Anasayfa Haber Otomobil Kaportaları Elektrik Depolamak İçin Kullanılabilir

Otomobil Kaportaları Elektrik Depolamak İçin Kullanılabilir

Yeni geliştirilen teknolojiyle elektrikli otomobillerin ağırlıkları büyük oranda azaltılabilir.

Elektrikli otomobillerin petrol yakıtlı otomobillerle benzer mesafeyi kat edebilmesi için araçlarda oldukça büyük bataryalara yer veriliyor. Bu bataryalar araçlarda yer kaybına sebep olurken, aynı zamanda ağırlığı ve maliyeti de çok ciddi oranda etkiliyor.

Bu problemin üstesinden gelmek için alternatif çözümler arayan bir ekip, otomobillerin kaportalarına batarya yerleştirilebileceğini düşünmüş. Karbon fiber malzemenin kullanıldığı çözümde, aracın kaportası tamamen bir bataryaya dönüştürülebiliyor.

Pozitif kutup için karbon fiber ve polimeri harmanlayan ekip, negatif kutup için de aynı malzemeyi katot ile kaplamış. Bu iki kutbun birbirinden ayrılması için de araya fiber cam katmanı eklenmiş.

Pahalı bir malzeme olan karbon fiber, batarya olarak kullanıldığında daha da değer kazanabilir. Doğru miktarda kullanıldığında ağırlığı ciddi oranda düşürecek olan batarya kaportalar, özellikle süper otomobil üreticilerinin ilgisini çekecektir. Teknolojinin gelecekte elektrikli hava araçları için de kullanılabileceği düşünülüyor.

Bu bataryaların elbette bazı riskleri de bulunuyor. Kaportası tamamen bataryaya dönüştürülen bir aracın hafif bir kaza yapması, elektrik kaçaklarına ve çarpılmaya sebep olabilir. Ayrıca böyle bir kaportaya sahip araçların tamiri de çok daha maliyetli olacaktır. Bu teknolojinin otomobillerde kullanılıp kullanılmayacağını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.