Anasayfa Makale Nvidia GeForce RTX 2080 Hakkında Bilinen Her Şey

Nvidia GeForce RTX 2080 Hakkında Bilinen Her Şey

Nvidia’nın yeni GeForce RTX 2080 ekran kartı hakkında bilinen her şeyi bu makalemizde topladık.

Nvidia’dan gelen ipuçları takip ettiğimiz zaman, şirketin yeni ekran kartını Nvidia GeForce RTX 2080 olarak adlandırılacağını ve 20 Ağustos’da piyasaya süreceğini ya da en azından resmi olarak tanıtacağını tahmin edebiliyoruz.

Nvidia’nın 10 serisi GPU’ları ve Pascal grafik mimarisi tanıtmasının üstünden uzun zaman geçti. Üst seviye GTX 1080 ve GTX 1080 Ti’dan, giriş seviyesi GTX 1050 ve GT 1030’a kadar çoğu kartta Pascal mimarisi kullanılıyor. Nvidia’nın yeni nesil ekran kartları ise Turing mimarisini kullanacak. Bu yazımızda Turing ve RTX 2080 hakkında bildiklerimizden bahsedeceğiz.

GeForce RTX 2080 İçin Ortaya Çıkan Detaylar

Daha önce bu kart ve Turing mimarisi ile ilgili birçok dedikodu ortaya atıldı. Ancak bunların hepsi yanlış çıktı. Nvidia CEO’su Jensen Huang, SIGGRAPH konferansında Turing mimarisi ile ilgili birçok temel detayı paylaştı ve yukarıda yer verdiğimiz videoda GeForce RTX 2080 ile ilgili birçok gizli ipucu yer alıyor.

Nvidia, gelecek GPU’ları için genellikle pek fazla bilgi vermiyor. Ancak şu anda ortaya çıkan ipuçlarını takip ettiğimiz zaman, şirketin GTX ismi yerine RTX’i (real-time ray-tracing) ve 11 serisi rakamlar yerine 20 serisi rakamları kullanacağını görüyoruz. Nvidia aynı zamanda GeForce RTX ve Quadro RTX isimlerinin haklarını almış. Nvidia’nın GTX ürünlerle birlikte RTX ürünleri tanıtması da seçenekler arasında. GeForce RTX 2080 ile başlayacak seri, sonraki aylarda ortaya çıkacak diğer modellerle genişleyecek.

Turing mimarisi içinse Nvidia, dedikodularda olmayan bazı gizli sürprizler bıraktı. Turing mimarisi, ilk olarak Volta GV100’de kullanılan yeni Tensor çekirdeklerini ve ray-tracing’e yardım etmek için ek olarak RT çekirlerini içeriyor. Microsoft’un ortaya çıkardığı DirectX Raytracing API’sini göz önünde bulundurunca bu değişikliği önemli olarak nitelendirebiliriz.

Quadro RTX profesyonel GPU’ları iki çekirdek türünü de aktif şekilde kullanacak. Nvidia’nın Tensor çekirdeklerini GeForce serisinde kullanmaması mümkün ancak RTX ismini boşa çıkarmamak için RT çekirdeklerini mutlaka kullanacağını düşünüyoruz. Ek olarak Nvidia, DLAA (Deep Learning Anti-Aliasing) olarak adlandırılan yeni bir anti-aliasing algoritması ortaya çıkardı ve Tensor çekirdekleri bu algoritmada kullanılıyor.

Turing GPU’lar TSMC’nin 12 nm FinFET teknolojisi ile üretilecek. Sonraki Turing modellerinin, 1050/1050 Ti ve GT 1030 Pascal parçalarında olduğu gibi Samsung tarafından üretilmesi de mümkün. Ancak ilk parçalar TSMC tarafından gelecek. Quadro RTX duyurusundan öğrendiğimiz bir sürpriz yenilik ise üst seviye Turing tasarımının 18.6 milyar transistöre sahip olacağı ve 754 mm2 alan kaplayacağı. Bu, GTX 1080 Ti’de kullanılan GP102’den çok daha fazla (471 mm2 ve 11.8 milyar transistör) ve Volta GV100’den küçük miktarda az. RTX 2080, 20 serisinin en üst ürünü olarak yer alacak gibi gözüküyor. Ya da Nvidia ürünü RTX 2080 Ti olarak adlandıracak.

