Anasayfa Makale Fallout Evrenindeki Önemli Olaylar Nelerdir?

Fallout Evrenindeki Önemli Olaylar Nelerdir?

Fallout 76’nın çıkış tarihi yaklaşırken, bu oyun evrenini şekillendiren önemli olaylara yakından bakalım.

Fallout serisinin ilk oyunu 1997 yılında piyasaya çıktığında, RPG (rol yapma oyunları) türü bilgisayar oyunları dünyasında neredeyse tamamen unutulmuştu. Fallout’u tasarlayan ekibin bu türe yeniden can verenlerden olduğu söylenebilir. Fallout, her ne kadar klasikler arasına girmiş olan Wasteland gibi oyunlardan etkilenmişse de, kendine has bir dünyası vardı.

1950’li yılların bilim-kurgu hikayelerini temel alan bu dünya, o zamanın insanlarının geleceğe dair kurdukları hayalleri konu alır. Her alanda kullanılan nükleer enerji, roketler, jet uçakları, çok güçlü ama dev boyutlu bilgisayarlar, ülkeleri aşan yüksek viyadükler üzerine kurulu beton otoyollar, ev işlerine yardımcı olan robotlar ve daha nice keşfedilmeyi bekleyen teknoloji, Fallout dünyasının temel yapıtaşlarıdır.

Ancak bu dünya kültürel açıdan da günümüzden çok farklıdır. Olaylar 21. Yüzyılda geçmesine rağmen, 1950’li yıllarda “Amerikan Rüyası” denen kurgunun parçası olan kültürel unsurlar neredeyse hiç değişmemiştir. Binalar büyük ve Art Deco mimarili, otomobiller geniş ve kanat kuyrukludur. Erkekler takım elbise ve fötr şapka, kadınlar geniş pileli etekli elbiseler giyerler. Banliyö evleri yine çim bahçeli ve tek katlıdır. Nükleer pille çalışan vakum tüplü radyolarda ve televizyonlarda, klasik caz müzisyenlerinin şarkıları çalmaktadır. Radyoaktif atıklar günlük hayatın öyle ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir ki, RadX ve RadAway gibi ilaçlar her markette satılmaktadır.

Bu tür bir bilim-kurgu evreni, teknik olarak Atom Punk olarak adlandırılır. Fallout tam RPG türünün öldüğü sanılan bir dönemde, üstelik Atom Punk bir dünyayı konu alarak ortaya çıkmış, piyasaya atom bombası gibi düşmüştür. Öyle ki yoğun istek üzerine 1998 yılında çok daha geniş ölçekli Fallout 2 çıkarılacaktır. Tabii zaman içinde Fallout ismi el değiştirecek ve seriye eklenen yeni oyunlarda oyun dünyası, farklı yapımcıların yorumlarıyla değişen biçimde şekillenecektir.

Bu yıl bitmeden piyasaya çıkacak olan Fallout 76 ile birlikte Fallout dünyasının zaman çizelgesine de yeni eklemeler yapılacak. Yeni yerler ve olaylar, Fallout oyun evrenini şekillendirmeye devam ediyor. Geçen yıllar içinde değişen zaman çizelgesinin son haline birlikte bir bakalım.

Fallout evrenindeki olayları okurken, bunun bizim geleceğimizde geçmediğini dikkate almanız gerekiyor. Fallout evreni alternatif bir gelecekte geçiyor. Olayların gelişimi 1945 yılına kadar bizim tarihimizle aynı olsa da, İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra bilinmeyen bir sebeple olayların akışı değişiyor. 1947 yılından itibaren Fallout evrenindeki zaman çizelgesi hızla bizimkiyle hiç örtüşmeyen bir çizgide ilerlemeye başlıyor. Bu olaylar zinciri 2077 yılında patlayan Büyük Nükleer Savaşı tetikliyor ve ardından Dünya yeni ve hayli radyoaktif bir çağa giriyor.

1961

Fallout evreninde NASA hiç kurulmuyor, yerine USSA (United States Space Administration) kuruluyor. Bu uzay çalışmaları kurumu tarafından yörüngeye fırlatılan Yüzbaşı Carl Bell komutasındaki Defiance 7 roketi, uzaydaki ilk insanlı araç oluyor. Ancak Çin ve Sovyetler Birliği bu olayın gerçekliğini uzun zaman inkar ediyor.

1969

Amerika Birleşik Devletleri siyasi haritası ve bayrağı değişiyor. Eyaletlerin kendi içlerinde birleşerek oluşturduğu 13 bölge “Commonwealth” tanımını alarak kendi içlerinde özerk devletler haline geliyorlar. USA adı yerini USSA (United Sovereign States of America) adına bırakıyor ve 13 yıldızlı yeni bir ABD bayrağı kabul ediliyor. 1969 ayrıca Richard Wade, Mark Garris ve Michael Hagen adlı USSA astronotlarının, Valiant 11 uzay aracıyla Ay üzerine ilk kez ayak bastıkları yıl oluyor. Fallout 3’te bu geminin bir eşinin çanak antenini müzeden alarak, Three Dog’un radyo istasyonu sinyalini güçlendirmek için kullanıyorduk.

