Anasayfa Mobil Huawei P20 Lite İncelemesi

Huawei P20 Lite İncelemesi

Huawei P20 Lite ile P20 ailesinin en hesaplı Android akıllı telefonunu inceliyoruz. P20 Pro ve P20 modellerine göre farkları, kimlere uygun olduğu gibi soruların yanıtları incelememizde…

P20 Lite özellikle 2150 – 1950 TL aralığındaki piyasa fiyatıyla dikkat çekti. P20 Pro ve P20 modellerinin başarısının da P20 Lite modelinin satışlarına etkisi var. Peki bu fiyat karşılığı aldığımız performans ve özellikler nasıl? İncelememizde bunu değerlendirirken, farklı modeller arasında kalanlar için önemli detaylara da bakıyoruz.

Huawei P20 Lite P20 ailesinin en uygun fiyatlı ve küçük boyutlu versiyonu. Bu ailenin diğer üyeleri P20 ve P20 Pro. İncelemizde P20 Lite’ın özelliklerine yakından bakacağız.

Genel özellikler

P20 Lite mavi, pembe ve siyah renklerde karşımıza çıkıyor. 64GB hafıza ve 4GB belleğe sahip bu model P20 ailesinin diğer üyelerinde olmayan micro SD kart genişleme yuvasına sahip. Bu yuvaya 256GB’a kadar hafıza kartları takabilmektesiniz.

P20 Lite Hisilicon Kirin 659 çipsete sahip, içinde 4 adet 2.36Ghz, 4 adet 1.7 Ghz hızında çalışan Arm Cortex A53 mimarisindan işlemci ve Mali T830 MP2 GPU barındırıyor. Bu anlamda Lite, A73 çekirdekleri barındıran P20 ve P20 Pro’dan hissedilir biçimde daha yavaş. Uygulamaların açılış hızı ve uygulamalar arasında geçiş yaparken bekleme biraz daha belirgin.

Görünüş

Ana hatlarına göz gezdirdiğimizde telefonun aluminyum çerçeveye ve diğer P20 versiyonlarındaki camın aksine plastik arka kısma sahip. Boyutları tek elde kullanım için gayet ideal. Arka kısımda kullanılan yüzey etkileyici ışık oyunlarıyla telefona hoş bir görünüm katıyor.

Üst kısımdaki çentiğin Huawei tarafından P20 ailesine de uyarlandığını görüyoruz. Zira P20’nin her modelinde bu çentiği görebilmekteyiz. Bu çentiğe mesafe sensörü, hoparlör, küçük bir bildirim ışığı ve ön kamera sığdırılmış. Ön kamera 16 megapiksel çözünürlüğe sahip ve f/2.0 diyafram açıklığına sahip.

Çentiğin belirgin olmasını beğenmeyen kullanıcılar ekran ayarlarından bu çentiği gizlemeyi seçebilir.

Ekran 5.84 inç boyutlarında ve LTPS IPS panel teknolojisini kullanıyor. Telefonun ön kısmının %80.5’ini kapsıyor. Bu bakımdan çerçevelerin oldukça minimize edildiğini söyleyebiliriz. 19:9 en boy oranı ve 1920×2280 çözünürlük ile inç başına 432 piksel barındıran bir ekran bu.

Renkler bana ilk bakışta biraz soğuk geldi, bu sebeple ekran ayarlarından sıcak renk seçeneğini seçtim. Bu kullanıcıdan kullanıcıya değişebileceği için bir eksi veya artı olarak görmüyorum. Kontrast bir OLED paneldeki kadar etkileyici değil, sonsuz siyahlar göremiyorsunuz. Güneş altında ekranın görülebilirliği konusunda ise OLED’in eksikliğini görüyoruz, güneşli havalarda metinlerin seçilmesi için ekran parlaklığı yeterince yüksek değil.

Alt kısımda klasik 3.5mm analog kulaklık çıkışının korunduğunu ve USB 2.0 destekleyen ters çevrilebilir USB tip C bağlantı noktasının olduğunu görüyoruz. USB bağlantısının hemen yanında hoparlör ızgarası konumlandırılmış. Hoparlörün sesi oldukça yüksek ve tatmin edici kalitede.

Sol kısımda sim kart ve sd kart yuvasını barındıran bölme ve sağ kısımda cihaz üzerinde 3 adet buton konumlandırılmış. Bunlar ses açma, kısma ve güç tuşları.

Cihazın arkasına baktığımızda sol üst köşeye konumlandırılmış çıkıntılı çifte kamerayla flaşı ve ortalanmış parmak izi sensörünü görmekteyiz. Kameraların ilki 16 megapiksellik ana kamerayken ikincisi 2 megapiksellik derinlik algılama kamerası. Ana kamerada kullanılan lensin diyafram açıklığı f/2.2. Rakipleriyle kıyasladığımızda bu biraz düşük kalıyor çünkü daha uygun fiyatlı kameraların daha geniş diyafram açıklıklarıyla geldiğini gördük. Diyafram açıklığı kameranın sensörüne giden ışık miktarını doğrudan etkilediği için düşük ışık performansını belirleyen ana faktörlerden birisi.

Pil ve şarj süresi

3000mah lityum polimer pil yoğun kullanımda bir günü tamamen çıkarmanıza yetiyor. Bunda güç tasarruflu Arm Cortex A53 mimarili işlemcinin katkısı da büyük.

