Anasayfa Haber Epson, Yazıcı Güncellemeleri Nedeniyle Mercek Altında

Epson, Yazıcı Güncellemeleri Nedeniyle Mercek Altında

Electronic Frontier Foundation (EFF), Epson hakkında üçüncü parti mürekkep kartuşlarını engellediği iddiasıyla inceleme başlattı.

Yazıcı – mürekkep piyasası hayli ilginç bir şekilde işliyor. Cihazlar neredeyse zararına satılırken, şirketler mürekkep kartuşlarının satışından önemli gelir elde ediyorlar. Böylece üreticiler müşterilerinden sürekli olarak bir nevi abonelik ücreti almış oluyor.

Farklı şirketlerin ürettikleri 3. parti mürekkep kartuşları ve mürekkep kartuşlarını doldurma hizmeti verenler, bir anlamda yazıcı üreticilerinin gelirine engel oluyorlar. Dolayısıyla üreticiler de bunu engellemeye çalışıyor. Bu da çoğunlukla üçüncü parti kartuşların yazıcılarda çalışmasının engellenmesiyle oluyor.

Epson bu yüzden EFF ile karşı karşıya geldi. Epson’un piyasadaki yazıcıları kartuş doldurma ve 3. parti kartuşlara karşı herhangi bir korumaya sahip değildi. Tüketiciler de bunu bilerek Epson markasına yöneliyordu. Ancak şirket 2017 başında yayınladığı firmware güncellemesiyle, şirkete ait olmayan kartuşları engellemeye başladı.

EFF’nin Epson’a gönderdiği bildiride, kullanıcıların 3. parti mürekkep kullanma seçeneğinin sonradan ellerinden alınabileceğinin, yazıcının satışı esnasında bildirilip bildirilmediğinin net olmadığı ifade ediliyor. Ayrıca şirketin müşterilerini firmware güncellemesi esnasında da bilgilendirmediği söyleniyor.

EFF, Epson’un bu hareketiyle ABD’deki bazı ticaret yasalarını çiğnediğini iddia ediyor. Baştan bildirilmeyen kısıtlamaların sonradan cihazlara yazılım güncellemesiyle uygulanmasına karşı çeşitli kanunlar bulunsa da, bunların ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesi kolay değil. Bunun bir davaya dönüşüp dönüşmeyeceği ise henüz belli değil.