Anasayfa Haber Pentagon, Yeni Yapay Zeka Programını Duyurdu

Pentagon, Yeni Yapay Zeka Programını Duyurdu

Amerika yapay zeka destekli silah sistemlerine ayırdığı bütçeyi artırıyor.

Yapay zekanın ve robotların savaş alanlarında kullanılması ihtimali pek çoğumuzun korkusu. ABD ise bu alandaki çalışmalarını hızlandırma niyetinde gibi görünüyor.

Google ile geçtiğimiz aylarda işbirliği yapan Pentagon, dronelardan çekilen görüntülerin yapay zeka tarafından hızlı bir şekilde tarayacak bir sistem geliştirilmesini talep etmişti. Google bunu kabul ederken, bu alanda çalışmak istemeyen bazı yapay zeka geliştiricilerinin de işten çıkmasına sebep olmuştu. Sonrasında Google da Pentagon ile kontrat yenilemeyi reddetmişti.

Pentagon, şimdi de DARPA ile yapay zeka üzerine çalışacak. Önümüzdeki 5 yıl için bu konuya 2 milyar dolar bütçe ayıran Pentagon, bu süreçte silah ve araçların yapay zeka ile donatılmasını talep ediyor. Bu para yapay zekaya yapılan en büyük yatırımlardan biri olsa da, genel savunma bütçesi içinde harcanan paraların yanında küçük kalıyor.

İşbirliğinin asıl amacı, seçimlerinin sebeplerini açıklayabilen, sağduyulu olduğunu ispatlayabilen ve dijital ahlak seviyesi bulunan bir yapay zekanın geliştirilmesi. Böylece yapay zekanın verdiği kararlar, bir operatör tarafından denetlenmeye ihtiyaç duymayacak. Bu da insan unsuruna duyulan ihtiyacı azaltacak.