Anasayfa Haber GPU-Z’nin Yeni Sürümü, Sahte Ekran Kartlarını Tanıyabiliyor

GPU-Z’nin Yeni Sürümü, Sahte Ekran Kartlarını Tanıyabiliyor

Ünlü donanım bilgisi aracı GPU-Z yeni ve önemli bir güncelleme aldı.

Kriptopara madenciliğinin zirve yaptığı dönemde ekran kartı talepleri de bir hayli artmıştı. Talebin karşılanamaması sebebiyle ekran kartı fiyatları yükselişe geçerken, bazı kartları yüksek fiyatla dahi piyasada bulmak mümkün değildi. Bu dönemde Çin’de çok sayıda sahte ekran kartı üretildi ve ucuz fiyattan satışa sunuldu.

Sahte ekran kartları çalışır ve kullanılabilir durumda olmalarına rağmen, gerçek modeline göre çok daha düşük özelliklere sahipler. Örneğin gerçek bir GTX 960’ta 1.024 CUDA çekirdeği bulunurken, GTX 960 olarak satılan sahte kartlarda yalnızca 192 tane çekirdek yer alıyor. Bu durumda GTX 960’ın aslında GTS 450 olduğu anlaşılıyor.

Sahte kartların fiyatlarının ise kullanıcıları cezbetmesi için son derece düşük tutulduğu görülüyor. Bu noktada internetten ekran kartı satın alırken, aşırı düşük fiyat etiketine sahip modellerden uzak durmak gerekiyor. “Oyuncular için giriş seviyesi” sayılabilecek modellerin (GTX 960, GTX 1050 Ti vs.) sahte sürümleri, 50 doların altında fiyatlarla satılıyor. Bu kartların bu kadar ucuz olması elbette ki mümkün değil.

GPU-Z’nin geçtiğimiz hafta yayınlanan 2.11.0 sürümü, bu tip sahte kartları tanımlayabiliyor. Bu durumda GPU üreticisinin logosu yerine bir ünlem işareti gösteriyor ve kartın isminin başına [FAKE] ibaresini getiriyor.

GPU-Z Nvidia’nın G84, G86, G92, G94, G96, GT215, GT218, GF108, GF106, GF114, GF116, GF119 ve GK106 GPU’larını tanımlayabiliyor.

GPU-Z’nin son sürümünü indirmek için tıklayın.