Anasayfa Video Elgato Stream Deck Mini İncelemesi

Elgato Stream Deck Mini İncelemesi

YouTube, Twitch ya da diğer canlı yayın platformları için DJ Deck benzeri bir donanım olan Elgato Stream Deck Mini modelini inceledik.

Elgato yıllardır oyun kayıt aygıtlarıyla tanınan bir firma. Corsair tarafından satın alınmasının ardından, oyuncu ürünleri kategorisinde daha da güçlenmeye başladı.

Elgato’nun odaklandığı büyüyen alanlardan biri de canlı yayınlar. Streaming bütün dünyada çok popüler. Artan internet hızları ve değişen sosyal trendler, insanların paylaşımını da artırdı. Sadece arkadaşlarına bile olsa, Streaming ile Twitch gibi platformlar üzerinden yayın yapan gençlerin sayısı oldukça fazla.

Doğal olarak ister profesyonel, ister amatör olsun canlı yayınlarda kullanılabilecek ekipmanlar da gelişiyor. Elgato Stream Denk Mini, üzerinde 6 programlanabilir tuş/ekran olan bir yayıncı donanımı. Amacı işi kolaylaştırmak, daha eğlenceli ve renkli hale getirmek. Yayıncıların yayın esnasında hızlı bir şekilde tepki verebilmelerini, yayınlarını daha rahat yönetip, yayının içeriğine ve izleyicileriyle sohbete daha fazla vakit ayırabilmelerini sağlamak. Peki işe yarıyor mu? Özelliklerine bakalım.

Neler yapılabilir?

6 tuşa atadığınız işlevler sayesinde Alt+Tab yapmaya gerek kalmadan video arasına reklam arası, ara video, esprili görseller yerleştirebilirsiniz. Bu tuşlar ekran olduğu için istediğiniz görseli koyarak kontrolünüzü artırabilirsiniz. Elbette bu kullanım sadece Twitch üzerinden yapılan canlı yayınlar ile kısıtlı değil. OBS Studio, XSplit, Streamlabs, Twitch, YouTube, Twitter, Mixer gibi pek çok uygulama seçeceğiniz var.

Stream Deck Mini aslında kullanıcılara, bilgisayarlarına programlanabilir tuş ekleme imkanı sunan, çok geniş kullanım alanına sahip bir araç. Adobe üzerinde çalışırken kullanacağınız kısayolları mı atamak istiyorsunuz? YouTube yayınında ek tuşlara mı ihtiyacınız var? Word gibi Office uygulamalarında mı kullanacaksınız? Yapabilecekleriniz hayal gücünüze bağlı. İşin en güzel yanı, bu ayarların ekranda sürükle bırak şeklinde yapılabiliyor olması.

Yayın esnasında önceden hazırladığınız chat mesajını ya da Twitter paylaşımını tek tuşla yapabilmek kesinlikle çok eğlenceli. Yayının hızını kesmeden şaşırtıcı şeyler yapabilirsiniz. Daha güzel olan nokta klasörler oluşturup, bunlara tıkladığınızda tuşların değişmesini sağlayabilmeniz. Tıklama sayısını artırsa da, 6 tuşa atayabileceğiniz işlevleri geliştirmiş oluyorsunuz.

Ayrıca uygulamanın ekranda görülen görselleri de kolayca yapmanızı sağlayan kendi aracı var. Yani Photoshop kullanmayı bilmek zorunda değilsiniz. Seçebileceğiniz pek çok hazır görsel de var.

Cihaz bilgisayara USB 2.0 portu üzerinden bağlanıyor. 160 gram ağırlığında, 84x60x58 mm ölçülerinde. Kurulumu, kullanımı kolay ve işini hakkıyla yapıyor.

Cihazın yapabildikleri arasında klavye ve fareyle yapamayacağımız bir şey var mı? Pek yok, ancak yine de elinizin altında kullandıkça işe yaradığını görüyorsunuz. Donanım oldukça hoş ancak esas eğlenceli ve en çok emek harcanmış kısım bu cihazın yazılımı.

Söz konusu sadece özelleştirme imkanları ya da kullanım kolaylığı da değil. Kullanıcılar arasında profil paylaşımı da önemli. Yayın yapan genç kitle arasında birbirinden öğrenme ve ayar paylaşma da oldukça fazla. Yani cihaz bu kültürün içinde geliştirilmiş, bunu görebiliyoruz.

Stream Deck Mini yerine Stream Deck seçerseniz, tuş sayınız 6’dan 15’e çıkıyor. Ancak Mini sürümü hem fiyat, hem de kapladığı alan açısından yine de pek çok kullanıcıya hitap edecektir. Bu ürün ailesinden olan Stream Deck, daha çok tuşu olduğu için daha yüksek fiyat/performans oranı sunuyor, bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Elgato’nun Stream ürünlerinde olabilecek en güzel gelişmelerden biri de, uzun vadede belki Corsair’ın İCUE yazılımıyla entegrasyonu olabilir. Bekleyip göreceğiz, ancak şimdilik hem eğlenceli, hem de işlevsel bir cihaz olan Stream Deck Mini’nin beğenimizi kazandığını söyleyebiliriz.

Artılar: İşlevsel, kullanıcı dostu.

Eksiler: Kontrol paneli 45 derece açılı şekilde sabit duruyor. Konumunu düz ya da tam dik yapma ya da bir panele sabitleme seçenekleri sunulabilirdi.