TSMC’nin 12 nm üretimi, varolan 16 nm’ye göre daha düzenli ve optimize edilmiş olacak. Özelliklerde pek bir azalma olmayacak. Bu yüzden saat hızlarında, çip yoğunluğunda ve güç kullanımında olumlu gelişmeler olacak. Şu an bulunduğumuz noktada, TSMC’nin 12 nm üretim süreci de olgunluğa ulaştı.

Ayrıca Tensor ve CUDA çekirdekleri için maksimum çekirdek sayısını biliyoruz. RT çekirdekleri içinse en azından hedef hızını biliyoruz. Turing tasarımı 4,608 CUDA çekirdeği içeriyor. Bu GP102’ye göre %20 ve GTX 1080 Ti’ye göre %29 artışa denk geliyor. Turing mimarisi, CUDA çekirdeklerinden 16 TFLOPS işlem performansı elde edebilir. Bu da 1700 MHz civarında saat hızına denk geliyor. Eğer gerçekten böyle olursa bu, GTX 1080 Ti’ye göre %35 daha fazla miktara denk geliyor.

Turing aynı zamanda 576 Tensor çekirdek kapasitesine sahip. Bu da 125 TFLOPS’luk FP16 performansına denk geliyor. RT çekirdekleri de 10 GigaRay/saniye’lik bir ray-tracing işlem gücüne sahip olabilir. Bu da Pascal GPU’larda bulunan genel amaçlı donanımdan 25 kat daha hızlı işlem yapılabileceği anlamına geliyor. Son olarak da Turing mimarisi, floating-point ve integer iş güçlerini her birinde 16 trilyon işlem olmak üzere paralel şekilde yürütebilecek. Bu da performansı başka bir açıdan artıracak.

Nvidia aynı zamanda 3,072 CUDA, 384 Tensor ve 6 GigaRay/saniye’lik RT çekirdeğine sahip ikinci bir Turing mimarili tasarıma sahip gibi gözüküyor. Bu büyük bir tasarımın kırpılmış hali olarak ortaya çıkabilir ya da RTX 2060, RTX 2070 gibi isimler alabilir. İsminden bağımsız olarak da Nvidia, her tasarımda belirli üniteleri devre dışı bırakabilir ve her düzeyde performansa sahip modelleri ortaya çıkarabilir.

Turing aynı zamanda GDDR6 hafızaya sahip olacak. Quadro RTX modelleri göz önüne alındığı zaman iki çip tasarımından söz etmek mümkün: 384-bit arayüze sahip 24 GB/ 48 GB GDDR6 ve 256-bit arayüze sahip 16 GB GDRR6. Nvidia, HBM2 kullanımından maliyetler ve diğer sebeplerden dolayı uzak duruyor. Aynı zamanda GDDR6, GDDR5X’e göre daha fazla performans sunuyor. GDDR6, resmi olarak 14-16 GT/saniye hızı hedefliyor ve Micron 18 GT/saniye’lik modülleri tanıtmış olsa da ilk Turing ekran kartları düşük limiti yani 14 GT/saniye’ye sahip olacak gibi gözüküyor.

Nvidia aynı zamanda Turing mimarili Quadro RTX kartları için Samsung 16 GB modüllerinin kullanılacağını da duyurdu. Nvidia bu yüzden VRAM kapasitesini gelecek ekran kartları için de iki katına çıkarmış gözüküyor. Aksi halde 8 GB GDDR6 modüllerden söz ediyor olurduk.

14 GT/saniye’lik transfer hızı ve 384-bit arayüzlü çip 672 GB/saniye’lik bant genişliğine sahip olacak. 256-bit’lik arayüz ise 448 GB/saniye’lik genişliğe sahip. 1080 Ti ve 1080/1070’e göre iki çipte de bant genişliği açısından belirgin artış var. Gelecekte daha yüksek saat hızlı ve potansiyel olarak daha dar bus’a sahip GDDR6 tasarımlarını görmemiz de mümkün olabilir.

Yukarıdaki resimde Turing mimarisine ait örnek bir çekirdek kalıbı (die) tasarımını görmektesiniz. 4,608 CUDA çekirdekli en büyük tasarıma ait bu resimde çip etrafında tekrarlanan altı büyük gruptan söz etmek mümkün. Her grup 24 küçük mantıksal çipe bölümüne sahip ve her bölüm de 32 çipe bloğuna sahip olacak. Bu toplamda 4,608’e denk geliyor. Küçük dikdörtgen şeklindeki en küçük parçalar da CUDA çekirdekleridir.

