Anasayfa Video ViewSonic XG3240C Oyuncu Monitörü İncelemesi

ViewSonic XG3240C Oyuncu Monitörü İncelemesi

Kavisli 144 Hz oyuncu monitörü ViewSonic XG3240C modelini inceliyoruz. İşte kavisli ve HDR10 destekli monitörün özellikleri.

ViewSonic XG3240C kavisli ve geniş ekranlı bir monitör. 1440p çözünürlük, Full HD’den daha net bir görüntü ve özellikle 32 inç bir ekranda çok net görünüyor. VA panelin görülebilir çapraz alanı 31.5 inç yani 80.01 cm. Panel özellikle 3000:1 statik, 12 milyona bir dinamik kontrast oranıyla standart monitörlere ve hatta IPS türü monitörlere önemli bir karakter farkına sahip. 178 derece görüş açısı ile nereden bakarsanız bakın renkler iyi görünüyor.

Üst seviye oyuncu monitörü olarak kendinden beklenen 144 Hz yüksek tazeleme hızını sunuyor.  Yüksek hızda oyunculuk, akıcı görüntü için günümüzün en popüler frekansı 144 Hz. Bir oyuncu 60 Hz’ten 144 Hz’e geçtiğinde yeni bir dünyaya adım atıyor. Bu hıza alıştıktan sonra bir daha 60 Hz’e dönmek çok zor. Elbette daha da ötesini isteyenler 240 Hz tazeleme hızına sahip XG2530 incelememizi izleyebilirler.

ViewSonic XG2530 240 Hz Oyuncu Monitörü İncelemesi

Ghosting, yani ekranda hayalet efektler olmaması için piksel tepki süresi de önemli. XG3240C’nin piksel tepki süresi 3 milisaniye. Bu son derece hızlı bir tepki süresi. Ölçüm türü griden griye geçiş yani GtG.

XG3240C oyuncu monitörleri için çok yüksek bir renk gamına sahip. Yüzde 99 sRGB ve yüzde 85 NTSC kapsamı oyunda ve oyun dışında film izlerken canlı renkler demek. VA panelin kalitesi çok iyi, aydınlık değeri tipik 300 kandela, üzerinde yansıma önleyici bir de kaplama var. Aydınlık ortamlarda da kullanabilirsiniz ancak özellikle hafif loş ortamlarda yüksek karşıtlık değeri daha belirgin ve etkileyici oluyor.

Elbette işin bir de kavisli ekran tarafı var. Hayatımıza kalıcı giriş yapan Curved yani kavisli ekran teknolojisi, kullanıcıyı görüntünün merkezine alıyor. Düz bir ekran yerine kavisli bir ekrana bakmanın belirli avantajları var. En önemlisi, gözün ekranın farklı noktalarına bakarken daha az yorulması. Bunun sebebi mesafenin kavis yüzünden sağa, sola bakarken sabit kalması. Monitörde kullanılan titreşimsizlik ve düşük mavi ışık teknolojileri de gözlerin daha az yorulmasını sağlayan diğer önemli noktalar.

XG3240C de ideal bir kavis oranı olan 1800R değerine sahip. 1800R, 1.8 metre çapta bir daire oluşturacak şekilde bu monitörleri yan yana dizebileceğimiz anlamına geliyor. Kavis hesabı dairenin çapına göre yapılıyor.

İşin FreeSync kısmına gelirsek, 1440p’de kullanacağımız AMD ekran kartları Vega 56 ve Vega 64. Her ikisi de çok güçlü kartlar ve yüksek FPS değerlerine ulaşmamızı sağlayabiliyorlar. 48 Hz- 144 Hz aralığında FreeSync ayarını açtığımızda bu teknoloji devreye girerek yırtılma ve takılmaları engelliyor. Bu stabil bir sistem kuran ancak monitör yüzünden mikro takılma yaşayan kullanıcılara akıcılık sağlıyor.

Monitörlerin ve özellikle geniş ekranlı oyuncu monitörlerinin PC kadar konsol kullanımı da zevkli. Bunun sebebi Input Lag değerlerinin yani iç elektronik aksamdan kaynaklanan gecikmenin çok düşük seviyede olması. ViewSonic, bu iç elektronik gecikme değerinin önemini erken anlayan, buna özen gösteren monitör markalarından biri oldu.

Şirket bu sayede oyuncu monitörü pazarında pek çok modeli çok iyi satış elde etti ve kullanıcılar da yeni nesil cihazlarından memnun kaldı. Bu değer ve tecrübe farkı sadece PC kullanıcılarının değil, konsol kullanıcılarının da televizyon yerine monitör kullanmasının ana sebebi. Yüksek gecikmeye sahip bir televizyonda oyun oynamak can sıkıcı.

Eğer 32 inç de yetmez, 40 inç ve üstü olsun derseniz, Viewsonic VX4380-4K 43 inç modeline bakabilirsiniz. Televizyon yapısında, dev gibi bir monitör.

Peki bağlantı portu seçenekleri neler? 2 x HDMI 2.0 portundan birini özellikle PS4 Pro gibi konsollar için tercih edebilirsiniz. DisplayPort 1.4 portunu da PC bağlantısında kullanırsınız. Kasanıza USB kablosunu takarsanız, tek portu 4 port olarak çoğaltabilirsiniz. Bunlar USB 3.0 yani gayet kullanışlılar. Hem sesi isterseniz kasadan ya da bir kaynaktan aktarmak, hem de kulaklığa ses aktarımı için 3.5 mm giriş ve çıkışı mevcut.

Monitörün içinde 2 adet 6W hoparlör de bulunuyor. Sesleri hiç de fena değil ancak bu seviyede oyuncu monitörü sahibi olarak ayrı bir 2.1 ses sistemi kullanmak daha dengeli bir oyun ortamı oluşturacaktır. Öte yandan kulaklık tercih edenler için, kulaklığı çıkarmadan Windows’ten dahili hoparlörlere geçiş yapıp bir videoyu arkadaşınıza izletirken dahili hoparlörler işe yarıyor.

Ergonomik özelliklere bakarsak, monitör öne 5 ve arkaya 15 derece toplam 20 derece eğilebiliyor. Sağa ve sola 45 derece dönüşü var. Yukarı aşağı 80 mm hareket mesafesi mevcut. Stand ergonomisi gayet iyi, ayrıca VESA desteği de var. Toplam boyutları 470.8 mm x 260.05 mm x 12.69 mm. Stand ayağı da masaüstünde klavye koymayı ya da masayı kullanmayı engellemiyor.

Stabilitesi de oldukça iyi, test ettiğimiz masa oynak olmasına karşın 9.72 kg’lık bu monitörün tepesi kendi sınıfına göre oldukça sabit kaldı. Standın arkasındaki kulaklık askısını da açıp kullandığınızda masaüstü alanı daha verimli kullanabiliyorsunuz.

Kutudan DisplayPort, USB uzatma kablosu, güç kablosu ve güç adaptörü çıkıyor.

Peki nasıl görünüyor? Monitörün tasarımı oyuncu karakterine uygun, hem standı, hem kasa renkleri, hem de kasa plastiği kalitesi önceki nesillere göre gelişmiş. ESpor turnuvalarında gördüğümüz tasarımlar ViewSonic serilerine de yansımış. Joystick şeklindeki OSD kontrolü yıllardır markanın benimsemesini istediğimiz ve yokluğunu eleştirdiğimiz bir özellikti. XG3240C’de bu kontrolcünün kullanılmış olması OSD ayarlarını kolaylaştırıyor.

Peki eksileri neler? Öncelikle XG3240C modeli çok iyi bir monitör olmasına karşın pazara inovasyon, yani yeni ve sıra dışı bir özellik getirmiyor.

XG3240C’de HDR10 standardı destekleniyor. En yaygın desteklenen, 4K Blu-Ray’de gördüğümüz  ve giriş/orta seviye HDR diyebileceğimiz kategoride. 10 bit panel ya da 1000 ait maksimum parlaklık gibi üst seviye HDR deneyimi sunmuyor. Ancak HDR10’un içeriği şu an en yaygın HDR içerik türü. HDR1000 sunsa elbette mevcut fiyatı katlanacaktı.

Üst seviye HDR için gereken bütçeler şu an çoğu oyuncunun bütçesinin kapsamı dışında kalıyor. Marka bağımsız olarak HDR içeren ürün incelemelerinde, gelişmekte olan HDR teknolojisiyle ilgili genel durumu sizlere güncelleyerek aktarmayı sürdürüyoruz. Özetle olması güzel, ancak HDR standartları basamak basamak değişiyor, bunu da bilmeniz gerekiyor.

Windows 10’da daha önce hatalı olan HDR ayarı 1803 sürümünde düzeltildi. Hem bunu açıp, hem de PC’de Battlefield 1’de HDR10 ayarını yaparak oyun deneyiminizi HDR olmayan monitörlere göre geliştirebiliyorsunuz. Ayrıca PS4 Pro oyun konsolunda da HDR oyunları deneyebilirsiniz.

Son dönemde profesyonel tasarımı monitör serilerine çok önem veren ve bu serileri geliştiren ViewSonic, HDR10 destekli XG3240C modeliyle XG oyuncu serisinde de rakip ürünlere karşılık vermiş ve ürününü rekabetçi konumlandırmış oluyor. Firmanın bu iki önemli serisi dışında pek çok fiyat/performans hesaplı alternatifi de var elbette.

Giriş seviyesi 22 inç modellerde olduğu gibi, özellikle de 27 inç üstü büyük monitörlerde şirketin fiyat rekabetinde tüketiciler lehine hamlelerini görüyoruz. 22 inçte VX2263SMHL-W ve 32 inçte VX3211-MH dikkat çeken modeller. Uzun vadede bu devam ederse büyük ekranların ülkemizdeki yaygınlığı artabilir.

Daha ufak ve yavaş ekranlardan XG3240C’ye geçiş yaptığınızda kesinlikle bilgisayarınızdan daha fazla zevk alacaksınız. Zira kasanın içine ne kadar güçlü bir ekran kartı takarsanız takın, bütün gün baktığınız yer karşınızdaki ekran. Bu ekranın daha geniş, daha hızlı ve daha zengin renklere sahip olması hem oyun, hem film deneyimini kökten etkiliyor. 32 inç ve 1440p’ye 144 Hz ile çıktığınızda uzun zaman ekran değiştirme ihtiyacı hissetmeyeceksiniz.

Sonuç itibariyle bu monitör, bir oyuncunun günümüzde aradığı özellikleri bir arada barındırıyor. Ekran boyutu ve teknolojileriyle, oyuncu monitörü kategorisinde iyi bir fiyat performans sunduğunu söyleyebiliriz. ViewSonic, XG serisinde çok iyi bir paneli rekabetçi bir şekilde sunuyor. Üst seviyede fiyat performansa önem veren kullanıcılar için çok iyi bir tercih olabilir.