Anasayfa Video Süper Sessiz: Pasif Soğutmalı PC – IFA 2018

Süper Sessiz: Pasif Soğutmalı PC – IFA 2018

Üst seviye ve tamamen sessiz: Pasif soğutmalı bu bilgisayar herhangi bir fan olmadan soğutuluyor. Üstelik SLI ekran kartı kullanılıyor…

ADATA XPG standında sergilenen Mars Project isimli masaüstü bilgisayar oldukça sıradışı. Bunun sebebi Intel Core i7 8700K ve SLI konfigürasyonunda bir çift Nvidia GeForce GTX 1080 kullanması değil. Üzerindeki XPG RAM’ler ya da RGB de değil. Farkı hiç fan sesi ya da aktif soğutma olmadan çalışması.

Pasif soğutma sistemler ısıyı alan ve dağıtan metal plakalar kullanır. Ancak üst seviye bileşenler çok ısı üretir. Bu yüzden hava üfleme veya sıvı dolaştırıp radyatöre aktararak, radyatörü yine fanlar ile soğutarak soğutulurlar. Pasif soğutma genellikle giriş seviyesi için yeterli olsa da üst seviyede kullanılmaz.

Ancak burada SLI bir sistemde özel pasif soğutma ile etkin bir soğutma performansı elde edilebiliyor. Bunun sebebi soğutma sisteminin içerisindeki özel kimyasal. Buzdolabı gibi yoğuşmalı bir çalışma prensibi var. Gaz ve sıvı arasında geçiş yapan maddeler, bileşenlerdeki ısıyı çekip dışarı aktararak sıcaklığı düşürmede başarılı bir performans sergiliyorlar.

Elbette bu tarz bir kapalı devre sistemi elde toplamak oldukça zor. Bu yüzden bir konsept bilgisayar olarak başarılı olsa da pratikte evde ve ofiste kullandığımız masaüstü bilgisayarları şu an kolayca tamamen sessiz ve serin hale getiremiyoruz.