Anasayfa İş Kingston UV500 SSD İncelemesi

Kingston UV500 SSD İncelemesi

Kingston’un 120 GB’dan 1920 GB’a kadar kapasitelerde ve farklı form faktörlerinde piyasaya sürdüğü UV500 SSD sürücüsünü inceliyoruz.

Kingston UV 500’ün inceleyeceğimiz modeli 240 GB büyüklüğünde ve 2.5 inçlik. Ancak UV500’ün M.2 ve mSATA form faktörleri de mevcut. Kingston UV500, üreticisinin verdiği rakamlarına göre 550 MB/sn civarındaki ardışık okuma ve yazma hızıyla SATA arayüzünün sınırlarını neredeyse sonuna kadar zorluyor. Tipik dosya transferlerinde gayet hızlı diyebileceğimiz sürücünün bir diğer öne çıkan özelliği de donanım tabanlı şifreleme imkanı sunması.

Donanımsal şifreleme

UV500, 256 bit AES ve TCG Opal 2.0 standartlarını destekliyor. Bu donanım tabanlı şifreleme, hiç performans kaybı olmadan tüm verilerinizi kırılamaz şekilde şifreleme imkanı tanıyor.

TCG (Trusted Computing Group) isimli konsorsiyum birçok markanın katılarak destek verdiği ve faydalandığı açık standartlı şifreleme teknolojileri geliştiriyor. Opal de bu standartlardan biri ve bugün günümüz SSD’leri dahil pek çok aygıt tarafından destekleniyor.

Ancak hemen belirtelim, bu işlem için disk şifreleme desteği sunan kurumsal yazılımların lisanslarını edinmeniz gerekiyor.

Yine Kingston’ın resmi rakamlarına göre rastgele okuma performansı (burada 4K QD32’den bahsediyoruz) tüm modellerde 79 bin IOPS iken, rastgele yazma performansı en düşük kapasiteli model olan 120GB’lıkta 18 bin olarak başlıyor. 240 GB’lıkta 25 bin, 480 GB’lıkta 35bin, 960 GB’lık 45 bin ve son olarak 1.92 TB’lıkta 50 bin olarak devam ediyor.

Burada IOPS’un anlamını ve neyi ölçen bir birim olduğunu biraz açalım. Input-output operations per second yani saniye başına giriş/çıkış işlemi anlamına gelen bu terim SSD’nin erişim süresiyle doğrudan bağlantılı. Çok yüksek erişim süresi sabit diskin yavaş çalıştığı anlamına geliyor. Klasik yapıdaki tamburlu mekanik sabit disklerde birkaç yüz IOPS değerine ancak ulaşılabilirken, SSD’lerin çok düşük erişim hızları bu değeri onbinlere, hatta yüzbinlere çıkarabiliyor ki bu da daha hızlı çalışma demektir.

Performans testleri

Crystal Disk Mark testimizde ardışık okuma 530MB/sn, ardışık yazma 494MB/sn oldu. Atto testinde ise 64MB ve üzeri transfer boyutlarında 534mb/sn okuma ve 512mb/sn yazma hızlarını görürken, 4K transfer boyutlarında 242MB/sn okuma ve 233mb/sn yazma sonucunu aldık. AS SSD testinde elde ettiğimiz ayrıntılı IOPS rakamlarını da burada görebilirsiniz. Elde edilen skorlar okumada 325, yazmada 239, toplamda ise 743 oldu.

UV500 Marvell’in 88SS1074 kontrolcüsünü ve flaş hücreleri olarak 3D TLC NAND kullanıyor. Buradaki 3D tanımı, Flash hücrelerinin üst üste eklenerek SSD’lerin gigabayt başına üretim maliyetinin düşürülmesini hedefleyen bir üretim teknolojisine işaret ediyor.

Bu teknolojinin farklı alt türleri var, SLC, MLC ve TLC gibi. Açılımları Single Level Cell, Multi Level Cell ve Triple Level Cell. UV500’de kullanılan teknoloji ise üç katmanlı hücre (TLC). Hücre başına 3 bit veri saklanabiliyor ve böylece maliyet daha da düşürülmüş oluyor.

Bu SSD’de kullanılan kontrol yongası çok yeni bir model değil. Ancak ultra düşük güç tasarruf modunu ve donanımsal şifrelemeyi destekliyor.

Görünüm

Gri renkli alüminyum alaşımdan yapılmış bir kasaya sahip olan sürücünün üst kısmında siyah kabartmalı Kingston yazısını ve logosunu görüyoruz. Bu alüminyum kasanın alt ve üst parçaları 4 adet vidayla birbirine tutturulmuş ve vidanın birinin üzerinde garanti etiketi var.

Kingston SSD Manager

UV500 modeli Kingston’un SSD Manager yazılımı tarafından da destekleniyor. Bu yazılımı kullanarak sürücüye firmware güncellemesi yapabiliyor, şifrelemeyi yönetebiliyor ve güvenli silme işlemi uygulayabiliyorsunuz.

Firmware sürümünün güncel olup olmadığı SSD Manager tarafından kontrol ediliyor ve daha yeni bir sürüm mevcutsa tek tıkla güncellenebiliyor. Güncelleme işleminin ardından bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekiyor.

Kingston’ın 5 yıl garanti verdiği sürücünün 240 GB’lık versiyonu 100 TBW dayanıklılık değerine sahip. Bu da garanti süresi olan 5 yıl boyunca, günde 55 GB veriyi güvenle yazabileceğiniz anlamına geliyor.

Sonuç

240 GB günümüzde Windows 10 kurulumu ve birkaç oyun kurmak için önerebileceğimiz minimum kapasite. Güncel PC oyunlarının giderek artan kurulum boyutlarını düşündüğünüzde 120 GB artık yetersiz kalmaya başladı.

Yüksek kapasiteyi uygun fiyatla elde etmek için tercih edilen mekanik sabit diskler ise uygulama ve oyunlarda yavaş kalıyor, kullanıcıyı çok bekletiyor. Bu yüzden 240 GB kapasiteli seçenekler hem bütçeyi çok sarsmıyor, hem de yeterli alan sunuyor.

Kingston UV500’ün sunduğu donanım şifreleme özelliği sayesinde, hırsızlık gibi istenmeyen durumlarda verilerinizi koruma altına alabiliyorsunuz. Uygun fiyat ile bu özellikleri sunan Kingston UV500 iyi bir yatırım olacaktır.

Artılar:

  • Donanım şifreleme desteği.
  • Şık alüminyum kasa.
  • SATA arayüzünün sunduğu maksimum ardışık okuma/yazma hızlarını destekliyor.

Eksiler:

  • Donanım şifrelemeden faydalanmak için kurumsal güvenlik yazılımı lisansı edinmek gerekiyor.