Anasayfa Video Cooler Master ML240R RGB Sıvı Soğutma Sistemi İncelemesi

Cooler Master ML240R RGB Sıvı Soğutma Sistemi İncelemesi

Cooler Master’ın MasterLiquid ML240R sıvı soğutma sistemini yakından inceledik.

Cooler Master ML240R RGB’yi rakiplerinden ayıran en büyük özelliği nedir diye soracak olursanız, hem fanların, hem de pompanın adreslenebilir dijital RGB aydınlatmaya sahip olması diyebiliriz.

Adreslenebilir RGB aydınlatma ile çok daha etkileyici ışık animasyonları mümkün hale geliyor. Sıradan RGB ledli ürünlerde, bütün ledlere aynı parlaklık ve renkler uygulanırken, adreslenebilir RGB’li ürünlerde her led farklı renk ve parlaklık değerine sahip olabiliyor.

MasterLiquid, Cooler Master’ın uzun süredir piyasada olan bir soğutucu ailesi. Cooler Master modellerini sürekli güncelleyip yeni özellikler ekliyor. Yeni pompa tasarımı ve adreslenebilir RGB gibi özellikleri sahip bu modele yakından bakacağız.

Adından da anlayabileceğiniz üzere, bu model 240 mm radyatöre sahip ve çift fan takılıyor. AMD’nin Threadripper işlemcilerini barındıran TR4 soketi hariç, güncel tüm Intel ve AMD işlemcileri destekleyen soğutucu, aynı zamanda dahili adreslenebilir RGB kontrolcüsüyle de beraber geliyor.

Fanlar

Kutudan çıkan fanlar MF120R ARGB model adını taşıyor. Fan üzerindeki saydam bıçakları göbeğe yerleştirilmiş adreslenebilir RGB ledler aydınlatıyor.Bu ledler pompa ve CPU bloğu ünitesinin üzerindekilerle senkronize olarak aynı animasyonu gösterebiliyorlar.

PWM destekli ve 650 – 2000 RPM devirleri arasında dönebilen bu fanlar, aynı zamanda statik basınç için optimize edilmiş bir tasarıma sahip. Statik basınç, havayı radyatör gibi kısmi engellerin içinden geçirmek gerektiğinde dikkat edilmesi gereken bir konu.

Aydınlatma için 3 pinli RGB kablosu, güç vermek için de 4 pinli tipik fan kablosu var. Bu kablolar kılıflanmış ancak bizce uzunlukları biraz daha fazla olabilirdi.

Radyatör

Mat siyah renkte olan radyatör 27 mm kalınlığa sahip, her iki yanında da beyaz Cooler Master logosunu görmekteyiz. Radyatör malzemesi olarak alüminyum tercih edilmiş. Daha hafif ve uygun maliyetli olduğu için hazır sıvı soğutmalarda alüminyum radyatörlerin sıkça tercih edildiğini görüyoruz.

Tam bakır radyatörler en iyi ısı değişimini ve dolayısıyla soğutma performansını sağlıyor. Ancak maliyetleri daha yüksek olduğu için, daha çok özel sıvı soğutma sistemlerinde karşımıza çıkıyor.

CPU bloğu ve pompa ünitesi

CPU bloğu ve pompayı muhafaza eden üniteye baktığımızda, rakiplerinin düşük profilli modellerine göre biraz yüksek olduğunu görüyoruz. Bu durum Cooler Master’ın daha güçlü bir pompa tercih etmesinden kaynaklı. Kaldı ki bu düzlemde yüksekliğin birkaç cm daha fazla olmasının pek sakıncası yok. Zira ünitenin başka herhangi bir nesneyle çakışması pek olası değil.

Ünite dairesel olmasına karşın, coldplate dediğimiz işlemciye temas eden kısım dikdörtgen ve bakırdan yapılmış. Alt kısmından çıkan 2 kablonun biri 3 pinli RGB kablosu, diğeri de 3 pinli fan kablosu. Bu 3 pinli fan kablosunu anakartınızdaki işlemci fan soketine takıyorsunuz.