1992

Sierra Army Depot aktif bir askeri üs olmaktan çıkarılıp, eski cephane imha istasyonu olarak tanımlanıyor. Aslında bu üssün derinlerindeki dev bilgisayarda Skynet adlı yapay zeka geliştirilmektedir. Fallout 2 oynarken yolumuz buraya düşecek ve Skynet ile bizzat tanışacak, hatta yol arkadaşı olarak yanımıza da alacağız.

2020

USSA yönetimi uzay çalışmalarında kullanılmak üzere geliştirilen nükleer motorlu Delta IX roketinin üretimine bu yılda başlayacaktır. Uzun vadede ise bu roketlerin görev tanımı değişecek, USSA’nın kıtalararası balistik nükleer füzeleri olarak kullanılacaklardır. Fallout 3 oynarken Washington DC’nin kalıntılarında patlamamış bir Delta IX roketine denk gelebilirsiniz.

2037

Fallout 4 oynarken de bize yol arkadaşlığı yapan Codsworth, 2037 yılında ilk kez piyasaya sürülen Mister Handy robot serilerinden bir modeldir. Nükleer bataryası ve gelişmiş yapay zekası bulunan Mister Handy serileri, ev temizlemek, çocuk bakmak, fabrikalarda çalışmak gibi işlerde yaygın olarak kullanılacaktır. Bazıları asırlar sonra bile çalışır durumda olacak kadar sağlam makinelerdir.

2052

Bu yılda Dünya, USSA tarafından Ay’a yapılan son insanlı uçuşa şahitlik edecektir. Aynı zamanda küresel enerji ve kaynak sıkıntısının da hissedilir derece arttığı bir yıl olacaktır. Orta Doğu ülkelerinin tükenen kaynakları bahane ederek petrol fiyatlarını artırması, Avrupa Birliği’nin bu bölgeye savaş ilan etmesiyle sonuçlanacaktır. Çatışmalar hızla şiddetlenecek, kimyasal, biyolojik ve taktik nükleer silahlar bu bölgede sık sık kullanılmaya başlanacaktır.

2054

Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri arasında yaşanan şiddetli savaş, Amerikan devletinin Project Safehouse üzerinde çalışmalara başlamasına sebep olacaktır. Bu proje Fallout Amerika’sının vazgeçilmez unsuru olan Vault sığınaklarını ortaya çıkaracaktır.

2059

Dünya çapında petrol kaynaklarının hızla tükenmesi, USSA’nın Alaska eyaletindeki petrol rezervlerini daha sıkı korumaya almasına sebep olacaktır. USSA’nın bu bölgedeki askeri varlığını katlayarak artırması, Kanada ile ilişkilerinin hızla bozulmasına sebep olacaktır.

2060

Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki kaynak savaşı (Resource Wars) bölgedeki son petrol kuyusunun da tükenmesiyle biter. Savaştan sonra Orta Doğu büyük ölçüde bir nükleer çöle dönüşmüştür. Bu savaşta son kaynaklarını da tüketen Avrupa Birliği üyesi ülkeler, kendi içlerinde savaşmaya başlarlar. Avrupa Birliği resmen dağılır ve bölge düşük yoğunluklu bir savaş alanı haline gelir.

2065

USSA şehirlerinin enerji ihtiyacını büyük ölçüde nükleer santrallerden sağlamaktadır. Ancak katlanarak artan ihtiyaç karşısında bu da yeterli değildir. Bu yılda New York’u besleyen reaktör yoğun enerji talebi karşısında erime noktasına gelir ve şehir karanlıkta kalır. Aynı yıl Vault 76’nın Batı Virginia’daki inşaatına başlanır.

2066

Büyüyen küresel enerji krizi karşısında çaresiz kalan Çin, USSA’dan petrol satmasını ister. Ancak son kalan rezervleri kendine sakladığı açıklayan USSA bunu reddeder. Buna karşılık Çin ordusu son büyük petrol rezervlerini barındıran Alaska’ya saldırır ve işgal eder. USSA ve Çin arasındaki büyük kaynak savaşı da böylece başlar.

