Anasayfa Video ASUS ROG Maximus XI Formula Z390 Anakart İncelemesi

ASUS ROG Maximus XI Formula Z390 Anakart İncelemesi

ASUS’un Intel Z390 chipsetine sahip ROG MAXIMUS XI FORMULA üst seviye anakartını detaylı olarak inceledik.

Intel kısa süre önce yeni Z390 platformunu ve bu platformla birlikte kullanılabilecek 9. Nesil işlemcilerini duyurdu. Çekirdek sayısının Core i9 9900K modelinde sekize kadar çıktığı bu işlemciler, önceki nesillere göre daha iyi performans vadediyor.

Peki yeni çıkan Z390 çipsetinin özellikleri neler? Anakarta yakından bakmadan önce bu konuya bir bakalım. Öncelikle bu çipset 8. ve  9. nesil LGA1151 soket uyumlu Intel işlemcileri destekliyor.

Intel USB 3.1 gen2 portlarının sayısını Z370’de 4 taneyken, şimdi 6 adede çıkarmış. Bunların sayısı tabii ki anakart üreticisinin tasarrufunda, ancak Intel üreticiye 6 porta kadar destek verme imkanı sağlıyor. Ayrıca yine anakart üreticisi isterse, dahili 802.11ac özelliği koyabiliyor. Bunların dışında Z370 ile oldukça benzer özelliklere sahip.

ROG Maximus Formula anakartları ASUS mühendislik departmanının daima en iyi ve en yüksek kaliteli bileşenleri kullandığı modeller olmuştur. Bu anakart da yıllardır süregelen bu anlayışı yansıtmaya devam ediyor.

Anakartın her tarafının oyuncuların ihtiyacı olabilecek özelliklerle donatılmış olduğunu görüyoruz. Örneğin işlemci VRM devrelerinde sıvı soğutma bloğu ve uygun aralıklarla yerleştirilmiş iki adet X16 hatlı PCI Express slotu mevcut. Bu slotlarda Nvidia SLI ve AMD Crossfire çoklu GPU teknolojisi destekleniyor. 5 Gigabit hız sunan özel ethernet kontrolcüsü de öne çıkan bir diğer önemli özellik.

Ayrıca anakartta görselliğin geri planda bırakılmadığını da görebilirsiniz. Gövdeyi kaplayan RGB aydınlatmalı plastik kalkan gayet hoş bir görüntü sağlıyor. Tabii anakart kalkanı her ne kadar görsel ve işlevsel bir parça olsa da, bazı kullanıcılar anakartı çıplak haliyle kullanmayı tercih edebilir.

Bu kalkanı çıkarmak isterseniz çok sayıda vida sökmeniz gerekecek. Ayrıca OLED ekran, NVMe SSD soğutucu gibi özelliklere de veda etmeniz gerekecek, çünkü hepsi kapağa bağlı. Kısmen ayna, kısmen fırçalanmış alüminyum yüzeye sahip bu kalkan belli ki opsiyonel değil, sürekli anakart üzerinde duracak şekilde tasarlanmış.

Anakartın arkasında siyah alüminyum bir arka plaka görmekteyiz. Bu arka plaka hem estetik amaçlı, hem de işlemci çevresindeki VRM üniteleri için ek soğutma görevi üstleniyor. Anakartın arka plakası, ısı iletim malzemesiyle anakartı ve hemen üzerindeki VRM ünitelerini de soğutuyor. Bu metal plaka anakartın esnemesini azaltması açısından da işlevsel olmuş.

Bunun yanı sıra CPU slotunun altında yer alan ASUS Livedash OLED mini ekranda istendiğinde özel logo görüntülenebiliyor. İsterseniz de işlemci frekansı, çalışma sıcaklıkları gibi donanımınızın o anki durumuna ait bilgileri de bu ekranda görüntülemek mümkün.

Anakart güç girişleri standart 24 pin anakart ve 8+4 pinli CPU güç girişinden ibaret. Bu platformdaki TDP’si en yüksek işlemciler bile 95W güç çektiği için, 8+4 pin hız aşırtma sırasında oluşan güç ihtiyacını bile karşılayacak düzeyde.