Ünitenin üst kısmında dairesel olarak dizilmiş ve yine adreslenebilir olan RGB ledleri görmekteyiz. Ortasındaki Cooler Master yazısı aydınlatılmıyor, sadece yazıyı çevreleyen beyaz çerçeve aydınlatılıyor.

Borular

Üniteden çıkan kılıflı borular biraz kalın olduğu için sertmiş ve zor bükülecekmiş izlenimi veriyor. Ancak bükmeye çalıştığınızda bunun böyle  olmadığı fark ediyorsunuz. Boru yüksek açılarda kolayca bükülebildiği halde kesinlikle katlanmıyor ve akışı kesmiyor. Bu sayede çalışma alanının dar olduğu kasalarda sorunsuz bir montaj yapabiliyorsunuz.

ARGB kontrolcü

Soğutucuyla gelen adreslenebilir RGB kontrolcüye bakalım biraz da. Bu soğutucu ile tamam uyumlu olan kontrolcüye fanlardan ve CPU bloğu ile pompa ünitesinden gelen 3 pinli RGB kablolarını takabiliyorsunuz.

Güç için 1 adet SATA güç kablosu takmanız ve yazılım kontrolü için 1 adet USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlamanız gerekiyor. İsterseniz USB kablosunu takmadan kontrolcü üzerindeki butonlar ile renkleri ve animasyonları değiştirebiliyorsunuz.

Toplamda 4 adet adreslenebilir RGB’li bileşene kadar destek veren kontrolcü, bu sayede CoolerMaster’ın 360 mm radyatörünü içeren 3 fanlı işlemci soğutucusunu da destekliyor.

Montaj ve performans

Soğutucu çok sayıda montaj aparatı ve vida içeriyor. Bunları birbirine takmak için kutudan çıkan kullanım kılavuzunu dikkatle okumalısınız. Montajı ilk seferde düzgün yapabilmek için buna vakit ayırmanızı tavsiye ederiz.

6 çekirdekli Intel Core i5 8400 işlemcimiz, MasterLiquid ML240R ile 10 dakika boyunca süren Prime95 işkence testinde, maksimum 48 dereceye çıktı. İşlemci boşta iken ölçülen ısı ise yaklaşık 30 derece civarındaydı.

Yazılım

Kontrolcüyü bilgisayarınıza USB üzerinden bağlayıp, Cooler Master’ın web sitesinden indirebileceğiniz ARGB aydınlatma kontrolü yazılımı ile kontrol edebilirsiniz. Yazılımı çalıştırıldığında ARGB kontrolcünün algılanıp, soldaki panelde seçilebilir hale geldiğini görüyorsunuz. Buna tıklayarak kontrolcünün LED portlarına takılı aygıtları belirlememiz gerekiyor. Cooler Master uyumlu aygıtları aşağıdaki bir listede bize gösteriyor.

Buradan ML240R RGB’yi sürükleyip kontrolcünün olduğu kısma bırakıyoruz ve LED portu ile parçaları eşleştiriyoruz. Biz birinci portu pompa ve CPU bloğu ünitesine, ikinci portu birinci fana ve üçüncü portu da ikinci fana bağladık.

Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra Cooler Master marka adreslenebilir RGB içeren donanımların aydınlatmasını, sunulan geniş yelpazede seçenekler ile özelleştirebiliyorsunuz. İnce ayarla zaman harcamak istemeyenler için en sık tercih edilen öntanımlı şablonlar da mevcut. Ayrıca internet üzerinden yeni şablonlar da indirebiliyorsunuz.

CoolerMaster yine aynı uygulama içinde gelişmiş bir editör de sunuyor. Bu editör ile adreslenebilir RGB ledleriniz için özel animasyonlar tasarlayabilirsiniz.

Sonuç

Rakipleri RGB etiketiyle sattıkları soğutucularda aydınlatmasız fanlar kullanırken, Cooler Master’ın aynı fiyat bandında sunduğu adreslenebilir RGB fanlı MasterLiquid ML240R RGB modeli mükemmel bir fiyat/performans oranı yakalıyor. Statik basınç odaklı fanları ve yüksek performanslı pompasıyla, soğutma konusundaki beklentileri de fazlasıyla karşılayan bir ürün.