Anasayfa Haber Facebook, Portal Verilerini Reklamlarda Kullanabilir

Facebook, Portal Verilerini Reklamlarda Kullanabilir

Facebook sözcüsü, Portal akıllı hoparlörüyle ilgili önemli bir bilgi paylaştı.

Cambridge Analytica olayı ile güvenilirliğini ciddi oranda kaybeden Facebook, bu süreçte geliştirmekte olduğu akıllı hoparlörünü bir süre beklemeye almıştı. Geçtiğimiz günlerde şirket, Portal adını verdiği hoparlörünün tanıtımını yaptı.

Tanıtım sonrasında Facebook yetkilileri, Portal’dan hiçbir verinin toplanmayacağını söylemişti. Fakat yapılan yeni açıklamada durumun biraz farklı olduğu anlaşılıyor. Diğer tüm Messenger destekli cihazlarda olduğu gibi, arama yapıldığında cihazdan aramanın uzunluğu ve sıklığı gibi verileri toplandığı belirtildi.

Bu verilerin Facebook platformlarında göreceğimiz reklamlar için kullanılabileceği de eklendi. Ayrıca cihazda kullanılan uygulamaların bilgisinin de toplandığını ve bu verilerin reklam gösterilmesi amacıyla kullanılabileceği söylendi.

Facebook’un iş modelinin merkezinde reklamların bulunması anlaşılabilir bir durum. Fakat evimizin içine yerleştireceğimiz internete bağlı, kamerası ve mikrofonu bulunan bir cihazın da güvenilir olması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan açıklama, hali hazırda güven kaybı yaşayan dev şirket için talihsiz.

Bu açıklamanın ardından şirketin başkan vekili Rafa Camargo, açıklamanın tam anlamıyla doğru olmadığını söyledi. Camargo’ya göre sözcünün anlatmak istediği şey, Facebook’un bu verileri teknik olarak toplama imkanına sahip olduğu. Camargo, Portal ekibinin cihazdan gelecek verileri toplamayı planlamadığını belirtti.