2070

Petrol ve uranyuma olan bağımlılıktan kurtulmak için çabalayan Amerikan şirketleri füzyon enerjisi üzerine çalışmaktadırlar. Bu teknolojinin ilk örnekleri büyük ölçekli reaktörlerdir. Bunlardan biri de Fallout 4’teki Boston kentinde bulunan Mass Fusion binasındadır. Daha küçük ve taşınabilir füzyon reaktörleri de geliştirilmektedir. Bu minyatür reaktörlerin ilk örnekleri ise 2070 yılında Chryslus Motors tarafından piyasaya sürülen otomobillerde karşımıza çıkacaktır. Fallout 2’de kullanabildiğimiz Chryslus Highwayman de bu türden füzyon reaktörlü bir otomobildir.

2072

Çin ile Alaska üzerinde savaşmakta olan USSA zor zamanlar yaşamaktadır. Kaynak yetersizliği hem savaşı zorlaştırmakta, hem de Amerikan halkının isyan noktasına gelmesine sebep olmaktadır. Pek çok bölgesinde sıkı yönetim ilan eden USSA, en sonunda Kanada’yı ilhak etmeye karar verir. Bu sayede hem Kanada’nın kaynaklarına el konabilecek, hem de Alaska’daki Çin ordusuyla mücadele için yol açılacaktır. Kanada bu durumu protesto etse de, USSA ordusu protestoları hızla ve kanlı biçimde bastıracaktır.

2074

Kanada yolunun açılmasından sonra, yeni geliştirilen T-45d Power Armor gibi teknolojileri de kullanan USSA ordusu hızla Alaska’daki savaşta üstünlük sağlamaya başlar. Anchorage kenti ve çevresi en şiddetli çatışmaların yaşanacağı bölge olacak, Çin ordusu Stealth Suit gibi yeni teknolojileri kullanmasına rağmen yenilmekten kurtulamayacaktır. USSA ve Çin arasındaki barış görüşmeleri de sonuçsuz kalacaktır.

2076

USSA’nın kuruluşunun 300. Yıldönümü kutlamaları için ülke çapında etkinlikler düzenlenir. Bu etkinler kapsamında Vault 76 da törenle hizmete açılacaktır. Bu arada yeni geliştirilen portatif füzyon reaktörü teknolojisini kullanan T-51b Power Armor ile donatılmış USSA birlikleri savaşı Çin anakarasına taşıyacaktır. Ancak evden uzakta savaşan USSA askerleri için Çin toprakları hızla bataklığa dönüşecektir. USSA’nın Çin’i işgali, Çin birliklerinin ölümüne savaşması yüzünden sanıldığı gibi kolay sonuçlanmayacaktır.

2077

Amerikan içecek şirketi Nuka-Cola, radyoaktif izotop barındıran Nuka-Cola Quantum’u 23 Ekim tarihinde resmen piyasaya sürecektir. 23 Ekim 2077 aynı zamanda Büyük Savaş’ın da başladığı tarih olarak kayıtlara geçecektir. İlk atışı kimin yaptığı bilinmemekle birlikte, sonuç yine de ölümcüldür. Yaklaşık 2 saat boyunca Çin, USSA ve elinde nükleer silah olan hemen her ülke birbirine gökten ölüm yağdıracaktır. Tüm dünyayı kaplayan mantar bulutları dağıldığında ise geride radyoaktif bir gezegen ve milyarlarca ölü kalacaktır.

2080

Büyük Savaş’tan sağ kurtulan ve şehir kalıntıları arasında yaşamaya çalışanlar, yeni ve sıra dışı mutasyonlara şahit olmaya başlarlar. Nükleer silahlardan yayılan radyasyon, kimyasal ve biyolojik silahlardan yayılan serpintilerle birleşmiştir. USSA tarafından geliştirilmekte olan FEV virüsü gibi patojenler de nükleer bombalar tarafından atmosfere dağıtılmış, böylece mutasyonlar hızlanmıştır. Hayvanlarda devleşme, insanlarda ise ghoul haline dönüşme gibi mutasyonlar artık adım başı gözlenmektedir.

2102

Reclamation Day etkinlikleri kapsamında Vault 76’nın kapısı açılacak ve içinde yaşayanlar dışarıya çıkacaktır. Fallout 76 için resmi başlangıç tarihi bu yıldır.

2126

İlk Fallout oyununda karşımıza çıkan en büyük yerleşim olan The Hub, su yüzünden tüccarlar arasında çıkan savaşa sahne olacaktır. The Great Merchant Wars adıyla tarihe geçen bu savaş bölgenin geleceğini etkileyecektir.

2138

Robert House, New Vegas’taki Lucky 38 adlı kumarhanesinde derin uykusundan uyanır ve Securitron robotlarını harekete geçirir.

2161

Vault 13 Overseer yeni bir su çipi bulması için Vault Dweller’ı yüzeye gönderir ve ilk Fallout oyununun hikayesi resmen başlar.

2165

Su çipini başarıyla getirip Vault 13’ü kurtaran Vault Dweller, Overseer tarafından sürgüne gönderildikten sonra kendisine katılanlarla Arroyo köyünü kurar. Bu köyde evlenip çocuk sahibi olacak ve yaşlanıp ölecektir.

