Anasayfa Haber Kuş Sürüsü Kovalayan Drone Algoritması Geliştirildi

Kuş Sürüsü Kovalayan Drone Algoritması Geliştirildi

Havalimanlarının yakınlarında uçan kuşlar, drone’lar aracılığıyla uzaklaştırılacak.

Kuş sürüleri, kalkış ve iniş esnasında uçaklar için büyük tehlike oluşturuyor. Kuşlar kalkış veya iniş sürecinde motora çarparak uçağı tehlikeye atabiliyorlar. 2009 yılında US Airways’in 1549 numaralı uçuşunda, uçağın kuş sürüsüne dalması üzerine tüm motorlar durmuş ve nehire acil iniş yapılması gerekmişti.

Caltech’teki bir grup mühendis, bu tip tehlikelerin savuşturulması için drone’lardan faydalanılabileceğini düşünüyor. Ekip bunun için özel bir drone algoritması geliştirdi. Bu algoritma sayesinde drone’lar, herhangi bir insan müdahalesine gerek kalmadan havalimanı çevresindeki kuşları uzaklaştırabilecek.

Algoritmanın geliştirilmesi için kuş sürülerinin davranışlarının gözlemlendiği belirtiliyor. Sürünün tehlike gördüğü zaman ne şekilde hareket ettiği, tehlikeyi ne kadar uzaktan fark edebildiği ve dağılmadan ne şekilde uzaklaştırılabileceği gibi konular incelendi. Herhangi bir “tehlike yaratan” cismin sürüye fazla hızlı yaklaşması halinde sürünün dağıldığı ve toparlanmasının neredeyse imkansız hale geldiği anlaşıldı.

Ekibin Güney Kore’de yaptığı testte, tek drone’un bir kuş sürüsünü uzaklaştırmada yeterli olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar, havalimanlarında birden fazla drone kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor.