Anasayfa Haber Apple Tarafından Tamir Edilmeyen Mac Çalışmayacak

Apple Tarafından Tamir Edilmeyen Mac Çalışmayacak

Yeni Mac modellerinde tamirin yetkili servis tarafından yapılmaması halinde bilgisayarı kilitleyen bir yonga bulunuyor.

Otomobillerde bir sorun yaşandığı zaman, sorunun büyüklüğüne göre kimi zaman ucuz olsun diye oto sanayi sitelerine götürürüz. Üreticiler kesinlikle yetkili servisleri tavsiye ediyor olsalar da bunu zorunlu tutmuyorlar. Peki otomobilinizin içinde, oto sanayide tamir edildiğinde aracı çalışmaz hale getiren bir yonga bulunsaydı ne düşünürdünüz?

Apple, yeni Mac bilgisayarlarında tam olarak böyle bir yongaya yer veriyor. Bozulan Mac’inizi Apple haricinde bir yerde tamir ettirirseniz, bu yonga Mac’i tamamen çalışmaz hale getiriyor. Bu durumda Mac’lerin tamiri Apple’ın tekeline kalıyor.

Bu bilgi, Apple’ın mağazalarına gönderdiği belgelerde ortaya çıktı. Yonganın 2018 model MacBook Pro, iMac ve diğer gelecek cihazlarda yer alacağı belirtiliyor.

Yonga henüz aktif değil

iFixit’in yaptığı anakart değiştirme denemesinde yonganın Mac’i kilitlemediği görüldü. Bu durumda yonganın henüz devreye sokulmadığı düşünülüyor.

Bu yonga, cihazın Apple Service Toolkit 2 (AST 2) System Configuration Suite tarafından incelenip incelenmediğini gözlemliyor. Servislere gönderilen belgelerde bu yazılımın “Hızlı yazılım ve donanım sağlığı kontrolü” yaptığı söyleniyor.

Ekran, anakart, klavye, touchpad, iç gövde ve TouchID devresi gibi bileşenlerin değişiminde AST 2 yazılımının kullanılması gerekiyor. AST 2 yazılımına sahip tamircinin bu yazılımla bulut sunuculara bağlanarak tamiri tamamlaması gerekiyor. Bu da Apple hesabıyla girişe ihtiyaç duyuyor ve alternatif bir yol bulunmuyor.

Yonganın ne zaman aktif hale getirileceği henüz bilinmiyor. Olayın açığa çıkması ve tepki çekmesi sebebiyle, Apple’ın bu uygulamadan vazgeçmesi ihtimali de bulunuyor.