Anasayfa Haber Karbondioksitle Şarj Olabilen Batarya Geliştiriliyor

Karbondioksitle Şarj Olabilen Batarya Geliştiriliyor

Gezegenimizin iki önemli problemini bir arada çözecek önemli bir teknoloji üzerine çalışılıyor.

Çağımızın en büyük problemlerinden biri de atmosferdeki artan karbondioksit miktarı. Petrolün yakıt olarak kullanımı sebebiyle atmosferdeki karbondioksit sürekli artıyor. Bu problemin aşılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Bir diğer problem ise enerjiyi depolamak. Cihazların küçüldüğü ve kablolardan kurtulduğu bu dönemde, bataryalar yetersiz kalmaya başladı. Üretilen cihazların hacminin ve ağırlığının büyük çoğunluğunun bataryalara ayrılması gerekiyor. Bu da gelişimin yavaşlamasına sebep oluyor.

MIT’de çalışan bir grup bilim insanı, lityum tabanlı yeni bir batarya teknolojisiyle iki problemi birden çözmeye çalışıyor. Yeni geliştirilen lityum-karbondioksit tabanlı bataryalara yerleştirilen karbondioksit, kimyasal reaksiyonlarla hem enerji sağlıyor, hem de katı karbona dönüşüyor.

Bilim insanları bu teknolojinin gelecekte dışarıdaki karbondioksiti emerek enerji üretebilen bataryalara dönüşebileceğini ifade ediyor. Ancak lityum-karbondioksit tabanlı bataryaların piyasaya çıkması için daha fazla çalışma ve zamana ihtiyaç olacak.

Henüz prototip aşamasındaki batarya, şimdilik yalnızca 10 kere şarj olabiliyor. Fakat hacim ve sağlanan güç oranının şimdiden lityum tabanlı bataryalara rakip olabilecek seviyede olduğu söyleniyor.