Anasayfa Makale Microsoft SQL Server 2008 Genişletilmiş Desteği Sona Eriyor

Microsoft SQL Server 2008 Genişletilmiş Desteği Sona Eriyor

Microsoft SQL Server 2008 ve R2 genişletilmiş desteği sona erecek. Veritabanı güvenliği için yapılabilecekleri bu yazımızda bulacaksınız.

Microsoft, SQL Server 2008 ve SQL Server 2008 R2 için genişletilmiş desteğini 9 Temmuz 2019’da sona erdirecek. Bu sürümlerle çalışan IT ekipleri bu tarihten önce mutlaka yükseltmeyi nasıl gerçekleştireceklerini planlamalı. Eğer bu sürümleri belirtilen tarihten sonra kullanmaya devam ederseniz güvenlik güncellemelerini alamayacaksınız ve risklere açık konumda kalacaksınız.

SQL Server 2008 desteği aslında 8 Temmuz 2014’te bitmişti. Ancak Microsoft ürünü genişletilmiş destek kapsamına almıştı. IT ekipleri genişletilmiş desteğin de bitişini yeni çözümlere geçmek ve yeniden değerlendirme yapmak için bir fırsat olarak görüyor.

Bazı işletmeler SQL Server’a benzer açık kaynak kodlu ya da lisanslı diğer ürünlere geçmeyi planlıyor. Ancak böyle bir girişimde ve yatırımda bulunmak küçük bir işletme için bile ciddi bir hamle olacaktır. Bu yüzden çoğu işletme bu yolu izlemeyecektir.

Microsoft da müşterilerinin SQL Server ailesi içerisinde kalmasını istiyor ve 4 seçenek sunuyor: Uzatılmış güvenlik güncelleştirmeleri, SQL Server 2008 ya da 2008 R2’nin Azure sanal makinelerine yerleştirilmesi, Azure SQL veritabanı yönetilen örneğine geçiş, SQL Server 2017’ye yükseltme.

Uzatılmış Güvenlik Güncelleştirmesi

SQL Server 2008 desteği sona erdiğinde tüm işletmeler SQL veritabanlarını taşımaya hazır durumda olmayacak. Uygulama ayarlaması ve sunucu yazılımı güncellemeleri IT ekipleri için önemli bir zaman alacaktır. Bu sistemlerin test edilmesi de gerekecek. Tüm bunlardan dolayı Microsoft, 3 yıllık uzatılmış güvenlik güncelleştirmesi teklifi sunuyor.

Uzatılmış güvenlik güncelleştirmeleri sayesinde müşteriler SQL Server 2008 ve 2008 R2 sürümleri için üç yıl daha kritik güvenlik güncelleştirmesi alacak. Bu üç yıllık süre sadece geçici bir önlem. İşletmelerin kapsamlı bir geçiş stratejisi belirleyip bir an önce adımları atmaya başlaması gerekiyor. Uzatılmış güvenlik güncelleştirmeleri sadece bu sürecin güvenli bir şekilde atlatılmasını sağlıyor.

Desteği sona ereceği tarihten sonraki 3 yıl içinde ömrünü tamamlayacak ve geçiş için bütçe ya da iş gücü harcanamayacak veritabanları için de bu çözüm mantıklı bir seçenek. Bu avantajdan yararlanmak için yazılım güvencesi de içeren bir işletme sözleşmesine ya da lisansa sahip olmak gerekiyor.

Azure Sanal Makinelerinde SQL Server Kullanımı

Microsoft, Azure platformuna geçişi teşvik etmek için SQL Server 2008 ve 2008 R2 veritabanlarını Azure sanal makinelerine taşıyan kullanıcılar için ücretsiz uzatılmış güvenlik güncelleştirmesi sunuyor.

Yazılım güvencesi sözleşmesine sahip müşteriler Azure hibrit programı sayesinde, Azure sanal makinelerinde veritabanlarını barındırmak için var olan SQL Server lisanslarını kullanırlarsa %55’e kadar Azure lisans ücretinden tasarruf ediyor.

Azure sanal makineleri bazı iş yükleri için uygun bir seçenek olabilir. Az bir çabayla bulut hizmetlerinin birçok avantajından da faydalanacak şekilde geçiş yapmak mümkün.

Yine de Azure platformuna geçiş de geçici bir çözüm. Platformla birlikte sunulan ücretsiz güncellemeler de bir süre sonra son bulacak. Daha kapsamlı bir taşıma stratejisi geliştirilmesi şart.

Azure SQL Veritabanı Yönetilen Örneğine Geçiş

Azure SQL veritabanı yönetilen örneği, şu an geliştirme aşamasında olan yeni bir SQL veritabanı hizmetidir. Bu hizmet, fiziksel olarak yürütülen SQL Server ile neredeyse %100 uyumlu olacak şekilde bir sanal ağa sahip. Microsoft’a göre veritabanlarında ya da uygulamalarda çok az değişiklik yaparak bu hizmete geçiş yapmak mümkün.

Hizmetin temelinde SQL Server Enterprise Edition sürümünün modern uygulamalar için optimize edilmiş hali bulunuyor. Bu sayede donanım, işletim sistemleri ve veritabanı motorları üzerine harcanan yönetimsel iş gücü azaltılmış oluyor. Aynı zamanda IT ekibi veritabanını kendi başına kontrol edebiliyor.

SQL Server 2017’ye Yükseltme Yapmak

Microsoft’un müşterilerini bulut platformuna çekme çabalarına rağmen, bazı müşteriler işlemlerini kendi donanımları üzerinde yürütmeye devam etmek isteyebilir. Bu müşteriler için Microsoft, SQL Server 2017 sürümüne yükseltme yapılmasını tavsiye ediyor.

SQL Server 2017, birçok yenilik sunuyor. Özellikle güvenlik açısından önemli geliştirmeler yapıldı. Örneğin SQL Server 2017; yedek şifrelemesi, sürekli şifreleme, dinamik veri maskeleme gibi önceki sürümde olmayan birçok özellik içeriyor.

SQL Server 2017, birçok performans geliştirmesi de sunuyor. SSD’ler ile uyumlu tampon havuzu, adaptif query yönetimi gibi birçok özellik sunuluyor. Bulut ile uyumlu seçenekler ve yönetim, programlanabilirlik ve analitik alanındaki yenilikler de göze çarpıyor.

Geçişi Planlamak

SQL Server geçiş stratejisini planlarken, IT ekipleri bu dört seçenekten birisini seçebilir. Son karar ise işletmenin özel durumlarına ve gereksinimlerine göre verilecektir. Hangi seçenek üzerine karar verilirse verilsin IT ekipleri kapsamlı geçiş stratejisini geliştirmeye başlamalı. Bu strateji ne kadar erken olursa, geçiş daha etkili ve sorunsuz olacaktır. Desteğin bitiş tarihine bir yıldan daha az bir süre varken işletmelerin plan yapmama gibi bir lüksü bulunmuyor.