PCI-Express yuvalarına gelince, bu anakartta toplam 4 adet fiziksel PCI-Express genişleme yuvası görüyoruz. En üstteki x1 fiziksel yuva PCI Express 3.0 veya 2.0 standartlarında çalışabiliyor.

Hemen altındaki 2 adet x16 fiziksel yuvanın ikisi de tek başına kullanıldıklarında x16 hatta sahip olabiliyor. Ancak ikisi birden doldurulduğunda x8/x8 konfigürasyonuna düşüyorlar. Ve tabii ki bunlar da PCI Express 3.0 standardındalar. En alttaki x16 fiziksel portu ise maksimum x4 hatta sahip.

Giriş çıkış portları kısmında, artık görmeye alıştığımız hazır monte giriş/çıkış kalkanını görmekteyiz ve bu sabit. En üstte BIOS Flashback ve BIOS sıfırlama tuşlarını görüyoruz. BIOS Flashback özelliği ile ASUS anakartlarda işlemciye bile gerek duymadan BIOS’u güncelleyebiliyorsunuz. Butonların altındaki HDMI portunun desteklediği sürüm 1.4b. Bu sürüm maksimum 4096×2160 çözünürlükte ve 30Hz ekran tazelemeye izin veriyor.

USB portlarında 6 adet USB 3.0 Gen 1, 4 adet USB 3.1 Gen 2 var. Bunlardan biri ters çevrilebilir Type-C formunda. 2 adet RJ45 portundan alttaki Intel Gigabit kontrolcüye, üstteki ise Aquantia AQC111C 5 Gigabit ethernet kontrolcüye bağlı.

Intel Wireless-AC 9560 kontrolcüye bağlı 2 adet WI-FI anten yuvasını ise ses portlarının üzerinde görüyoruz. Kutudan çıkan köpekbalığı yüzgecini andıran tasarıma sahip WI-FI antenini buraya takabiliyorsunuz. Adından da anlayabileceğiniz üzere kontrolcü AC’ye kadar tüm WI-FI standartlarını destekliyor.

Kablosuz bağlantı seçeneklerinden bahsederken, kullanılan Bluetooth sürümünün de 5.0 olduğunu belirtelim. Bu da 4.2’ye göre çok daha uzun menzil ve yüksek aktarım hızları anlamına geliyor.

En alt kısımda 7.1 hoparlörlere kadar destek veren analog ve optik çıkışlar var. Bunlar karanlıkta portları görebilmeniz için aydınlatmaya sahipler.

VRM üniteleri 8+2 üzerinden toplamda 10 fazlı olacak şekilde tasarlanmış. Bu fazlardan 8’i işlemciye 2’si belleğe ayrılmış.

VRM ünitelerinin soğutması konusunda ASUS’un daha önceki modellerde denediği hibrit yaklaşımı görmekteyiz. EK ile partnerliğe giderek üretilen Crosschill EK III isimli bu soğutma çözümü, VRM bileşenlerinin üzerine bakır sıvı soğutma blokları ekliyor. Bu bloklar sıvı soğutma kullanılmasa dahi ısıyı dağıtacak şekilde tasarlanmışlar.

Ses işleme tarafında ise ASUS’un tüm güncel üst seviye anakartlarında tercih ettiği Supreme FX S1220 Codec’ini görmekteyiz. Bu codec’e eşlik eden ESS’nin ES9023P DAC, yani dijitalden analoğa dönüştürücüsü var.

Ses devre bileşenlerinin anakartın geri kalanından yalıtıldığını ve yüksek kalite kapasitörlerin tercih edildiğini belirtmemizde de fayda var.

Anakart üzerinde bulunan 4 adet bellek slotuna, toplamda 64 GB kapasiteye kadar 4400Mhz ve daha yüksek hızlarda DDR4 bellekler takmak mümkün.

