Anasayfa Video Samsung 8K QLED TV’lere İlk Bakış – IFA 2018

Samsung 8K QLED TV’lere İlk Bakış – IFA 2018

8K televizyon modellerine, Samsung QLED 8K TV’lere baktığımız bu videoda, 8K olmayan görüntülerin, SD, FHD ve 4K videoların 8K TV’de nasıl görüneceğine de baktık…

4K TV’ler piyasada satılan televizyonların dörtte üçüne ulaşmış durumda. Televizyon üreticileri de bu yüzden gözlerini bir sonraki adım olan 8K’ya diktiler.

Ancak önemli bir sorun var, kullanıcılar TV’de 4K görüntü sağlayacak kanal ve kaynaklara erişemiyorlar ya da bunlar son derece kısıtlı. Böyle bir durumda 8K’nın ne yararı olacak?

Samsung bunu düşünerek Upscaling teknolojisini güçlendirmiş. Yeni geliştirilen yapay zeka destekli yükseltme yongaları, SD görüntüyü bile televizyonda düzgün görüntülenecek hale getirebiliyor. Bu yongalar, QLED yani Quantum Dot teknolojili ince LED paneller ve yeni teknolojiler aslında 8K TV’lerin anahtar özelliklerini oluşturuyor.

Fuarda biz de SD, FHD ve UHD’den 8K’ya yükseltme işleminin demosunu denedik. Elbette kendimiz daha yakından denemeden bir yargıda bulunmak için çok erken. Ancak demo ve fuar alanı başarılıydı. 8K TV’ler, ilerleyen yıllarda 4K TV’lerin yerine kullanıcılara yaygınlaşarak sunulacak. 2018 Bitmeden ufak ufak 8K örnekleri görebileceğiz gibi duruyor.

Televizyon piyasasında yüksek çözünürlüğün monitör piyasasına göre daha hızlı yaygınlaşması da ilginç ancak anlaşılabilir bir nokta. Zira pazarda bugün 4K TV’lerin, FHD TV’lerin yerini aldığını, benzer fiyat bantlarına yerleştiğini görüyoruz. Yani ilk başlarda Full HD olsun daha hesaplı olsun denebiliyordu, ancak bir süre sonra arada fiyat farkı ve piyasada da Full HD pek bir seçenek kalmamaya başladı. 4K standartlaştı. Birkaç yıl içerisinde yine TV pazarında 8K standartlaşabilir. Özellikle de kullanıcılar için giriş kaynağından yükseltme başarılı bir şekilde uygulanabilir, fiyat bantları alışık olunan noktalara oturtulabilirse.