Eğer Nvidia, Pascal ve Maxwell’deki oranlarda kalırsa 32 CUDA çekirdekli 4 blok birleşerek 128 CUDA çekirdekli bir streaming multiporocessor’de (SM) bir araya getirecek. Turing bunlardan 36 tanesine sahip olacak. Her SM’de bulunan 16 tensor çekirdeği ise toplamda 576 tensor çekirdeğine işaret ediyor. 384-bit GDDR6 arayüzünü sunmak için her SM iki 32-bit arayüzüne sahip olacak.

Turing’in küçük sürümü içinse 6 ana bölüm yerine 4 ana bölüm olacak. Bu sürüm 24 SM’de bulunacak 3,072 CUDA çekirdeğine, 384 Tensor çekirdeğine ve 256-bit arayüzüne sahip olacak.

RT çekirdekleri ise belirsizliğini koruyor. Mimaride kaç tane RT çekirdeği olacağına dair bir resme sahip değiliz. Sadece 10 GigaRay/saniye’lik bir performans değerinin varlığını biliyoruz. RT çekirdeklerinin de SM’de yer alacağını düşünmek mümkün olsa da bunlar ayrı bir alanda da yer alabilir. Nvidia’nın bu konuyu aydınlatmasını beklemek zorundayız.

RTX 2080’in Maliyeti Ne Olacak?

RTX markasından ve gerçek zamanlı ray-tracing teknolojisinden bahsediyor olsak da, fiyat konusunda net bilgiye sahip değiliz. Nvidia, 1.000 dolarlık bir ekran kartı ortaya çıkarabilir. Bunun dışında, bahsettiğimiz çiplerden küçük olanını kullanıp, büyük çipi RTX 2080 Ti ya da Titan olarak daha sonra ortaya çıkarabilir.

Küçük çipli Turing tasarımının 700-800 dolarlık bir aralıkta olacağını düşünmek mümkün. Sadece 3,072 CUDA çekirdeğini bile düşünecek olursak böyle bir tasarım GTX 1080 Ti’den çok daha iyi bir performans sunacaktır. Ayrıca ray-tracing yeni bir özellik olduğu için yeni bir donanıma ihtiyaç duyacaktır. Nvidia’nın hem integer, hem de floating-point yüklerini paralel olarak yürütme yeteneğini ortaya çıkarması, az miktarla daha fazlasının elde edilmek istendiğini düşündürebilir. Die boyutu da bu küçük tasarımla birlikte daha kontrol edilebilir bir oranda kalacaktır.

Ekipman maliyetlerini de göz önünde bulundurduğumuz zaman, 24 GB GeForce RTX 2080 (ya da RTX 2080 Ti) ekran kartlarının 1.000 dolardan daha ucuz olacağını düşünmek pek doğru olmaz. Hatta 1.500 dolarlık fiyatlarla karşılaşırsak şaşırmamak gerekir. Nvidia, Turing mimarisini ilk CUDA çekirdekli GPU’ları çıkardıktan sonraki en büyük ilerleme olarak görüyor. Böyle büyük gelişmeler de genellikle fiyat açısından da bir zıplama yaşanacak demektir.

Sonuç olarak RTX 2080’in Ağustos ya da Eylül’ün ilk haftalarında ortaya çıkacağını ve 3,072 çekirdekli küçük Turing çipini kullanacağını düşünebiliriz. 16 GB GDDR6’ya sahip olacak bu model GTX 1080 Ti’den daha fazla performans sunacak. Böylelikle daha yüksek performans sağlayacak ve daha yüksek fiyat etiketine sahip olacak bir 20 serisi Ti ekran kartı için açık kapı bırakılacak.

RTX 2080 Ne Zaman Piyasaya Sürülecek?

SIGGRAPH konferansında Turing mimarisi hakkında çok sayıda detaya sahip olduk. Bu GeForce modellerinin hemen piyasaya sürüleceğini düşündürüyor. Nvidia aynı zamanda Gamescom’da 20 Ağustos’da oyuncular için bir kutlama planlıyor. Burada son özellikler ve fiyat hakkında bir bilgi edinmeyi bekliyoruz.

