Anasayfa Makale Bazı VPN Servislerinin Bilgi Sızdırdığı Tespit Edildi

Bazı VPN Servislerinin Bilgi Sızdırdığı Tespit Edildi

Yapılan testlerde 15 VPN servisinin kullanıcıların IP veya DNS adreslerini sızdırdığı tespit edildi.

VPN kullanımı oldukça arttı ve piyasada birçok VPN sağlayıcısı mevcut. VPN hizmetini, internette dolaşırken ya da halka açık alanlarda Wi-Fi kullanırken kişisel verilerinizi koruması için satın alıyorsunuz. Ancak bazı VPN’ler verilerinizi sızdırıyor. Bu durum da aldığınız hizmeti mantıksız hale getiriyor. Çünkü sızdırılan veriler herkes tarafından ele geçirilip gerçek konumunuzu tespit etmek için kullanılabilir.

TheBestVPN sitesinin araştırmacıları 74 VPN sağlayıcısını veri sızdırma açısından inceledi ve 15 VPN sağlayıcısının veri sızdırdığını tespit etti. DNS, WebRTC ve IP, Chrome eklentileri sızdırma açısından VPN sağlayıcıları test edildi ve bu açıklar için özel olarak hazırlanmış internet adresleri kullanıldı.

Yazımızda testi geçemeyen 15 VPN sağlayıcısından ve bunların hangi verileri sızdırdığından bahsedeceğiz.

Hoxx VPN

Yapılan her testte bu VPN sağlayıcısı başarısız oldu. DNS, WebRTC ve Chrome eklentisi aracılığıyla da IP adresinizi sızdıran bu VPN sağlayıcısı aynı zamanda bilgilerinizin kaydını tutuyor. Eski VPN ve şifreleme protokolü kullanan bu VPN sağlayıcı, uzak durmanız gerekenler listesinde yer alıyor.

Hola VPN

Ücretsiz çözümleri de olan bu VPN sağlayıcısı bilgilerinizin kaydını tutuyor ve VPN sunucuları yerine kişiler arası bağlantı ağını kullanıyor. En güvensiz VPN’ler arasında yer alan Hola VPN, hem DNS, hem de WebRTC testinde başarısız oldu.

VPN.ht

Herhangi bir bilgi kaydı tutmaması ve verilerin takip edildiği belirli ülkelerden uzak durması bakımından iyi VPN sağlayıcılar arasında yer alan VPN.ht yapılan testlerde başarılı olamadı. IP ve DNS adresinizi sızdıran bu VPN sağlayıcı da ne yazık ki iyi VPN’ler arasında yer bulamıyor.

SecureVPN

Online gizliliğin anahtarı elinde bulundurduğu şeklinde iddialı bir slogana sahip bu VPN sağlayıcısı da testlerde başarısız oldu. Netflix fonksiyonu, torrent yetenekleri ve yüksek hızıyla göz dolduran bu VPN, IP ve DNS adresinizi sızdırdığı için öneri listesinden çıkıyor.

DotVPN

Hong Kong merkezli yavaş ama uygun fiyatlı bu VPN sağlayıcısı, hükümetlerin bilgi topladığı ittifak bölgeleri dışında yer alıyor. Ancak yine de Çin devletinin onayı altında faaliyet gösteriyor. Bu VPN de WebRTC testinde başarısız oluyor.

Speedify

Bu VPN de DNS adresini sızdırıyor ancak sahip olduğu bağlantı kesme özelliği bu konuda bir parça da olsa yardımcı oluyor. Bağlantı kesme özelliği eğer sinyalin bozulduğunu tespit ederse, VPN hizmeti ile aranızdaki bağlantıyı otomatik olarak kesiyor. Bilgilerinizin kaydını tutmaması ve 5 eş bağlantı imkanı olumlu yanlarından olsa da, veri sızdırma tehlikesi olduğu için öneri listesinden çıkıyor.

Betternet

Betternet, en yavaş VPN sağlayıcılar arasında yer alıyor. Aynı zamanda şirket kullanım istatistiklerini toplayıp bunu reklam firmalarına satıyor. Kullanıcı verilerini toplama konusunda zaten büyük bir güvenlik riski oluşturan bu VPN, Chrome eklentisi aracılığıyla IP adresinizi de sızdırıyor.

Ivacy

Kısıtlı torrent imkanı sağlaması, Netflix avantajı olmaması ile gözden düşen bu VPN sağlayıcısı, WebRTC testini geçse de, Chrome eklentisi testinden geçemiyor ve IP adresinizi sızdırıyor. Bağlantı kesme özelliği olsa da bu yeterli değil.

