Anasayfa Makale Petabayt Nedir?

Petabayt Nedir?

Petabayt’ın ne olduğunu, bu boyutta depolama sunan çözümleri ve örneklerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Petabayt (PB), 250 bayta denk gelen bir veri ya da hafıza depolama kapasitesidir. 1 PB, 1,024 terabayta ya da 1 milyon gigabayta eşittir. 1 eksabayt (EB) ise 1,024 petabayt’tır.

Petabayt depolama birimi, geleneksel veri depolamaları için uygun değildir. Bir yedekleme ya da arşivleme işlemi gerçekleştirildiğinde her zaman tüm sistemin taranması gerekir. NAS birimleri ise ölçeklenebilir ve petabayt’lara varan veriyi işleyebilir. Ancak yine de sistemin düzenlenmiş depolama dizinde çalışmak çok fazla vakit almaktadır ve kaynak kullanımı oldukça yüksektir.

Bellek açısından bakacak olursak, ortalama bir bilgisayar 8 ya da 16 GB RAM’e sahiptir. Üst seviye bir sunucu 6 TB’a kadar RAM içerebilir. 1 petabayt RAM’e eş değer olması için yaklaşık 170 üst seviye sunucuyu ya da 61,000 masaüstü bilgisayarı bir araya getirmek gerekir.

DVD açısından bakacak olursak; 1 TB’lık kapasite 217.8 DVD kalitesinde film depolayabilirken, 1 PB’lık kapasite 223,101 DVD kalitesinde film depolayabilir.

Facebook’un veri merkezi yaklaşık 10 milyar kullanıcı resmi depoluyor. Bu yaklaşık 1.8 PB depolama alanı gerektiriyor. 2014 yılında şirket 300 PB kullanıcı verisini depolayacak kapasiteye geçmeyi planladığını belirtmişti.

Amerika’daki tüm akademik araştırma kütüphanelerinde yer alan bilginin toplamı ise 2 petabayt civarındadır.

Petabayt Boyutunda Depolama Sunan Üreticiler

2013 yılında Fujitsu, 4.6 PB ile 13.8 PB arasında ham kapasiteye sahip Eternus DX blok depolama cihazını duyurdu. HGST de 2015 yılında 4.7 PB’a kadar ham veri depolayabilen bir ürünü piyasaya sürdü. DataDirect Networks firması da 14 PB kapasiteye sahip depolama ürününe sahip. EMC Isilon NAS sistemi de 50 PB’a kadar veri depolayabiliyor.

Ağustos 2017’de Intel SSD’ler için ruler olarak adlandırılan yeni bir form faktörünü ortaya çıkardı. Kalın bir cetvele benzeyen bu depolama birimi 1U server rack kabininde bir petabayt depolamaya olanak sağlayacak flash hafızayı içeriyor. Bu miktarda depolama 10 TB 3.5 inç mekanik disklerle sağlamaya çalışılırsa 100 adet 4U server rack kabini ve çok daha fazla enerji gerekir.

Diğer veri depolama teknolojileri de petabayt düzeyinde arşiv imkanı sunuyor. Bulut ya da teyp depolama petabayt boyutu için düşük maliyetli depolama ve yedekleme imkanı sağlıyor. Ancak genellikle birincil depolama olarak değil de arşiv amacıyla tercih ediliyor. SSD’ler de petabayt düzeyinde veriyi yüksek hızda ve veri bütünlüğünden taviz vermeden depolayabilir.

Büyük Verileri Depolamak

Büyük veri kavramını tanımlayacak belirli bir miktar yok, ancak bu kavram genellikle petabayt, eksabayt boyutları için kullanılıyor. Petabayt boyutundaki veri içerisinde belirli bir bilgiyi bulmak oldukça zor. Büyük verilerle çalışan işletmeler genellikle HDFS dosya sistemini kullanıyor. Bu dosya sistemi hızlı veri aktarımına olanak sağlıyor ve petabayt boyutundaki verilerle sistemin sorunsuz çalışmasını sağlıyor.

Temmuz 2017’de CERN araştırma merkezi, arşivledikleri verinin 200 petabayt boyutuna ulaştığını ve teyp kütüphanesinde saklandığını belirtti. Mayıs 2018’de Google, Twitter’ın 300 PB boyutundaki verisini Google bulut platformu altında depolayacağını duyurdu.

Facebook, Google ve YouTube’un 2017 yılında oluşturduğu toplam veri 35,000 PB yani yaklaşık 35 eksabayt boyutunda. 4K videoların kullanımının artmasıyla ve nesnelerin internetinin yaygınlaşmasıyla birlikte, 2025 yılında her gün dünya çapında yaklaşık 440,000 PB veri oluşturulacağı tahmin ediliyor.

Pratt & Whitney tarafından üretilen turbo jet motoru 50,000 ayrı sensöre sahip ve her saniye 10 GB boyutunda veri üretiyor. Bu tek bir jet motorunun 3.6 operasyonel saat sonucunda 1 PB veri üretmesi demek. Yani sadece insanlar değil, makineler de gittikçe artan boyutlarda veri üretiyorlar.