Anasayfa Makale Raspberry Pi, Google Yardımıyla Yapay Zeka Kazanıyor

Raspberry Pi, Google Yardımıyla Yapay Zeka Kazanıyor

Google’ın Raspberry Pi’nin yapay zeka yeteneklerini artıracak USB hızlandırıcısı hakkında bilmeniz gerekenleri bu makalede bulabilirsiniz.

Görüntü işleme gibi yapay zeka ile güçlendirilmiş görevleri Raspberry Pi’nin yapması artık daha kolay hale geldi. Google, Pi’nin ve diğer düşük güçlü bilgisayarların yapay zekada kullanılan makine öğrenme modellerini yürütmesini belirgin şekilde hızlandıracak bir USB aracı ortaya çıkardı.

Google’ın Edge TPU Accelerator ismini verdiği bu cihaz, saniyede 30 kareden fazla yüksek çözünürlüklü videolarda bile çoklu görüntü işleme modellerini uygulama imkanı sağlıyor. Bu derece bir performans, standart Pi’nin kapasitesinin ve Intel’in Movidius Neural Compute Stick aracının test edilen performansının da üzerinde.

Google, makine öğrenme görevlerini yürütebilecek işlemcileri tasarlama konusunda oldukça tecrübeli. Daha önce kendi veri merkezleri için de TPU hızlandırıcıları tasarlamışlardı.

Edge TPU hızlandırıcısının bir sorunu ise Raspberry Pi modellerindeki USB 2.0 portları yüzünden darboğaz durumu yaşayacak olması. Bu durum Pi’nin USB ve ethernet için ortak yolları kullanan modellerinde daha da belirgin olacak. USB aracın içerisinde Google Edge TPU işlemcisi, TensorFlow Lite framework’ü kullanılarak tasarlanmış makine öğrenme modellerini hızlandıracak bir uygulama tabanlı entegre devre (ASIC) bulunuyor.

Makine öğrenme modellerinin, güçlü makinelerle ya da bulut tabanlı yapılarla eğitilmesi gerektiği bilinen bir gerçek. Ancak Edge hızlandırıcısı en azından bu eğitilmiş modellerin kabul edilebilir bir hızda verileri işlemesini sağlayacak. Görüntü işleme gibi yapay zeka ilişkili görevler bulut üzerinden de yürütülebilse de, Google makine öğrenme modellerinin Pi gibi düşük güçlü cihazlarda yerel olarak yürütülmesini de sağlamaya çalışıyor.

Son birkaç yılda Google, AIY Projects programı kapsamında tek kartlı bilgisayarlar için hem görüntü, hem de ses tanıma kitlerini ortaya çıkardı. Yüz, insan, kedi, köpek dedektörleri ya da genel resim sınıflayıcı olarak bu kitler kullanılabiliyor.

Google aynı zamanda Edge TPU işlemcisini de içeren ve Pi’ye benzer bir kart da geliştirdi. 40×48 mm yani yaklaşık kredi kartı boyutundaki Edge TPU geliştirici kartı, aslında Pi’den daha küçük. Ancak Pi gibi 40-pin’lik genişleme bölümüne sahip ve diğer ev elektronik cihazlarını bağlamak mümkün.

Edge TPU geliştirici kartı, NXP i.MX 8M Cortex-M4 işlemci, 1 GB RAM ve 8 GB eMMC flash depolama içeriyor. 2 USB Tip C, bir USB 3.0 Tip A portu, micro-SD kart okuyucu, 3.5mm ses girişi, iki PDM MEMS mikrofon, bir tam HDMI girişi ve MIPI-DSI monitörler için 39 pin’lik FFC bağlantısı, MIPI-CSI2 kamera için 24 pin’lik FFC bağlantısı içeren bu kart geniş bir kullanım imkanına sahip.

Her iki ürün de sonbaharda piyasaya sürülecek. Çıkış tarihi ile ilgili bilgilendirilmek istiyorsanız bu bağlantıdan kayıt olmanız mümkün. Google AIY projesine ise bu bağlantıdan ulaşmak mümkün.