Anasayfa Haber XBOX One X, HDMI 2.1 Desteği Kazanacak

XBOX One X, HDMI 2.1 Desteği Kazanacak

Xbox One X, kullanıcılara HDMI 2.1 desteğini sunan ilk cihaz olacak.

Computex 2018’de HDMI grubu, HDMI 2.1 desteğinin yeni özellikleri duyurdu. Xbox One X, HDMI 2.1 özelliğini destekleyen ilk cihaz oldu. Böylece değişken yenileme hızı (VRR), otomatik düşük gecikme modu (ALLM) gibi özellikleri destekler hale geldi.

Bu özellikler gelecek firmware güncellemesi ile kullanıcıların konsollarına eklenecek. Cihazın yeniden sertifika almasına gerek kalmayacak. Ancak faydalanabilmek için uyumlu bir televizyona da sahip olmanız gerekecek.

HDMI 2.1 maksimum 10K çözünürlük destekliyor. Pratikte 4K@120 FPS ve 8K@60 FPS görüntüleri destekliyor ve hızlı kare taşıma, hızlı medya değiştirme gibi ek özelliklere de sahip. Ancak Xbox One X oyuncularını ilgilendiren en önemli özellikler, AMD FreeSync 2 ile mümkün olan değişken yenileme hızı (VRR) ve otomatik düşük gecikme modu (ALLM) olacak.

VRR özelliği, ekran yırtılmalarını önlemek ve daha saf görüntüler elde etmenizi sağlamak için, ekranla konsolun yenileme hızını eşleştiriyor. ALLM özeliği ise televizyonun uygun oyun modu ayarlarını kontrol ediyor ve oyunlarda bu moda otomatik olarak geçerek görüntü işleme mekanizmalarını uygulayıp gecikmeleri önlüyor.

Ayrıca, konsol yakında 4K@120 ve Dinamik HDR özelliklerini destekler hale gelecek. Tüm bunlar için sadece bir firmware güncellemesi yeterli olacak.

Şu anda mevcut olan 18 Gbps HDMI 2.0 cihazlar, eğer bir ya da daha fazla HDMI 2.1 özelliğini destekliyorsa, HDMI 2.1 uyumlu hale getirilebilecek. 2019’da %100 HDMI 2.1 sertifikalı ürünler piyasada yer bulmaya başlayacak olsa da, şu an için böyle bir ürün mevcut değil.

Ayrıca bahsettiğimiz özelliklerin kullanılabilmesi için uyumlu bir televizyonun olması da gerekiyor. Eski televizyonların firmware güncelleme alma ihtimali düşük. Yeni modellerse eğer uygun kapasiteye sahiplerse, firmware güncellemesi ile bu özellikleri destekler hale getirilebilir.