Anasayfa Haber TESS Uzay Teleskobu Göreve Başladı

TESS Uzay Teleskobu Göreve Başladı

Geniş açılı uzay fotoğrafları çekecek olan TESS’in 2 yıllık görevi başladı.

Uzay görüntüleri denince akla ilk olarak Hubble Uzay Teleskobu geliyor. Uzay araştırmalarında büyük fayda sağlayan teleskop, inanılması güç uzaklıktaki görüntüleri yakalayabiliyor. Fakat bu teleskop, optik yapısı sebebiyle geniş bir alanı görüntüleyemiyor. Hubble dar görüş alanı sebebiyle yalnızca uzak cisimleri çekebiliyor.

NASA’nın geçtiğimiz Nisan ayında uzaya gönderdiği TESS ise tamamen farklı bir görev üstleniyor. Araç görülebilen uzayın tamamını fotoğraflayacak. TESS, her bir kamerasındaki 24 derecelik görüş açısıyla tek seferde çok daha geniş bir alanı tarayabilecek.

Araç böylece 2 yılda gökyüzünün %85’ini görüntüleyecek. Kalan %15’lik kısım ise James Webb uzay teleskobu aracılığıyla tamamlanacak. TESS’te 4 tane 16,8 megapiksellik kamera bulunuyor. Kameralar, TESS’e toplam 96 derecelik bir görüş açısı sağlıyor.

NASA, test amaçlı çekilen görüntülerin ardından TESS’in çalışmaya başladığını duyurdu. Yukarıda TESS’in çektiği ilk fotoğrafı görebilirsiniz. Aşağıda ise NASA’nın bilgilendirme videosunu izleyebilirsiniz.