Anasayfa Haber NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Kartın İşlemcisi Görüntülendi

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Kartın İşlemcisi Görüntülendi

Nvidia’nın önceki gün tanıttığı yeni RTX 2000 serisi ekran kartlarında Turing işlemciler kullanılıyor.

Nvidia tarafından tanıtılan üç yeni ekran kartında Turing serisi grafik işlemcileri kullanılıyor. Bu işlemciler özellikle Ray Tracing işleme kapasiteleriyle gündeme geldiler. Uzun zamandır bu teknoloji üzerinde çalışan şirket, yeni Turing işlemcilere de bunu tam olarak entegre etmiş.

Yeni RTX 2000 serisi kartların tanıtılmasından çok kısa süre sonra ise kartlarda kullanılan Turing işlemcilerin görüntüleri de internete sızdırıldı. Özellikle en üst model olan RTX 2080 Ti modeline güç veren Turing TU102 işlemcisi boyutlarıyla da hayret uyandırdı.

RTX 2080 ve RTX 2070 ekran kartlarında kullanılan TU104 işlemcisinden çok daha fazla CUDA çekirdeği barındıran TU102, yüzölçümü olarak da çok daha büyük. Ancak kartlarda dikkati çeken başka bir detay daha var.

Nvidia’nın TU104 yongaları 12 nm ölçeğinde ve FinFET teknolojisi kullanılarak Tayvanlı TSMC tarafından üretiliyor. Yine 12 nm ölçeğinde üretilen TU102 yongalarında görülen farklı damgalar ise hem Tayvan, hem de Güney Kore kökenli üreticilere ait.

Bu durum bize Nvidia’nın üretimi yetiştirebilmek için bulabildiği tüm 12 nm üretim tesislerinden faydalandığını gösteriyor. Tabii Koreli üreticinin kim olduğu belli değil, ancak Samsung olma ihtimali hayli yüksek.

TSMC ve Samsung üretim bantları her ne kadar 12 nm ölçeğinde olsalar da, üretim yöntemleri farklılık gösteriyor. Bu da iki üreticiden çıkan aynı model işlemcilerde güç tüketimi ve performans farklarına sebep olabiliyor. Bu durum Nvidia yongalarını etkileyecek mi, orası henüz belli değil.