Anasayfa Video Asolo Aconcagua Gore-Tex Dağcılık Botu İncelemesi

Asolo Aconcagua Gore-Tex Dağcılık Botu İncelemesi

Bu defa konuya meraklı izleyicilerimizin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz, dağcılık ve doğa yürüyüşü için tasarlanmış bir botu inceliyoruz.

Instagram’da beni takip edenler, doğa sporlarıyla yakından ilgilenen bir insan olduğumu da görmüştür.

Dağcılık konusunda çok da tecrübeli değilim, hatta gayet amatör bir dağcı olduğumu öncelikle baştan söyleyeyim.

Bu yolda hepimiz öğrenciyiz, ben de yavaş yavaş kendimi eğitiyorum. Geçenlerde bir zirve tırmanışına yeterince araştırma yapıp hazırlıklı gittiğimi düşünmeme rağmen, pek çok konuda yanıldığımı ve eksiklerimin olduğunu fark ettim.

Bu eksikliklerin bazıları da ekipman konusundaydı. Bunu profesyonel bir dağcı arkadaşla yaptığım sohbette fark ettim. O tırmanışta havanın iyi olmasının beni bir felaketten kurtardığını söyledi. Gerçekten her şey çok kötü daha olabilirmiş.

Kullandığım ayakkabı spor mağazasından aldığım sert tabanlı tipik bir yürüyüş (hiking) ayakkabısıydı.

Ayak bileğini bir miktar kavrasa da bir bot kadar destek sağlamıyordu. Aşırı soğuklara karşı termal izolasyonu yoktu ve su geçirmezlik garantisi de mevcut değildi. Yaz mevsiminde birkaç bin metrelik ve çok teknik olmayan tırmanışlar için uygun olan bir ayakkabı denebilir.

Ancak ne yazın, ne de kışın yüksek irtifa dağcılığında giyilecek ayakkabı kesinlikle değilmiş. Bunu sabaha karşı zirveye yaklaşırken ayak parmaklarımın soğuktan acımaya başlamasından anlamıştım zaten. Üstelik çift kat çorap giymeme rağmen. Dağcı arkadaşımın seçeceğim botlarda bulunmasını tavsiye ettiği özellikler Gore-Tex astar ve Vibram tabandı.

Gore-Tex, su ve rüzgar geçirmeyen, çok sık ve ince dokunmuş özel ve pahalı bir kumaş. Özelliği dışarıdan su geçirmezken, içeride oluşan nemi ve teri dışarı atabilmesi. Ekstrem doğa sporu ekipmanlarında sıkça tercih ediliyor. Haliyle bu ekipmanların fiyatlarının yüksek olmasında önemli bir etken.

Bugün inceleyeceğimiz bot Asolo markasının Aconcagua isimli bir fiyat/performans modeli. Asolo, dağcılar tarafından iyi bilinen, kaliteli ayakkabı ve botlar üreten bir marka. Aconcagua ise Arjantin’de bir dağın adı ve dünyada Asya kıtası dışındaki en yüksek dağ olma unvanına sahip. Asolo ürettiği botlara sık sık böyle dağ isimleri veriyor.

Yüzeysel olarak baktığınızda oldukça heybetli ve agresif görünen bu bot, zorlu doğa koşulları ve dağcılık için üretildiğini hemen belli ediyor. Nitekim 1100 lira civarı piyasa fiyatı da sıradan botlarda karşımıza çıkacak türden bir rakam değil.

Botun en dikkat çeken özelliği tabanındaki büyük ve derin dişler. Bunlar karda iyi bir tutuş sağlaması için özellikle tasarlanmış.

Ayakkabı Vibram markasının Vertige isimli tabanını kullanıyor. Vibram, zorlu koşullar için üretilen ayakkabılarda sıkça görülen bir taban markası. Dayanıklı yapısı sayesinde özellikle dağcı botlarında da tercih ediliyor.

Vibram tabanların farklı sertlik çeşitleri var ve dağcılık faaliyetleri için olan versiyonu aşırı sert olduğu için günlük kullanımda rahatsız edici olabilir. Bu tabanın ayrıca dağcılıkta sıkça kullanılan bir başka ekipman olan krampon kullanımını da desteklediğini belirtelim.

Ön ve arka taraftaki çıkıntılar bazı krampon modelleri düşünülerek tasarlanmış. Elimizdeki krampon bu tasarımdan faydalanan bir model olmasa da, yine de sorunsuzca bota takabildik.

Tabanın hemen üzerinde bir çarşak bandı görüyoruz.

Bu bant zorlu doğa yürüyüşlerinde ve dağ tırmanışlarında ayaklarınızı kayalara vurduğunuzda oluşabilecek aşınmaların önüne geçmek için uygulanmış bir önlem. Daha üst seviye ayakkabılarda bu bantın bütün ayakkabıyı çevrelediğini görebilirsiniz.

Ayakkabının neredeyse tamamını saran kahverengi kumaş ise daha önce bahsettiğimiz Gore-Tex. Botun üst kısmında ise Gore-Tex kumaşla birleşen ve yine su geçirmez olan Perwanger deriyi görebilirsiniz.

İç kısımda biraz yün hissi veren bir malzeme kullanılmış. İç kısmın ön tarafı iki parçadan oluşuyor. Cırt cırtla birbirine bağlayabilseniz de, ayırdığınızda ayakkabıdan çıkmıyor.

Her biri 1 kilogram ağırlığa sahip olan botlar, dağcılık gibi fazlalık her gramı traşlama eğiliminin olduğu bir sporda kulağa fazla gelse de, ekipmanlar hafifledikçe fiyatlarının da arttığı bilinen bir gerçek. Bunun yarısı ağırlıkta botlar da var. Ancak hafif olup, ağır materyalin yaptığı işi yapan egzotik materyaller bulmak, uzun arge-çalışmaları gerektiriyor. Üstelik bu materyallerin üretim maliyeti yüksek olduğu için fiyat da orantısız bir şekilde artıyor.

Bana bu botu alırken normal ayak numaramdan 1 numara daha büyük tercih etmemi tavsiye ettiler. Çünkü kış faaliyetlerinde giyeceğiniz bu botla birlikte kalın yün veya termal çoraplar tercih edileceği için çoraba da pay bırakmak gerekiyor. Normalde 43 giydiğim için 44 almayı uygun gördüm ve gayet güzel oturdu.

Peki kağıt üstünde özellikleri iyi güzel ama sahada test ettin mi, işe yarıyor mu diye soracak olursanız, bu botu Niğde –Mersin sınırındaki Bolkar Dağları’nın en yüksek zirvesi olan 3524 metrelik Medetsiz dağı tırmanışında kullandım.

Aslında bu botlar Ekim ayında o dağda kullanmak için biraz fazla geldi. Daha basit bir ayakkabı ile de çok rahat tırmanabileceğimi fark ettim. Ayrıca genel kullanım söz konusu olduğunda, bu botların bir spor ayakkabı olmadığı da belirtmem gerek.

Asolo’nun ve yine sıkça tercih edilen bir diğer marka olan La Sportiva’nın üst seviye Alpinizm botlarında fiyatların astronomik seviyelere çıktığını görebiliyorsunuz. Asolo Aconcagua ise fiyat/performans oranına baktığımızda gerçekten iyi bir noktada. Bu botların termal izolasyon, karda tutuş, krampon desteği ve su geçirmezlik konularında oldukça tatmin edici olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.