Anasayfa Haber Nvidia, GeForce RTX İşlemcilerinde Çift Tanıma Kodu Kullanıyor

Nvidia, GeForce RTX İşlemcilerinde Çift Tanıma Kodu Kullanıyor

Nvidia’nın Turing GPU’larda fabrika çıkışı overclock durumuna göre farklı fiyatlandırma yapacağı konuşuluyor.

Piyasaya çıkmasına az bir vakit kalan RTX 2000 serisi Turing GPU’lu ekran kartları için pek çok yazılım da güncelleniyor. Yazılımlarına Turing desteği getirmek için çalışan GPU-Z ekibi, oldukça ilginç bir durumla karşılaşmış.

Ekran kartlarının modellerinin kodlarıyla eşleştirildiği bir listede, her bir GPU’nun 2 ayrı koda sahip olduğu görülüyor. Yani ikişer tane RTX 2080 Ti, RTX 2080 ve RTX 2070 modeli bulunuyor. Bu kodlar normalde sürücüye ekran kartının hangi özelliklerinden faydalanması gerektiğini bildiriyor. Sürücü de buna göre görevini yerine getiriyor.

Ekibin aldığı bilgiye göre Nvidia, GPU’larını “overclock ile satılacaklar” ve “standart saat hızında satılacaklar” olarak ikiye ayırıyor. İddialar, Nvidia’nın fabrika çıkışı overclock’lu GPU’lardan ekstra ücret talep edeceği yönünde. Overclock amaçlı sürümleri alan şirketler özel PCB tasarımlarını yapacaklar. Düz sürüm GPU’lar ise Nvidia’nın tavsiye ettiği satış fiyatını hedefleyecek.

GPU’lar dışarıdan bakınca tamamen aynı olsalar da, ayrı kodları sayesinde Nvidia’nın bu yongaları hangi amaçla gönderdiği anlaşılabilecek. Bu sayede ucuz sürüm GPU alıp fabrika çıkışlı overclock’lu hale getiren şirketler kontrol edilebilecek.

Bu durumun son kullanıcıyı etkilemeyeceği söyleniyor. Her iki sürüm de manüel olarak aynı miktarda overclock yapılabilecek. GPU’ların farklı sürümleri, yalnızca fabrika çıkışı saat hızlarının farklılaşmasında rol oynayacak.