2189

İlk Fallout oyununda Vault Dweller tarafından ziyaret edilen Shady Sands, Angels Boneyard, The Hub, Junktown gibi yerleşimlerin yönetimleri bir araya gelerek yeni bir federasyon kurarlar. New California Republic (NCR) adını alan yeni federasyon, savaş öncesi demokratik idealleri benimseyecektir.

2228

Washington DC’nin kalıntılarında yaşam mücadelesi veren henüz delirmemiş ghoullar bir araya gelerek kendilerine Underworld adını verdikleri bir yerleşim kurarlar. Fallout 3 oynarken buraya da yolumuz düşecektir.

2231

New Vegas yakınlarındaki Vault 34’ten çıkan ağır silahlı bir grup insan, yakınlardaki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’ne yerleşir. Kendilerine Boomers adını veren bu kabile, Fallout: New Vegas hikaye akışında da önemli bir rol oynayacaktır.

2241

Arroyo’nun yaşlı bilgesi, kabilenin gençlerinden birini efsanevi G.E.C.K. aygıtını bulması için çöle gönderir. The Chosen One olarak anılacak olan bu genç, The Vault Dweller’ın büyük torunudur ve tıpkı dedesi gibi Wasteland tarihinde derin bir iz bırakacaktır. Fallout 2’nin hikayesi resmen başlamış olur.

2255

Fallout: New Vegas’ın ana karakterlerinden Caesar, Arizona’daki Flagstaff bölgesinde ilk Legion üssünü bu yıl kuracaktır. Pittsburgh kentinin kalıntılarında kurulmuş olan Raider yerleşimi The Pitt, yine bu yılda Brotherhood Of Steel tarafından saldırıya uğrar ve içindekiler katledilir. Fallout 3 ek görev paketlerinden birinde The Pitt’e gitme imkanı buluyoruz.

2258

The Lone Wanderer, Vault 101’deki hayatına başlar. Vault 101 dışına çıkması ve babasını aramaya başlaması için biraz daha büyümesi gerekecektir. Fallout 3 bu olayla resmen başlar.

2270

NCR birlikleri Mojave Çölü’ne hakim olmak için Bullhead City çevresinde yerleşmiş dağınık kabilelerle savaşır. Adından bahsedilmekle birlikte, Bullhead City oyunlarda ziyaret edebileceğimiz yerler arasında yoktur.

2271

NCR ve Desert Rangers yetkilileri Mojave Outpost noktasında buluşarak işbirliği anlaşması imzalarlar. Bu anlaşmayı temsil eden dev bir heykel de dikilecek ve böylece NCR’ın Mojave bölgesine girişi resmen gerçekleşecektir.

2272

Washington DC kalıntıları arasından Galaxy News Radio radyo istasyonu ilk kez yayına başlar. DJ Three Dog daha sonra Fallout 3’te karşımıza çıkacaktır.

2277

Caesar ve Legion resmen Mojave bölgesini işgale başlarlar. İlk Hoover Barajı savaşı yaşanacak, Boulder City bu savaşta yıkılacaktır. NCR bu savaşta Legion’ı durdurmasına rağmen çok büyük kayıp vermiştir. Legion ise barajın öbür yakasına yerleşerek ikinci karşılaşma için güç toplamaktadır. Bu ikinci savaş ise Fallout: New Vegas’ın son görevini oluşturacaktır. Caesar tarafından ilk savaştaki yenilgiden sorumlu tutulan Legate Graham ziftle kaplanıp yakılarak Büyük Kanyon’a atılır. Ancak ölümü şüphelidir.

2281

The Courier, Benny tarafından kafasına iki el ateş edildikten sonra, Goodsprings yakınlarındaki mezarlığa gömülür. Fallout: New Vegas’ın hikayesi de bu olayla resmen başlamış olur.

2287

Commonwealth Minutemen ve korumakta oldukları bir grup sivil, Quincy kasabasında Gunners tarafından katledilirler. Sadece 20 kişi kaçmayı başarır ve eski bir kasaba yıkıntısındaki bir müzeye sığınırlar. Sole Survivor ise Vault 111’deki derin uykusundan uyanmış ve yüzeye çıkmak üzeredir. Fallout 4’ün hikayesi resmen başlamıştır.

Aslında geçmişteki Fallout oyunlarının ve bu zaman çizelgesindeki olayların sayısı çok daha fazla. Ancak seriyi Bethesda devraldığından beri, zaman çizelgesindeki bazı olaylar artık geçerli kabul edilmiyor. Fallout evreni hakkında çok daha fazla bilgiyi hem oyunlarda karşınıza çıkan kayıtlardan, hem de internet üzerindeki çeşitli kaynaklardan elde edebilirsiniz.