Anasayfa Video Samsung 970 EVO SSD Ve Sabit Disk – Hız Karşılaştırması

Samsung 970 EVO SSD Ve Sabit Disk – Hız Karşılaştırması

Klasik sabit diskler ve SSD sürücüler son yıllarda kıyasıya rekabet halindeler, ancak performans farkı hızla açılıyor.

SSD sürücüler yarışı önde götürse ve sabit diski tahtından edecek gibi gözükse de, sabit diskler hala yüksek kapasite ve uygun fiyat ile belirli bir kesim tarafından tercih edilen bir depolama çözümü olmaya devam ediyor. Bugün bu iki sürücüyü oyun ve uygulamaların açılış hızları bakımından kıyaslayacağız.

Testlerimiz arasında Windows yükleme, tarayıcı açılışı, Total War: Warhammer 2, Fallout 4 ve Rise of Tomb Raider gibi oyunlar var. SSD’lerin erişim, okuma ve yazma hızları mekanik sabit disklere oranla kat kat fazla olsa da, günümüzde bütçe odaklı sistemlerde sabit diskler tercih edilmeye devam ediyor.

Peki SSD yerine sabit disk seçerek kullanıcılar aslında ne ölçüde bir hızdan feragat etmiş oluyorlar, buna cevap aramaya çalıştık.

Sabit disk olarak Western Digital marka, 1TB kapasiteli ve 7200rpm devir hızında bir modeli kullandık. Elimizdeki SSD sürücü ise Samsung’un yeni çıkardığı m.2 NVM express sürücü 970 EVO’nun 1TB kapasiteli modeli.

Test Sonuçları

İlk testimiz USB sürücüden Windows kurulumu oldu. Kurulumu boot edilebilir USB sürücüye kopyaladığımız Windows ISO kalıbıyla yapıyoruz. Kronometreyi disk biçimlendirme ekranından sonra çıkan yükleme adımlarında başlatıyoruz. Bilgisayar yeniden başlayıp karşımıza bölge ile ilgili seçim yapmamızı isteyen ekran çıkana kadar devam ediyoruz. Kurulum aşamalarının büyük bir bölümünü böylece kapsamış oluyoruz.

Windows kurulumu disk testi açısından çok uygun, çünkü okuma, yazma ve erişim gerektiren çok sayıda işlem içeriyor. Bu açıdan genel disk performansı için anlamlı bir fikir edinmenize yardımcı olabilir.

1TB 7200RPM bir sabit diskin Windows 10’u yükleme süresi 18 dakika 46 saniye oldu. 970 Evo ise aynı kurulumu tam 10 dakikada bitirdi. Burada M.2 SSD’nin net %87’lik avantajını görmekteyiz. Yeni bir Windows kurulumunda %87 zaman kazanmış oluyoruz.

Taze bir Windows kurulumunun ardından hepimizin yaptığı şey sistem sürücülerini ve favori uygulamalarımızı yüklemektir. Bu yüzden gerçekleştirdiğimiz bir diğer test de sürücü yükleme sürelerine ışık tutması için seçtiğimiz Nvidia ekran kartı sürücüsü yükleme testi oldu.

Mevcut sürücüyü kaldırıp, yeni sürümü kurmayı seçtik ve yine aradan geçen süreyi ölçtük. Sabit diskte elde ettiğimiz sonuç 3 dakika 12 saniye olurken, 970 Evo aynı testi 2 dakika 40 saniyede tamamladı. Burada da %20’lik bir avantajdan söz ediyoruz.

Sık kullanılan iki tarayıcıdan biri olan Google Chrome ve Microsoft Edge açılış hızları sonraki testimizin konusunu oluşturdu. Sabit disk ile Microsoft Edge’in açılıp, web sayfasının yüklenmesi yaklaşık 5 saniyeyi buldu. 970 Evo’da bu süre 1.4 saniyeye kadar düştü. Burada ise tam %257’lik bir hızlanmadan söz ediyoruz.

Google Chrome’a geçtiğimizde sabit disk ile 6.4 saniyelik bir açılma süresi görürken, 970 Pro’da sürenin 2 saniyeye kadar indiğini gözlemliyoruz. Bu testte heyecan yapıp kronometre tuşuna biraz erken basmış olsak da, arada geçen yarım saniyelik kaybı da sonuçlara yansıttık. 970 Evo bu testte de %220 daha hızlı olmayı başardı.

Oyun testlerimizi seçerken yükleme süreleri oldukça uzun olan ve internet gecikmesinin test sonuçlarını etkilememesi için tek oyunculu olan oyunları seçmeye özen gösterdik.

Bu oyunlardan ilk Total War: Warhammer 2’nin özel muhabere modunda yükleme hızını ölçtük. Bu modda oyunun sabit disk ile yüklemesi tam 54 saniye sürdü. SSD’de aynı testi yaptığımızda kronometre 17 saniyeyi gösterdi. Yani tam 37 saniye daha erken yüklenmiş olduk, bu da %217’lik bir artış demektir.

İkinci oyun testimiz olan Rise of Tomb Raider’ın Suriye haritasını yükleme süresi, sabit disk ile yaklaşık 26 saniye sürerken, SSD’ye geçmek bu süreyi 12 saniyeye düşürdü. Yani burada da %116’lık bir artış görüyoruz.

Son oyunumuz yüksek çözünürlüklü kaplama paket eklentili Fallout 4 oldu. Bethesda Softworks tarafından ücretsiz olarak dağıtılan bu indirilebilir içerik paketi, oyunun düşük çözünürlüklü kaplama problemini çözüyor. Ancak hızlı bir sürücünüz yoksa yükleme ekranında biraz fazla beklemeniz gerekiyor.

Sabit disk ile 36 saniyede yüklenen kayıtlı oyunumuz, SSD’ye geçtiğimizde 12 saniyede karşımızdaydı. Yükleme süresi %300 kısalmış oldu.

Çoğunuz bu videonun başlığına bakar bakmaz zaten bu aşağı yukarı bu sonuçları alacağımızı biliyordunuz. SSD’lerin geleneksel sabit disklere göre daha hızlı olduğu su götürmez bir gerçek.

Bu videoyla SSD’ler pazarda yeni yer almaya başladığında yapılan eski testleri, yeni uygulamalarla tekrarlamak ve farkın ne kadar açıldığını sizlere göstermek istedik. SSD sürücülerin giderek yaygınlaşması ile uygulamalar da bu ekstra erişim hızlarından faydalanmak üzere tasarlanıyor. SSD kullanmayanlar için yaşanan performans kaybı da bu ölçüde artmış oluyor.