Anasayfa Haber Işık İle Kablosuz İletişim Devri Başlıyor

Işık İle Kablosuz İletişim Devri Başlıyor

İskoçya’da bir okul, altyapısında yeni LiFi teknolojisini kullanmaya başladı.

Bir süredir geliştirilmekte olan LiFi teknolojisi, günümüz WiFi kablosuz bağlantının yerini almaya hazırlanıyor. LED’lerin teknolojik gelişimi, bu aydınlatma araçlarının aynı zamanda veri aktarmada da kullanılmasına olanak sağlıyor.

Aslında bunu fiber optik kablolarla bir süredir yapıyoruz. Fakat fiber optik kablo olmadan veri aktarımını sağlayamıyorduk. LiFi teknolojisi ise fiber optik kablo kullanmadan kablosuz erişimi mümkün kılıyor.

İskoçya’da bir okulda LiFi teknolojisi için pilot çalışması yapıldı. pureLiFi isimli şirket, LiFi teknolojisini okula uyguladı. Böylece öğrenciler video izlemek ve e-kitap okumak gibi işlerini arada herhangi bir kablo olmadan gerçekleştirebiliyorlar. Yapılması gereken tek şey, tıpkı WiFi adaptörü gibi bir adaptör takmak.

LiFi teknolojisinin en dikkat çekici noktası ise aynı anda hem aydınlatma sağlayıp, hem de veri aktarabilmesi. Evlerde yaygın bir şekilde kullanılanlarla hemen hemen aynı kalitedeki LED’ler, 100 Mbps veri aktarım hızına ulaşabiliyor.

Daha pahalı, daha üst seviye LED’lerle bu hız 100 Gbps’ye kadar çıkabiliyor. Tabii teknolojinin gelişmesiyle teorik olarak hızın daha da artırılması söz konusu olabilir.