenizi sağlayan kısayol. Bastığınızda telefonun yapabileceği maksimum dijital zoom değerine otomatik olarak geçmenizi sağlıyor.

Mobil şebeke çekim gücü

Mobil şebeke çekim gücü P20 ailesinin diğer üyelerinde olduğu gibi oldukça tatmin edici. Hızlı ve kesintisiz bağlantı sağlayabiliyoruz, telefon çekiyor. Gündelik hayatta sinyal sorunu olan yerlerde de kullandık.

Ailenin diğer üyelerinden farkları

P20, 128GB sabit depolamaya sahip, yani sd kart yuvası bulunmadığı için artırılamıyor.

Lite versiyona kıyasla göze çarpan farkları şunlar:

  • İşlemci çekirdekleri arasında Arm’ın performans serisinden A73 çekirdekler mevcut.
  • Pil kapasitesi 3000’den 3400maH’e çıkarılmış.
  • AC wi-fi desteği bulunuyor,
  • Arka kısımda plastik yerine cam tercih edilmiş,
  • Android ve EMUI 8.1 desteği var,
  • Daha performanslı Mali G72 GPU kullanılmış,
  • Lenslerde Optik stabilizasyon mevcut,
  • 4K çekim olanağı eklenmiş,
  • Ve USB 3.1 desteği var

Sonuç Değerlendirme

P20, Lite ve Pro versiyonları arasında kalan ancak üst seviye bir telefon için bütçesi olmayanlar için ideal bir telefon. Sonuçta iş kullanıcı olarak sizin nelerden feragat edeceğinize, neleri olmazsa olmaz gördüğünüze bakıyor. AMOLED ekran, su geçirmezlik, pil ömrü gibi bazı özelliklerden feragat ederek orta sınıf fiyatına üst seviye bir telefon sahibi olmak istiyorsanız P20 bunu sağlıyor. Yani orta üst segment fiyat performans telefonu olarak oldukça başarılı.

Artılar: Kasa ve kamera kalitesi, işlemci performansı, tasarım.

Eksiler: Artırılabilir depolama kapasitesi yok, kutu içerisinden çıkan kulaklık silikon uçlular kadar ergonomik değil.