Anasayfa Haber Satürn Atmosferindeki Kuzey Işıkları Görüntülendi

Satürn Atmosferindeki Kuzey Işıkları Görüntülendi

Hubble Uzay Teleskobu, Satürn’ün atmosferinde oluşan kuzey ışıklarını görüntülemeyi başardı.

Çektiği görüntülerle uzayı anlamamızda büyük fayda sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, zaman zaman herkesi şaşırtacak fotoğraflarda karşımıza çıkıyor. Yayınlanan son fotoğraf ise Satürn’ün kuzey ışıklarını gösteriyor.

Hubble’ın 7 ayda mor ötesi ışıkla yaptığı çekim, Satürn’ün kuzey kutbundaki kuzey ışıklarını gösteriyor. Mor ötesi ışık çekimleri, daha önce uzaktaki galaksileri ve kara delikleri görüntülemede kullanılmıştı.

Kuzey ışıkları, gezegenlerin atmosferindeki gazların Güneş’ten gelen yüksek enerjili parçacıklarla etkileşiminden kaynaklanıyor. Güneş’ten gelen yüksek enerjili atom altı parçacıklar, gezegenin manyetik alanının en zayıf olduğu noktada atmosfere ulaşma imkanı buluyorlar. Bu da genellikle kutup bölgeleri oluyor.

Dünya’da gerçekleşen kuzey ışıklarında, nitrojen ve oksijen gazlarının etkileşimini görüyoruz. Ne var ki Satürn atmosferinde ağırlıklı olarak hidrojen gazı bulunuyor. Hidrojen gazının ortaya çıkardığı kuzey ışıkları ise yalnızca mor ötesi çekim teknikleriyle görüntülenebiliyor.