1080 Ti’nin piyasaya çıkışını göz önünde bulundurduğumuzda resmi incelemelerin ve donanımın bundan kısa süre sonra ortaya çıkacağını öngörebiliriz. Elde edilen bilgilere göre aşağıdaki ortaya çıkış tarihleri üzerinde yoğunlaşılmış. RTX 2070 ve RTX 2060 için belirtilen tarihin söylentilere göre ortaya çıktığını belirtmek gerekir.

  • GeForce RTX 2080: 30 Ağustos
  • GeForce RTX 2070: 27 Eylül
  • GeForce RTX 2060: 25 Ekim

RTX 2070 Hakkında Ne Biliyoruz?

Nvidia serileri tanıtırken ilk olarak 780/980/1080 gibi yüksek seviyeli modellerden başlıyor ve eş zamanlı olarak ya da kısa süre sonra 770/970/1070 alternatif kartlarını tanıtıyor. 900 serisi için her iki ürün de aynı zamanda tanıtıldı. 700 serisinde bir hafta 10 serisinde iki hafta ara ile ürünler tanıtıldı.

20 serisi için de benzeri bir aşamalı piyasaya sürüş olacağını düşünebiliriz. 2080’in tanıtımının ardından 2-4 haftalık bir ara bekleyebiliriz. Özellikler açısından da RTX 2070’in, %20-25 daha yavaş olacağını, ancak fiyatının da %30-35 daha ucuz olacağını öngörebiliriz.

GTX 1070 Ti, 2,432 CUDA çekirdeğine ve GTX 1070 1,920 CUDA çekirdeğine sahip. 3,072 CUDA çekirdekli küçük Turing çipinin kırpılmış hali kullanıldığında yine de performans açısından büyük bir fark görebileceğimizi söyleyebiliriz. Mimarideki geliştirmeler Nvidia’nın 1070 Ti’ye benzer sayıda çekirdek kullansa da daha iyi performans sunabileceğini işaret ediyor. RTX 2070 ile GTX 1080 Ti arasında bir karşılaştırma tahmini yapmak pek mümkün değil. Ancak ray-tracing için RT çekirdeklerinin kullanılması RTX 2070’e büyük avantaj sağlayacak.

GTX 2070 kartları da GDDR6 hafıza modüllerini kullanacaktır. 12 GB ya da 16 GB hafızaya sahip olacağını düşündüğümüz bu modelin fiyatının da 450-500 dolar aralığında olmasını bekliyoruz.

RTX 2080 Ti ya da RTX Titan Ekran Kartı Olacak mı?

Bu konuda pek fazla bilgiye sahip değiliz. Titan V’nin varlığını bilsek de, bu kart ayrı bir kategoride ve RT çekirdeklerine sahip değil. Titan V yapay zeka uygulamaları için alternatif olarak kalacak, ancak yeni RTX Titan çıktığı zaman bu kartın yerini yavaş yavaş alacaktır.

Nvidia Quadro RTX 6000 ve 8000’ü ortaya koydu. Bu kartlar nerdeyse GV100 kadar büyük die’a sahip. RTX Titan’ı Quadro RTX 6000’e benzer özelliklerde ancak profesyonel uygulamalar için gerekli Quadro özellikleri olmadan ortaya çıkarmak mantıklı olabilir. 24 GB GDDR6 belleğe sahip ve 1.499$’lık etkikete sahip bir RTX Titan’ı piyasaya sürmek bu kartın Titan V’nin yerini almasını sağlayabilir. NVLink aracılığıyla SLI desteği sunulması da mümkün. Titan V’nin bu desteği bulunuyor.

Quadro RTX kartları 2018’in son çeyreğine kadar teslim edilmeyecek. Bu zaman aralığından yaklaşık 6 hafta uzaktayız. Titan serisi kartları daha sonra piyasaya sürmek Nvidia’nın alışkanlığı olsa da, 4,608 çekirdekli Turing tasarımını düşündüğümüz zaman daha büyük bir tasarıma sahip bir model çıkartmak oldukça güç. 10 nm ve hatta 7 nm üretim süreci ile ancak ekstra güç için yer açılabilir gibi gözüküyor. 1080 ve 1070 ekran kartlarının yaklaşık 2 yıldır piyasada olduğunu düşünürsek, 20 serisi ekran kartların da yeni seri gelmeden önce 2 sene piyasada duracağını öngörmek mümkün.