TouchVPN

TouchVPN, ücretsiz çözümler sunsa da bilgilerinizi kaydediyor ve torrent ya da Netflix ile çalışmıyor. Ayrıca sunucuları bilgi toplayan hükümet ittifakları bölgesinde yer alıyor. Chrome eklentisi de IP adresinizi sızdırıyor.

Zenmate

Chrome eklentisi aracılığıyla IP adresinizin sızmasına neden olan bu VPN sağlayıcısı, veri toplama politikası ile de gizlilik açısından şüpheye düşürüyor. Yapılan teste cevap veren şirket sorunun WebRTC protokolünden olduğunu ve bazı durumlarda IP adresini sızdırdığını belirtti. Akıllı lokasyon özelliğinin de IP adresini sızdırabileceğini belirten şirket, her kullanıcının bu derece güvenlik ve gizlilik istemediğini, bunu isteyen kullanıcıların bu özellikleri kapatıp, istemci sürümünü de güncellemeleri gerektiğini belirtti.

AceVPN

Yavaş VPN sağlayıcılar arasında yer alan AceVPN, verilerinizin kaydını tutuyor ve sadece iki eş bağlantıya izin veriyor. Netflix ile çalışıp, bağlantı kesme özelliğine sahip olsa da, DNS adresinizi sızdırıyor.

AzireVPN

Verilerinizin kaydını tutmayan ve Netflix, torrent desteğine sahip olan AzireVPN, 5 eş bağlantıya da izin veriyor. Tüm bu güzelliklere rağmen otomatik bağlantı kesme özelliğinin olmaması ve DNS adresinizi sızdırması, VPN sağlayıcının güzel yanlarını gölgeliyor.

BTGuard

BTGuard, torrent uyumlu bir VPN sağlayıcısı. Torrent kullanırken VPN kullanmanın amacı, sisteminizi zararlı hack girişimlerinden korumak. Ancak torrent üzerine yoğunlaşmış bu VPN sağlayıcısı, diğer önemli özellikleri unutmuş gibi gözüküyor. Verilerinizi kaydediyor, yavaş bir bağlantı sunuyor, bağlantı kesme özelliğine sahip değil ve sadece bir bağlantıya izin veriyor. Tüm bunların üstüne bir de DNS adresinizi sızdırıyor.

Ra4W

Bu VPN, güvenli bağlantı özelliğine ve iyi bir destek ekibine sahip. Ancak DNS adresinizi sızdırması ve kurulum programında yer alan çöp yazılımlar nedeniyle güvenliğe gölge düşürüyor. Bağlantı kesme özelliğinin de olmaması işleri daha kötü hale getiriyor.

VPN Gate

VPN Gate, Japonya’dan hizmet veren ve ücretsiz çözümleri olan bir VPN sağlayıcısı. Ancak Netflix desteği dışında önerilebilecek pek bir yanı da yok. DNS adresini sızdıran bu VPN sağlayıcısının diğer planları ise oldukça pahalı.

VPN Hizmeti Neden Sızıntılara Sebep Oluyor?

VPN’lerin veri sızdırmasının birçok sebebi var. DNS sunucu ile ilgili sorunlar ve WebRTC altyapısı, gerçek konumunuzun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Her ne kadar bu olası sızıntıların bir probleme sebep olmayacağını düşünseniz de, gerçek o kadar da toz pembe değil.

VPN bağlantınız çalışıyor gözükse de, eğer bilgileriniz sızıyorsa servis sağlayıcınız, kurumlar ve hackerlar da her şeye ulaşabilir demektedir. VPN sağlayıcınız verileri kaydetmeyen bir politikaya sahip olup, gözlem ittifakında yer alan ülkeler dışında bir konumda bulunsa da, IP adresinizi sızdıran bir VPN hiçbir işe yaramaz.

Bu yüzden bir VPN sağlayıcısı tercih edecekseniz, güvenlik ve gizlilik açısından hiçbir sorunu olmayan bir çözüme yönelmelisiniz. Araştırmayı yürüten TheBestVPN sitesi, IP adresi ve verileri sızdırmayan ExpressVPN, NordVPN, Perfect Privacy, CyberGhost, Trust.Zone gibi çözümleri önermiş. Ancak bu servisleri kendimiz test etmedik, o yüzden de kararı size bırakıyoruz.