Bellek hız aşırtması yapabilmek, işlemcinin bellek kontrolcüsünün kalitesine ve hız aşırtma performansına bağlı. Bu yüzden yüksek bellek frekanslarının her sistemde stabil çalışmayacağı bilmeniz gerek. Eğer sadece 2 adet bellek takacaksanız soldan sağa ikinci ve dördüncü slotlara takmanız gerekiyor.

RGB aydınlatma konusunda yine ASUS kendi üzerindeki ledlere ek olarak, 2 adet adreslenebilir dijital RGB, 2 adet de 4 pinli standart RGB çıkışları sağlıyor. Tüm bunları ASUS Aura yazılımı ile kontrol etmek mümkün oluyor.

Veri depolama için anakartın üzerine 2 adet M.2 SSD takılabiliyor. Bu SSD’ler SATA ve PCIE modlarında çalışabiliyor. Her ikisinin de maksimum x4 Pci-Express hattına erişimi var.

Bunun haricinde anakartın 6 adet 90 derece açılı SATA 6 Gigabit portlarına sahip olduğunu görmekteyiz. Anakart üzerinde bolca fan, USB ve RGB çıkışı da var.

Sol altta 3 pinli adreslenebilir RGB ve 4 pinli normal RGB header görüyoruz. Bu iki header anakartın sağ üst köşesinde de görülebiliyor. Anakart üzerinde fanlarınızı bağlayabileceğiniz 8 adet 4 pinli PWM header bulunuyor. Bunlar PWM desteklemeyen 3 pinli fanlarınız için BIOS’tan ayarlanarak DC moduna da alınabiliyor.

Bu header’ların yerleşimi cpu soketinin etrafına dizilerek hazır sıvı soğutucular için optimize edilmiş. Ayrıca yine RGB aydınlatmalı soğutucular düşünülerek, CPU soketinin yakınında RGB headerlar konulmuş. İşlemci soğutucusundan çıkıp anakartı boydan boya geçen kablolardan kurtulmak isteyenler için bu küçük detaylar önemli.

USB headerlara geldiğimizde ise altta yan yana 2 adet 2.0 header, biri dik ve diğeri 90 derece açılı olmak üzere 2 adet 3.0 ve son olarak 1 adet USB 3.1 bağlantı mevcut.

Anakartın sağ üst köşesinde debug led ve hemen altında plastik kalkana entegre halde tasarlanmış Start ve Reset tuşları var.

Arka plaka, sıvı soğutma blokları ve anakartın önemli bir bölümünü kaplayan zırh gibi bileşenler, toplam ağırlığı oldukça artırmış. Anakartı şöyle bir tutup kaldırdığınızda bu ağırlığı rahatça hissedebiliyorsunuz.

ASUS ROG Maximus XI Formula anakart Intel’in güncel Z390 çipseti için çıkan cazip ve bol özellikli anakartlardan biri. Performanstan feragat etmek istemeyen ve son teknolojik trendlerin elinde olmasını isteyen kullanıcıları hedefleyen bu anakart, 9.nesil bir Intel işlemci ve hızlı bir bellek kitiyle birleştirildiğinde, size uzun yıllar ağır iş yüklerinde ve oyunlarda hizmet edebilecek bir bilgisayarın temelini oluşturacaktır.

Artıları hayli çok olan bu anakarta biz de Technopat Editörün Seçimi Ödülü veriyoruz.

Artılar:

  • 8 çekirdek/16 izlekli işlemci desteği.
  • Toplamda 4 adet RGB header.
  • Anakart üzerinde çok çeşitli aydınlatma seçenekleri.
  • Gerçek zamanlı donanım bilgisi takibi için dahili OLED ekran.
  • 5G LAN portu.
  • BIOS Flashback ile işlemcisiz BIOS güncelleme.
  • Dahili VRM sıvı soğutma bloğu ve arka plaka üzerinden ek soğutma imkanı.

Eksiler:

  • Çıkarılmamak üzere tasarlanmış anakart zırhı herkesin zevkine hitap etmeyebilir.
  • Anakart üzerindeki tüm metal soğutma bileşenleri yüzünden biraz ağırlaşmış.