Hızlı şarj özelliği kutudan çıkan adaptörle mümkün olsa da fazla etkileyici olmadığını belirtmemiz gerek. 5V 2A ile gerçekleşen hızlı şarj, yaklaşık 2 saatte telefonu tamamen dolduruyor.

Kutu içeriği

Huawei P20 Lite’ın kutusuna aksesuar olarak sadece 5V 2A’lik şarj adaptörü ve kulaklık dahil etmiş. Kulaklıklar P20 ve P20 Pro modellerinden biraz daha basit ve şarj cihazı diğer modellerdeki gibi 5V 4.5Ampere kadar hızlı şarjı desteklemiyor.

Dikkat ettiğimiz bir diğer nokta da kutudan telefon kılıfı veya ekrana uygulanmış film olmadığını gördük. Huawei’nin Mate 10 serisinde kutuya dahil ettiği saydam kılıf ve ekrana yapıştırılmış gelen çizilme engelleyecen film bizce kullanıcı dostu bir uygulamaydı.

Yazılım

Telefon Android 8.0 ve EMUI 8.0 sürümü ile geliyor. P20 ve P20 Pro 8.1’e yükseltilebilirken Lite şu an için 8.0 ile sınırlı.  Bilmeyenler için EMUI Huawei’nin Android arayüzü. Kullanım kolaylığı ve tasarım bakımından EMUI kullanıcı dostu bir Android arayüzü.

Sanal klavye olarak Huawei tercihini Swiftkey’den yana yapmış. Ancak istendiğinde bunu Google’un sanal klavye uygulaması Gboard ve benzeri uygulamalarla kolayca değiştirebiliyorsunuz.

Telefona yüklü gelen araç ve uygulamalar arasında FM radyo, ses kaydedici, pusula, huawei sağlık, tema yöneticisi ve not defteri de var. Daha yüksek modellerde FM radyo radya özelliğinin olmadığını özellikle belirtelim.

Fakat üsteki bildirim alanında bazı eksiklikler mevcut. Bunlardan en göze çarpanı telefonu kolayca güç tasarrufu moduna almak için bir kısayol bulunmaması. Ultra pil modu için bir kısayol eklenmiş ancak bu tasarruf modu oldukça kısıtlayıcı. Normal güç tasarruf modunu etkinleştirmek için ayarlar bölümüne gitmeniz, pil bölümüne girmeniz ve güç tasarruf modunu etkinleştirmeniz gerekiyor.

Kamera

P20 Lite’in kamerasında herhangi bir stabilizasyon özelliği olmadığı için hareketliyken elde video çekiminde ideal sonuçlar alamayabiliyorsunuz. Video çözünürlüğü ise hem ön hem de arka kamerada maksimum 1080p. Bu fiyat segmentinde 4K çekim özelliği olan telefonlar gördüğümüz için gözlerimiz 4K’yı aramadı değil Ancak yine de 1080p çözünürlük günümüzde kabul edilebilir bir çözünürlük ve telefon bu çözünürlükte keskin, doğru renklerde bir video kaydı yapabiliyor.

Video çekiminde gelişmiş kamera ayarlarına müdahale etmek için Pro Video özelliğini kullanıcılara sunulmuş. Video modları arasında ağır çekim ve hızlı çekim de mevcut. Ağır çekim modunda kamera 640×480 çözünürlükte düşük bit oranı ile 120 kare saniye video çekebiliyor. Burada çözünürlüğün 720p olmasını tercih ederdik.

Kameranın fotoğraf yetenekleri ise fazlasıyla yeterli. Yeterli ışık olduğu sürece pozlama doğru ve renkler canlı. Düşük ışık performansı üst seviye modellerle kıyaslanacak ölçüde değil tabiki.

Ön ve arka kamerada kullanılan arkaplan bulanıklaştırma efekti fazla karmaşık olmayan sahnelerde iyi iş yapıyor. Ancak parmaklık gibi nesnelerin olduğu sahnelerde kamera yazılımının kafası karışabiliyor ve bulanık olması gereken yerleri net bırakabiliyor.

Kamera yazılımında gözlerimiz HDR kısayolunu ana ekranda aradı ancak bunun yerine HDR bir mod olarak sunulmuş açmak için biraz uğraşıyorsunuz.

Mobil şebeke çekim gücü

P20 Lite’ın çekim gücü oldukça iyi. Örneğin benim evim sinyal iletiminin çok da iyi olmadığı bir noktada. 2015 yılında çıkan eski üst seviye akıllı telefonumla bu evde sağlıklı yapamıyordum. P20 Lite ile artık evimin her noktasında sıkıntısız görüşme yapabildiğimi farkettim.

Ailenin diğer üyelerinden farkları

P20’yi diğerlerinden ayıran en belirgin özellikleri arasında kullandığı çipsetteki arm çekirdeklerinin A73 değil A53 mimarisinden olması, sd kart genişleme yuvası barındırması ve kamera lensinin Leica damgası taşımaması.

Bunların yanı sıra Lite versiyonun kamerasında optik veya dijital sabitleme, 4k çekim, su geçirmezlik, ac wi-fi gibi özelliklerin olmadığını belirtelim.

Sonuç

Bu videoyu hazırlarken 4.75 TL olan dolar kuruyla ülkemizde 2000TL civarına satın alınabilen Huawei P20 uygun fiyata eski model üst seviye telefonlarını güncellemek isteyenlere iyi bir alternatif olabilir. P20 Lite modern tasarım çizgileri, 64GB ve artırılabilir hafıza kapasitesi ve kaliteli ön&arka kamerası ile fiyatını hakeden bir telefon.